Оштрија контрола знања наставника

Недопустиво је да учитељи и наставници, који своје знање преносе на ученике, не познају основе писмености и градиво које предају, због чега ће од наредне школске године над њима бити извршене пооштрене контроле.

Република Српска 16.08.2014 | 17:36
Оштрија контрола знања наставника

То је "Независним" потврдио Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, након што су у јавност процуриле фотографије чији аутор тврди да приказују контролне радове приједорских ученика које је, чинећи низ правописних грешака, "преправила" учитељица из Приједора.

"Искрено да вам кажем, нисам успио видјети те фотографије. Али, недопустиво је да у школама раде просвјетни радници који не знају елементарне ствари из граматике, по чему испада да су неписмени", наводи Дамјановић.

Он додаје да не спори да је било још сличних случајева, који, како каже, нису изашли на видјело.
"Ми морамо појачати програм стручног усавршавања наставника, али је проблем у томе што Републички педагошки завод не може њима да говори о материји која мора да се научи на факултету и у основним и средњим школама", нагласио је Дамјановић.

Скренули смо му пажњу да због случаја "приједорска учитељица" јавност очекује да Републички педагошки завод појача контроле у школама, а он је рекао да ће то и услиједити.

"Морамо појачати контроле, односно увид у рад наставника, како би се такве страви исправиле, прије свега због ученика. Већ од уторка креће савјетовање за све директоре, наставнике, учитеље, педагоге, по цијелој РС", најавио је Дамјановић, који је потврдио да ће контроле бити спроведене од почетка школске године и њима ће бити обухваћена и писменост просвјетних радника, али и познавање материје коју предају.

Поједини директори школа с којима смо разговарали такође тврде да су имали прилику да се увјере да неки наставници и учитељи не могу да се похвале познавањем правописа.

"Ја бих морала да издвојим двије врсте просвјетних радника - оне који су завршавали редован студиј, учитељске школе, и оне који су преко ноћи стичу дипломе на неким државним и неким приватним факултетима. Ове друге бих сигурно контролисала, провјеравала, јер не можемо изводити неписмене генерације", наглашава Зора Глувак, предсједник Актива директора основних школа регије Добој.

Глувакова је непуних 38 година просвјетни радник, а сада је и директор Основне школе "Свети Сава" у Броду, и потврдила нам је да је имала прилику да се увјери како неке њене колеге праве правописне грешке.

"Јесам, и указивала сам им на то. Говорила сам им да радимо у специфичној дјелатности, те да је дијете највећа вриједност. Ја то видим и на молбама које нам дођу за пријем радника. Буде ту и правописних и стилских грешака. Дакле, с обзиром на то да радимо одговоран посао, слажем се да треба више контрола", наглашава Глувакова.

Стевица Џогазовић, предсједник Актива директора основних школа приједорске регије, није видио спорне фотографије, због чега није желио да их коментарише.

"Заиста, не знам о чему се ту конкретно ради да бих могао да коментаришем", наглашава Џогазовић.

Уколико су спорне фотографије аутентичне, учитељица би, наглашавају сви који су их видјели, требало да се стиди своје дипломе, јер је, како се види, написала "несмета", "добијо", "незна", "неби".

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

мики

16.08.2014 09:39

Засто вас то цуди? Уцитељице не знају основне ствари у ста сам се висе пута увјерио. Излазе све неписменије генерације. Вецина неписмених уцитеља долази и са паљанског факултета. Иста је ствар и са новинарима са истог факултета. Та два кадра би требало да буду најписменији, али, назалост далеко су од писмености.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дразена

16.08.2014 10:02

Лијепо звучи...ипак не вјерујем у добар резултат јер да систем контроле функционише они не би ни завршили факултет а посебно се не би запослили.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новица Ј.

16.08.2014 10:06

Има изрека код студената у БЛ "Прије ћеш пасти на приватном факсу, него на учитељском студију". Треба свим професорима који предају на Одјсеку за разредну наставу на ФИлозофском у Бањалуци дати отказ јер ове нове генерације учитељица и учитеља су неписмене! И позатварати приватне учитељске студије. Ако желимо да избјегнемо да се овакве ситуације из тог чланка дешавају. Образовање нам је уништено скроз и срамота је ко све предаје и како су завршили студије и како су добили посао. Ако желимо помоћи нашој дјеци онда морамо хитно мијењати комплетан систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМСИЈА

16.08.2014 10:59

НЕДОПУСТИВО ЈЕ ДА ЈЕДНА УЦИТЕЉИЦА ПРЕДАЈЕ ДЈЕЦИ А У ТОКУ СВОГ СКОЛОВАЊА У ОСНОВНОЈ СКОЛИ ИЗ МАТЕМАТИКЕ,ФИЗИКЕ ,СРПСКОЈ ЈЕЗИКА ,ХЕМИЈЕ ИМАЛА ЈЕ ДВОЈКЕ.КАКВО ОНА ЗНАЊЕ ИМА.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

кара дјевојцица

23.02.2020 16:46

и управу си

Name

Сњежана Петрушински

16.08.2014 11:32

мене је срамота мога дјетета и њене генерације шта им је моја генерација оставила у наслијеђе...А Вас ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

писмо

16.08.2014 12:08

У ентитету РС наставно особље мијеса екавицу и ијекавицу у писму, изговору итд. Све то у уз благослов моцника из политике. Сто се тице правописа код особља и уценика, ниво истог се мозе лако утврдити на друстевним страницама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

несрецни просветар

16.08.2014 13:09

Просветни сам радник, као... Сваке године се борим за норму на конкурсима у Бијељини, и не могу да се изборим. Јер и поред правилника о бодовању који тобозе постоји, партијски подобници ме увјек "усију" на конкурсима за неких рецимо од 0.50 до 1.30 бодова. Иако имам солидан просјек и заврсен провјерени дрзавни факс заврсен итд итд, када се расписе конкурс, 90% се унапријед "зна за кога је". Казу новим правилником није остављено простора за маневрисање. Јесте вјерујте и то тацно онолико колико треба за неких 2 до 4 бода. И онда када се приме такви "кандидати", цујем од уценика да на цасовима не проговоре ријец из предмета који предају, вец једноставно, фраза:" Процитацете од те и те до те и те странице"... и онда како дјаци казу, ходају док не продје 45мин уз ријеци "тисина" "не окреци се", "цитај, провјерицу касније"....итд итд.... јер плата је ту, убије вријеме у сколи од 8х до 11 или 13х и онда Либертас, Парк, Несковиц, Ла бела Мариа...кафице, цвике, рекламирање јер они су просвјетни (не)радници.... ЗАЛОСНОООО А ја опет имам конкурсе у којима се "зна за кога су"....

ОДГОВОРИТЕ
Name

тихана

16.08.2014 13:21

Неспособности незнање наставника присутно је свугдје.Основна скола Георги Стојков Раковски у Бања Луци има наставницу њемацког језика Д.Б.зена нема појма о њемацком језику.Дјецу уци погресном изговору сто јос нико цуо није.Одлазак у Њемацку и разговор са професором њемацког језика било је поразавајуце цовјек није могао да вјерује какоје дјецу науцен изговор ,а остало да не коментарисем.Туга и јад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јованка

31.08.2015 08:16

У Банајлуци има највисе просвјетних радника примљених преко везе. Запараво се у Бањалуци готово немогуце и запослити у сколи осим преко везе. А ко има везу за посао, имао ју је и да заврси факултет без уцења, а богами и средњу сколу. Па, ево резултата...

Name

бл

16.08.2014 13:24

Е хвала Богу драгом, и ја сам исла у РПЗ РС и пријављивала слицан слуцај без икаквог резултата, изгледа да се данас све мора ставити на интернет. А сто се тице провјере знања увела бих годисњи контролни рад исти као сто су дјеца заврсних година радила, гарантујем да би дјеца имала веци просјек оцјена. Цаст изузецима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родитељ

16.08.2014 13:27

Не могу се сви уцитељи стављати у исти кос. Цињеница је да излазе све неписменије генерације. Тако це бити све док се у свим секторима буду примали неписмени и неспособни људи "преко везе". Комисија и кад види неписмену пријаву за конкурс мора да прими оног за кога је конкурс и расписан. Несагледиве стете за будуцност. :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

купус

16.08.2014 14:35

Радим као просвјетни радник и свега сам се нагледао. Имам колеге математичаре који су завршили математику у Брчком са звањем берчелор (3 године студија) и којим је министар "Мути" поклонио звање "дипломирани професор". Појма немају о школи, правопису, понашању, а о математици да не причам. Али такви су нам и "музичари", "информатичари" и други са квази-Педагошког у Бијељини и сличних факултета. Међутим, ко је мени крив што сам завршио државни факултет и мастер и немам пуну норму. Овој држави требају необразовани професори, доктори, економисти, правници, новинари, а крајњи резултат је неписмен народ и јефтина радна снага која у власт треба да гледа као у БОГА. Радо бих поставио фотографије са рубрикама из школских дневника, али нема користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалучанка

