Ваучери Владе су купони без покрића

Ваучери које Влада Републике Српске дијели поплављеном становништву су шарена лажа и купони без покрића, изјавио је данас у Источном Сарајеву потпредсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Република Српска 16.08.2014 | 10:42
Ваучери Владе су купони без покрића

“Умјесто што подјелу ваучера користи за предизборно сликање, Влада би требала да под хитно да гаранције трговцима да ће робу испоручену на име ваучера моћи наплати”, изјавио је Говедарица и представио неколико мјера које предлаже СДС како би се помогло и поплављеним грађанима и трговицима.

“И онако мали број трговаца који је спреман да поплављеном становништву даје робу за ваучере суочен је са проблемима јер робу купује за готов новац, а не знају када ће наплатити ваучере”, истиче Говедарица и подсјећа да је рок за исплату ваучера 8 мјесеци, али без икаквих гаранција да ће се то испоштовати.

СДС предлаже да Влада Републике Српске хитно да банкарске гаранције трговцима, али да гарант буде Влада, а не трговци, те да се грађанима да могућност да неопходан материјал купују за готов новац, а да Влада на основу фискалних рачуна рефундира средства у висини до 5 хиљада марака.

“На тај начин ћемо помоћи грађанима да на пијаци не продају своје ваучере, чија је наводно вриједност 5 хиљада марака, за 3 хиљаде. Спријечићемо повећање дисконтних цијена роба, јер тренутно у Приједору елекртични шпорет који је прије поплава коштао 270 марака сада има цијену од 540 марака. На овај начин би се спријечила сива економија и манипулација ваучерима а помогло би се и грађанима и трговцима'', истиче Говедарица.

СДС тражи и да Влада Републике Српске саопшти колико је до сада емитовала ваучера и колико ће их још бити емитовано.

“Те податке Влада још увијек крије, као и податке колико је сакупљено новца у Фонду солидарности од донација грађана и солидарних пореза. До тих података не могу доћи ни посланици Народне скупштине Републике Српске”, тврди Говедарица и подсјећа да је СДС тражио да се уведе парламентарни надзор над прикупљањем и трошењем средстава из Фонда солидарности.

Говедарица подсјећа и да је СДС предлагао да терет обнове Српске од поплава сносе они који имају највиша примања, односно да се не опорезују просјечне и плате испод просјека, већ да се већа примања опорезују прогресивном стопом од 2 до 8 %.

“Нама је јасно зашто министар Тегелтија није био за такав приједлог. У том случају он би платио порез од 8%, његова супруга, која је помоћник министра плаћали би порез на плату од 6%, а са толико би биле опорезоване и плате ћерке запослене у Фонду за заштити животне стедине, зета који ради у Агенцији за банкарство и ћерке која се недаво запослила у Елетропреносу БиХ'', каже Говедарица.

Говедарица подсјећа да је приједлог СДС-а о прогресивној стопи солидарног пореза на лична примања Влада Српске одбила као неуставан приједлог, али је касније на исти начин, прогресивном стопом опорезовала пензије.


(БН ТВ)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

тако је

15.08.2014 14:41

будуци министар сигурно.цовјеку свака цаст,овакви нас могу спасити и створити боље друство и обезбједити сигурнију и постенију будуцност

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

15.08.2014 14:41

Тако је Вукота,херцеговацки вуце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин-рс

15.08.2014 14:51

Катастрофа. Мјесто да су помогли унесреценом народу они нас само тјерају у јос вецу дубијозу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

15.08.2014 14:53

Да нам је више оваквих људи и политичара, не би нам земља била у оваквом хаосу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

номад

15.08.2014 14:54

Кога они лажу? Можда народ да ваучери нису празни или себе да има пара на ваучерима. Па ће опет рећи да народ не види како власт ради добро. Можете како хоћете али нећете до кад хоћете. Октобар је близу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВИНА

15.08.2014 15:16

Напријед Вукота,Херцеговина је уз тебе,а од Октобра све лопове у затворе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ваучерска је то влада од првог дана

