Бх. економија тоне све дубље

Тренутна економска ситуација у БиХ је лоша и земља се налази на претпосљедњем мјесту у односу на све државе источне и средње Европе, и у бољој позицији је једино од Хрватске, показали су резултати истраживања Представништава њемачких комора за трговину и индустрију (АХК) за 2014. годину.

Босна и Херцеговина 16.08.2014 | 12:58
Бх. економија тоне све дубље

Наиме, према мишљењу чак 85 одсто менаџера и директора страних компанија које послују у овом региону, економска ситуација у БиХ је лоша, док нико од њих није рекао да је она добра.

Када је ријеч о поређењу с економском ситуацијом у односу на претходну годину, 41 одсто испитаника се изјаснило да је стање у БиХ лошије, свега три одсто да је стање боље, док се остатак изјаснио да је стање непромијењено, по чему се налазимо на убједљиво посљедњем мјесту у односу на остале земље источне и средње Европе.

Истраживање је обухватило и питања у вези са ситуацијом у индустрији, те се дошло до сазнања да 26 одсто испитаника сматра да је стање у БиХ по том питању лоше, а нико од њих није оцијенио да је добро, и у том сегменту смо опет једино од Хрватске у бољој позицији.

На питање каква су њихова очекивања у овој години, у односу на претходну, 18 одсто испитаника који послују у БиХ изјаснило се да очекује побољшање, док је исти постотак њих одговорио да очекује погоршање, а остатак испитаника се изјаснио да ће стање бити непромијењено.

Зоран Павловић, економски аналитичар, рекао је да су анализе које раде озбиљне институције, као што је Привредна комора Њемачке, путем анкетирања пословних људи, можда најбоља слика о земљама о којима се они изјашњавају.

Он је истакао да је реална слика, коју виде људи који су покушали да направе посао у појединим земљама, битна информација другим пословним људима из њихове земље. По том основу БиХ је, каже Павловић, наравно на врло лошем мјесту по свему што би требало да представља пословни амбијент, лакоћу пословања и разлог доласка инвеститора у једну земљу.

„Нама је познато да та ситуација није добра, али да није толико добра – то заиста морам признати да ни ја као економски аналитичар нисам знао“, рекао је Павловић и додао да, када бисмо били колико-толико озбиљна држава с озбиљном администрацијом, онда би таква порука представљала аларм максималног нивоа, који би онда морао да покрене све надлежне институције које су у вези с пословањем.

Павловић је нагласио да се ова порука мора врло гласно саопштити свим учесницима у нашем политичком, друштвеном и привредом животу и да се покуша на неки начин покренути иницијатива да се тај пословни амбијент који је веома лоше оцијењен поправи, а то се може само с новим и специјално образованим кадровима. С тим у вези, он је упозорио да је страни инвеститор услов нашег опстанка.

Дуљко Хасић, аналитичар Спољнотрговинске коморе БиХ, рекао је да политичка нестабилност, лоша пословна клима, корупција, сива економија, многи закони које је требало донијети, а нису донесени, те огромне административне баријере које су присутне у БиХ, сврставају ову земљу на само дно у односу на остале земље, не само региона, него у ранг афричких земаља.

Како је наведено у овом истраживању, представништва АХК у земљама централне и источне Европе заједнички су урадила анализу о економским и инвестиционим условима у поменутом региону.

Циљ је био да анализа пружи поуздане, упоредиве податке, без предрасуда, о условима рада у овим земљама, а најпоузданије податке свакако су дали директори који се налазе на челу међународних компанија које послују у овом региону.

Током 2014. године, чак 1.435 директора и менаџера одговорило је на упитник, што ово истраживање чини најширим и најдетаљнијим ове врсте.

„Централна и источна Европа имају веома важну улогу за њемачку економију. Скоро 10 одсто њемачких директних инвестиција усмјерено је управо ка овом региону, што је далеко више у односу на њемачке инвестиције у Кини“, наведено је у образложењу истраживања.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Инжењер

16.08.2014 09:32

То да је БиХ елдорадо за организовани криминал, а све под покровитељством највиших врхова влати, знају и птице на гранама. У таквим условима се неће никада моћи организовати никаква индустријска производња. У овој земљи царују сукњаре и дебили организовани по странкама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

16.08.2014 10:16

СВЕ ЈЕ ПРОПАЛО ЗАТО СТО ИМАМО ДВАДЕСЕТАК ПОРОДИЦА КОЈЕ СУ ПРЕТПЛАЦЕНЕ НА БУДЗЕТ СРПСКЕ. И САМО НАРОДЕ ГЛАСАЈТЕ ЗА ПОСТОЈЕЦУ ВЛАСТ, И И НЕ БРИНИТЕ - ЊИМА ЦЕ БИТИ ДОБРО. НПР. СТАНКОВИЦИ, ДЈУРИЦИ, БАБИЦИ, ЦУБИЦИ, ЦИЦИЦИ, ДАВИДОВИЦИ, ИЛИЦИ, ИТД... МА, УСТАЈ НАРОДЕ ПРОТИВ ОВИХ ПАРАЗИТА СТО НАМ КРВ СИСАЈУ ВЕЦ ДЕСЕТ ГОДИНА. МОТКЕ И ЛОПАТЕ ПА НА УЛИЦУ!

ОДГОВОРИТЕ