20.05.2020 16:28

Жали Боже колико студената нема шансу запослити се у школи,јер све данас функционише по партијској линији. Наравно,до овога је дошло ,јер ми као народ дозвољавамо то. Ми стално ћутимо. Није то ни до факултета,мислим да је то до основне школе. Не можемо имати квалитетног наставника без доброг основног,општег образовања и без кућног одгоја. Родитељи данас своје дијете не одгајају,него узгаја. Породица више не функционише ,однос родитељ-школа да не говорим. Стварамо вјештачке одликаша,тим дижемо ново школе,родитељи,директори презадовољни ,а онда такав један ученик упише факс,на исти га начин заврши и хоп! Нешто не штима! Добије посао,договоре се у кафани лагано ,све и тако крене.... Које крив ?Такав радник или сте криви ви сви што бирате погрешне људе,што допушта те да квалитетни људи буду на бироу,што не тражите промјену закона о запослењу.....шутите као какве хиње. Ако не знате другачије,покажите својој дјеци правопис и граматику. Ваљда знате,кад већ примијетите.

Name

маја 16.08.2014

16.08.2014 17:06

У Бугардској школи учитељица трећег разреда своје ученике шаље на инструкције код учитељице која исто води трећи разред па је ли то нормално а док траје час оне су у Дидаку гледају шта је на акцији ја сам бака која води унуче већ двије г.и лебам то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томо

16.08.2014 18:39

У основној школи у Рогатици је случај да једна наставница предаје информатику, техничко и матетатику а да има стручну стрему само за информатику. Наставник географије годинама ради као учитељ.Вјероучитељ предаје енглески језик а наставник физичког предаје руски. Уз то измишљају одјељења која не постоје и чак дају одјељенског старјешину за те фантомске разреде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

08.07.2020 14:54

Мој колега информатицар је предавао физику, због недостатка кадра, када је одвео дијете на такмицење освојили прво мјесто, по броју бодова медју најбољим на регији, не мора бити све тако црно.

Name

родитељ

16.08.2014 20:50

Ко уци насу дјецу? Вријеме је да се родитељи,социолози,психолози, дрзава и друство у цјелини озбиљно забави овим питањем. Вјероватно нисмо свјесни ста се свега намнозило у " просвјети" и какви ликови уце насу дјецу. Власници диплома које су стецене по сумама и горама насе земље поносне и у разним кривинама уских путева под хитно требају проци психо тест па онда остало редом, провјера знања,писмености основне културе,бонтона и оцјену способности да могу УЦИТИ НАСУ ДЈЕЦУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

17.08.2014 05:28

Људи ста де ово ради и ко уци насу дјецу.У бијељини се хвале да за седам дана пет испита полозе ....бубице радеи

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

17.08.2014 10:56

Нису само уцитељице неписмене... Производи се неписмен кадар, Синергија, па у пјесацкој зони неки вецерњи факс те неки медицински на Павловица путу и колико их јос има... И такви се запославају у дрзавне институције залосно... залосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

просветни радник

17.08.2014 18:53

Много таквих је у просвети и вецина има звање професора, мастера или доктора наука, све на болоњски нацин.. Анализирајуци узроке таквих појава морамо поцети од анализе струцности и оспособљености професора и асистената који су запослени на високосколским установама и који директно уцествују, на болоњски нацин, у оспособљавању таквих кадрова. Цињеница да сам током основног студија дрзао инструкције неким студентима који су данас асистенти или професори на факултету а на тим позицијама су захваљујуци корупцији и непотизму као политицки, странацки, подобници. Такве појаве су евидентне само у оваквој дрзави која непрекидно тоне у море јалових политика постојецих политицких партија и политицарења оних које гледамо на телевизијама двадесетак година. Зељан сам промена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пред пензију

05.03.2018 16:52

Залосно је ово ста се десава у просвјети и какав се кадар фабрикује,а посебно сада како Министар Малесевиц поставља директоре по партијској линији,,,ово је досло до дна и незнам како све ово да се измјени....нпр садасња директорица ради проценат пролазности и он износи 107%...даље ста уцителице незнају,оне као да нису никада уциле математику а камоли радили задатке,професор енглеског језика уписује цас на цирилици а о методици немају благе везе ,свој нерад поклапају са оцјена и сви цуте и сви задовољни а дјеца незнају елементарназнања и када неко ко је заврсио онда када се морало уцити ко има резултате рада јер многи дјаци су заврсили факултете и казу ,наставнице ви сте прави јер објасњавате добро и данас када зелис науцити дјете казе се,,,ма дај му 2 и бас те брига боли. И ето ми давајуци 2 одосмо у амбис,,,какав Министар и какви директори такви и уцитељи....одох ја у пензију за коју годину а Вама нек је бог на помоци.