Пилот авиона заспао, копилот играла игрице

Боинг 777 индијске компаније "Џет ервејз" на лету из Мумбаја за Брисел пуком је срећом у петак прошле недјеље избјегао судар с другим авионом након што је непажњом посаде пао око 1.500 метара.

Свијет 16.08.2014 | 16:29
Пилот авиона заспао, копилот играла игрице

Пилот авиона, који прима око 300 путника, заспао је, што је сасвим уобичајена и дозвољена пракса на дугим летовима. Оно што није уобичајено је да његова копилоткиња, умјесто да пази на висину и брзину кретања, се забављала службеним таблетом, преносе медији.

Она је сама признала да није примјетила да је авион изгубио на висини.

Према плану летења, авион је требало да се креће на висини од 34.000 стопа (око 10 хиљада метара), али негде у ваздушном простору Турске, пао је на око 29.000 стопа.

Посебно је то било опасно пошто у посљедње вријеме ваздушни простор Турске је "окупиран" авионима који преусмјеравају своје летове да не би летјели преко Украјине.

Након тога је у кокпит стигао хитан позив избезумљене турске контроле лета. Наредили су повратак Боинга на већу висину, овога пута на 32.000 стопа.

Неименована је копилоткиња затим пробудила пилота који је подигао авион на нову висину, но обоје су након свега одлучили заташкати цијелу ситуацију.

Ипак, неко је индијском регулатору летова послао СМС поруку с информацијама о инциденту тако да су пилот и његова колегица суспендовани док траје истрага.

Коментари / 0

Оставите коментар