15.08.2014 15:17

Управо тако Вукота, ваучери су по дефиницији папири без покрића. Били су то и у вријеме несретног Радована Караџића и данас у вријеме овог сеоског дјилкоша Додика и његових бијелих чизмица и више него неодговорног министра Тегелтије за којег сви знамо да је страствени коцкар. Како неко страственом коцкару може дати да обавља тако важну функцију као што је министар финансија? Ужас. Ова влада на челу с некаквом Жељкицом ништа живо не ради по закону а није та влада радила ништа по закону ни док јој је папирнати предсједник био онај Џомбић. Иза свега наравно да стоји милорад додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боо

15.08.2014 16:41

Сутра велико отварање новоизградзене Султан Сулејманове АТИК Дзамије у предивном босанско- херцеговацком (РС) граду Бјељини. Позивамо све добре људе на прославу ове манифестације да показемо водецим лидерима у БиХ и у РС да народ јос мозе скупа. Нас не могу да дјеле границе и васе лазне рјеци јер цак и у рату нам је боље било него сада са вама. Народ це побједити

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВаууШЋЕРИ

15.08.2014 17:49

А како се показује подјела вауцера на СНСД тв је посебна прича, то је свечана атмосфера, љубакања пред камерама, као да је у питању додјела захвалица, једна, не знам како да се изразим, један измужени "фолклор", шламперај, једно иживљавање над оно мало људи са нормалим размишљањем. Дијеле се најобичнији папири, нула - ништа, папири без покрића у "живом" новцу, ти ваучери су предизборне визит картице владајуће странке, ништа друго. Њихова реална вриједност је пар марака, којих 5000, можда крвних зрнаца хехеххех

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаос

15.08.2014 17:51

ово је још једна манипулација великог баје, постижу се циљеви а то да као дадне неке наде унесрећеним и оштећеним у поплавама, пошто је каса потпуно празна, дај им папир без покрића, усликај се као добротвор, једном он једном чизмица, па тако у круг, народ у први мах задовољан можда да ће дати свој глас манипулатору јер је то уствари прави циљ. живи били па видјели у шта ће се то све изродити,све је пребачено на ово мало привреде која је на инфузији и већ су настали проблеми, јер нису они толико јаки да финансирју робу за коју неће неко вријеме добити новац, можда и никада, народе па јесмо ли толико заглупљени?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

15.08.2014 18:06

Чим су видјели да ће бити много донација отворили су "заједнички" рачун и покрали 80% од њега.Свима су се попели на врх главе својом крађом и безобразлуком. Сигурно ће доћи да огромних немира ако не дођу овакви људи као што је Вукота на власт. Само напријед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубомир Марковић

15.08.2014 18:28

Све што ова власт ради је шарена лажа. Октобар се ближи, коначно да се рјешимо ове црвене банде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

15.08.2014 19:44

Засто господа из власти није смањила себи примања која су огромна а не да узима од народа који једва саставља крај с крајем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

15.08.2014 20:03

Вукота најјачи си!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

15.08.2014 20:19

Влада РС је издавањем ваучера драстично нарушила ионако крхку равнотежу у макрофинансијском сектору у држави, емитујући новчане сурогате без покрића. То је исто као да је штампала новац без покрића, а што је грубо кршење закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједлог

15.08.2014 20:29

А да влада себи примања исплацује у вауцерима а да народу да кес мозда би онда вауцери висе вриједили. Од старта се је знало да је то ублеха јер је рок исплате посље избора дакле посље неког новог закона који це фирме које су се обогатиле продавајуци робу за исте да доведу у дубиозу. Претварање потразивања по том основу у дуг дрзаве било кроз обвезнице или конвертовањем.у несто друго је само питање технике. А дал це бит исплата фирмама јако теско јер за те намјене пара једноставно нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоро

16.08.2014 08:37

Вукоту за премијера

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

16.08.2014 13:22

Какав је то елек.спорет од 270км,а сада 540.Немој да лупас зивота ти.Купи ти себи од 270.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

17.08.2014 07:04

Зоро....није Вукота за премијера рекли смо Босиц...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоро:ре Милан

18.08.2014 05:11

Знам, зато и кажем.

ОДГОВОРИТЕ