Штета на путевима РС 150 милиона КМ

Републици Српској биће потребне три године како би путну инфраструктуру унаприједила и вратила у стање у коме је била прије мајских и августовских поплава јер су процијењене штете 150 милиона КМ, рекли су у "Путевима РС".

Република Српска 16.08.2014 | 08:25
Штета на путевима РС 150 милиона КМ

Душко Гојић, в.д. директора овог предузећа, казао је како је у августовским поплавама причињена штета од два милиона марака, те како је 50 одсто од укупних штета на путној и жељезничкој инфраструктури у БиХ настало на путевима у Републици Српској.

"Имамо прецизан и детаљан план санације путне инфраструктуре у РС који смо доставили свим релевантним институцијама у РС и свим свјетским финансијским институцијама које су спремне да помогну у санацији. Једна од финансијских институција која је реаговала је Свјетска банка која је усвојила наш план и приоритете, тако да с њима имамо затворену финансијску конструкцију од 15 милиона марака, или 10 одсто санације процијењених штета", казао је Гојић.

Како је рекао, ту су и средства од Фонда солидарности РС са којим би, уз средства Свјетске банке, било санирано 30 одсто штете.

"Прво се радило на успостављању проходности, и сви путеви у РС сада су проходни. Постоје ту још неки проблеми за које постоји план за рјешење. Пројекти попут санације клизишта су нам највећи грађевински проблем, и они захтијевају стручни тимски рад у свим грађевинским областима, а пројектују се по путним правцима", казао је Гојић.

Најавио је капиталне пројекте на мјестима која су претрпјела највеће штете. Њиховом реализацијом дошло би до санације, али и до превенције штета од нових поплава.

"Капитални пројекти и приоритети првог реда су три излаза из Бањалуке и то према Кнежеву, Јајцу и Челинцу, путна инфраструктура око Добоја, мост у мјесту Крепшић на путу Брчко - Бијељина и пут између Зворника према Власеници, Шеховићима и Хан Пијеску", појаснио је он.

Гојић је казао како ће санација мањих оштећења која не захтијевају израду пројеката и већа новчана издвајања бити финансирана из властитих средстава.

Он је захвалио на помоћи свим грађевинским фирмама које се баве нискоградњом за безуслован ангажман у санацији и оспособљавању саобраћајница.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар