Демобилисани борци поново протестују

Опет протести демобилисаних бораца у бањалучком парку „Младен Стојановић“.

Република Српска 15.08.2014 | 14:31
Демобилисани борци поново протестују

Борци окупљени око Странке социјалне сигурности српских бораца, у парку су разапели шатор, а премијерки предали 5 захтјева чије испуњавање хитно траже.

Ипак, и сами признају да од захтјева које су поставили на протестима прије пола године ништа није испуњено.

На прошлим протестима смо доказали неправилности које се дешавају у раду Борачке организације Републике Српске, да је предсједник те организације корумпиран, али сада је вријеме да борци окупљени око Странке социјалне сигурности српских бораца поставе своје захтјеве, каже Ацо Прелић.

Захтјева је пет.

Од осталих захтјева, ту су борачки додатак у висини од 20% од просјечног личног дохотка у привреди, активно учешће релевантних органа Републике Српске у одбрани ратних оптуженика у Хагу, те бесплатно лијечење за све грађане регистроване на територији Републике Српске, без обавезе овјере књижица. Демобилисани борци су се одлучили за нови протест иако ниједан од захтјева са претходних протеста није прихваћен.

Ако у наредних седам дана не добију одговор од премијерке, са конкретном понудом за рјешавање поменутих захтјева, опет ће у протесте или ће на други демократски начин тражити задовољење својих права, речено је у парку.

БН ТВ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

стоп

15.08.2014 12:38

Нека праве хидроцентрале дигну кредит и од те лове финансирају демобилисане борце,то треба тразити док нису власти продале воду странцима,то је спас за све борце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

15.08.2014 14:07

мозе ли ми неко одговорити мој отац је био демобилисани борац 1 категорије и добивао је борацки додатак после његове смрти мојој мајци су то укинули са образлозењем да она нема право на то а познајем доста слуцајева гдје породица прима тај додатак и после смрти борца залила сам се борацкој организацији и исти одговор да нема право на додатак ако неко има исти слуцај да ми казе гдје се треба залити ако има право на то хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гашпар

15.08.2014 14:23

треба истрајати у протестима, па јесмо ли ми створили РС или Цвијановићева и Додик, каква је то брука, да незапослени демобилисани борац прве катргорије не добије мјесечно ни пребијене паре-како се Бога не боје, срам да их буде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

15.08.2014 14:24

Борци, у селу Зецови код Приједора живи мајка која је у рату изгубила 6 синова и мужа, а којој је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС одузело и додатак од 150 марака по основу цивилне жртве рате...видим, правда је у питању, па рекох да припомогнем мало...изволите ријешите овај ''проблем'', уколико је то, наравно, могуће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

магистар

15.08.2014 14:27

Треба протестовати док сви демобилисани борци не почну добијати борачки додатак. Најмлађи демобилисани борци, као ја, нису никад добили нити једну марку из буџета за 18 година од демобилисања. Док поједини директори имају плату од 3000 марака па још добију и борачки додатак. Огромна је то неправда према нама најмлађим и најзаслужнијим борцима. Нека уведу бар таксу од 10 фенинга по литру гориву и нека тако свима исплате борачки додатак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

15.08.2014 14:39

Додик и кумови нису ни видјели пуске у рату а пуни ко брод.мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напаћени борац

15.08.2014 14:46

Шта друго да очекујемо у Републици Српској, кад имамо на власти људе који нису били борци. Ни предсједник РС, а ни предсједница владе нису били борци. Логичан је онда овакав њихов дискиминаторан однос према нама , напаћеним демобилисаним борцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

15.08.2014 15:03

Ја би тај борачки додатак укинуо. Људи се понашају као они којекакви носиоци споменица из Другог свјетског рата, па мисле уживати у свом нераду. Моје активно учешће у рату је било 1.5 годину и јаче је и активније него 50% садашњих бораца галамџија који су 4 године ложили ватру по земуницама и бусају се у прса као борци И категорије док ја и не знам која сам категорија. Колико је оваквих бораца који немају или имају безначајну накнаду? Новац преусмјерити у паметније сврхе. Слично би се позабавио и пензионерима, па не би манипулисали на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин-рс

15.08.2014 15:05

А како ми је зао ових људи. Борили се, били рањавани и давали своје зивоте за ову Републики и онда додје један дезертер и стави их на маргине друства! :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додатак

15.08.2014 15:25

Борци, они вама укинули борачки, а ви њима укините пљачкашки....додатак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

незапослени

15.08.2014 15:26

Подрска протесту за остваривање борацких права и нас који смо створили ову р<епублику! Имам једно питање како је могуце да једни борци примају и пензију и борацки додатак на мјесецном нивоу, а ми незапослени борци којих је вецина имамо само борацки додатак на годисњем нивоу отприлике 115км. Није ли то неправда и непостен однос неко има стална примања а ми незапослени немамо ниста. Под хитно тразити измјену закона и да се средства дјеле на равноправно. Мој комсија борац прве категорије прима 80км мјесецно годисње око 920 км а ја примим 115 на годисњем нивоу а пензију нецу ни доцекати ни зарадити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо

15.08.2014 16:13

Ста сад протествујете кад сте сигурни да це ови изгубити изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

15.08.2014 17:20

Коме се протестује у вријеме годисњих одмора... портирима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

15.08.2014 18:43

За Боле: Бога ти какав си то ти борац био па си толико заслужан? Шта би ти преусмјерио када људи немају хљеба јести да не причам од чега платити струју, комуналије, огрјев за зиму и остало.Ја сам био у специјалној јединици цјели рат али требало је чувати оно што се освојило. Зато твоја глупа прича да су остали ложоли ватру по земуницама нема везе са животом и јако је безобразна. Они су исто толико заслужни. Да су сви били годину и по као ти РС-а неби ни постојала. Да ниси можда супермен или бетмен? Глупљи коментар и већу увреду нисам прчитао. Или ти глава служи само за шишање или си ту годину и по био додиков помоћник па си толико допринио овој држави. Срам те било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

16.08.2014 05:40

БОЛЕ Да је било тако добро лозити ватру у земуници вјеруј да би Додик био први лозац.Несто се не могу сјетити да је за прву линију требала веза као за посао у Електропреносу. Како сте кренули вјероватно це сиротиња из ровова морати и дрва платити.Немој дусе грјесити него се БОГУ помоли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле :Ре ВРС РВИ

16.08.2014 07:01

Рекао сам 50% њих, ако си себе ту пронашао онда је твој проблем.. Дужина проведена у рову не значи изложеност животној опасности као што су људи били у интервентним и спец. јединицама. Да су та средства била поштено распоређена можда не би било ни оволико социјалних случајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

16.08.2014 07:14

Људи тај прелиц је обицни криминалац

ОДГОВОРИТЕ
Name

С. Никола

16.08.2014 09:36

Не вриједи пљувати по било коме али чињенице су неумољиве. Не може се бјежати од чињенице да постоје људи који су у рату профитирали а да ништа осим празне приче нису дали за Републику Српску. Ти људи гебелсовско пропагадом изврћу чињенице и успјевају доказати да РС постоји њиховом заслугом. У то се улажу огроме суме прљавог новца, Нове вриједности се не стварају. Ти исти људи су хиљде туђих торби испразнили да би своју напуноли. То су чињенице. Према њиховој причи за овакв живот у РС криви су краљеви и цареви и сви остали који су владали прије њух, а они су успјешни. Ако говоре о Борцима Српске требају упоредити стање пред рат у БиХ и сада у Украјини. На кога су се имали ослонити они који су стварали Републику Српску а на кога се бар очековало да постоји могућност да се ослоне они Источној Украјини. Они који омаловажавају ВРС поредећи ту војску са Партизанима питам ко би од ове војске из последњег рата остао жив да смо имали ровова тоико колико су имали Партизани. Никако не желим омаловажавати ни ту војску њихове патње пјешачења, промрзавања, глад и друге невоље ја поштујем и њихов жртве за социјалну праву и слободу. Наши ровови који и данас постоје убједиво сведоче да смо ми водили одбранбени рат. ВРС клевећу највише они који одговоре на питање у којој је бригади био: "ја рзгртао снијег" Такав педесет година користи иста права као и онај којег при повратку из рата ни рођена мајка није могла препознати. На жалост ми и послије овога рата у времену ове техенике, протока информација и писмености имамо још горе стање Све се чини де се не зна ни гдје је ко био ни шта је радио. Дошли смо до тога да се нас доста без разлога стиди казати да је био у ВРС. Маса младих бораца је отишла минималме инвалидске пезије проглашена тотално неспособним без покушаја рехабилитације. Сада ти људи живе у биједи и још горе ментално прпадају. Мало је оних који су усрећили на овакав начин. Кад год ко има интереса он наш понос несметано убија а спомене нас неко коме то треба за личну промоцију. Страдају нам најквалитетнију људи ради лопова који су то били и у рату и миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демобилисани уцесник рата

16.08.2014 13:15

Конацно брацо борци сви на протесте,из свих крајева Републике Српске. Заборавите на странке ја сам био сва три пута на протестима у парку Младен Стојановиц. Треба да додју из свих крајева Републике Српске у Бања Луку.Највисе је незапослених у Републици Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

16.08.2014 15:49

За Боле: Свака минута проведена у рову значи излагање животној опасности и свако ко је био у рову заслужује неки статус зависно од времена које је провео. Нисмо сви могли бити ово или оно било је задужења за свакога.Свака је глава исто скупа. То гдје сам се ја нашао је довољно што сам ти написао у коментару. Каква средства преусмјерити?!Па они нама дају мрвице и завађају. Видиш да било ко шта покуша осим Ћургуза одмах га прогласе криминалцем а многи наивно насједну. Обратио си се на погрешну адресу. Треба држава да се брине о борцима односно социјалним случајевима које су направили од оних што су створили РС. Све док буде инвалид од 60% примао 128км мјесечно а општински одборник који није запослен 500 и више за један јалови одлазак на скупштину мјесечено зна се одакле треба узети и преусмјерити. Зато покуцај на права врата па то реци и убрзо нећеш бити сам, мада ће се то догодити са тобом или без тебе.

ОДГОВОРИТЕ