Највише приправника биће ангажовано у Фонду ПИО Српске и Бобар банци!?

Од укупно 46 приправника, колико је за подручје Бијељине одобрено пројектом „Први посао за стицање радног искуства младих у статусу приправника“, који реализује Завод за запошљавање у сарадњи са Владом РС, највише ће их бити запослено у Фонду ПИО и у Бобар Банци Бијељина.

Република Српска 15.08.2014 | 20:40
Највише приправника биће ангажовано у Фонду ПИО Српске и Бобар банци!?

У фонду ПИО који је већ претрпан радницима и на чије плате се годишње издваја 11 милиона марака биће запослено 12 приправника у бијељинској филијали, а Фонду ће из буџета бити рефундирано 80.000 марака. У Бобар банци која је у већинском власништву посланика СНСД-а у Народној скупштини Српске Гаврила Бобара, биће запослено седам приправника, што ће буџет коштати готово 47 хиљада марака. Спорно је, тврди опозиција, што се повећава број радника у администарцији, а приправници запошљавају у банкама које праве губитке.

„Ми ћемо увијек дати подршку оваквим пројектима, посебно када је ријеч о запошљавању младих људи у РС. Међутим, оно због чега ми из опозиције негодујемо јесте то што се овакви пројекти проводе искључиво у вријеме предизборне кампање. Такође, против смо да се људи запошљавају само у администрацији, јер је администарција прегломазна, као и против тога да се запошљавање врши искључиво према боји чланске картице, или уопште њеног постојања“, истиче Зоран Ђерић из опозиционог ПДП-а.

Бобар банка је у шест мјесеци ове године, према неким подацима, направила губитак у износу од 13,7 милиона КМ. Ипак,  већински власник банке тврди да то није реалан приказ губитка. Гаврило Бобар не види ништа спорно у томе што је банка упала у програм суфинансирања приправника.

„На те глупости немам коментар“ каже предсједник „Бобар“ компаније Гаврило Бобар.

Он истиче да је банка у фази чишћења биланса, докапитализације банке након 17 година што је каже сасвим нормалан процес у банкарском систему.

Иначе, на нивоу Републике Српске највише приправника добиће зворничка „Алумина“ кћерка фирме фабрике Глинице „Бирач“, за 25 приправника биће издвојено 167 хиљада марака.

Укупан пројекат пружања подршке стицања радног искуства младих у Српској вриједи 3,5 милиона марака. Од тога - буџет Српске учествује са два милиона КМ.


(БН ТВ)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

номад

15.08.2014 07:32

То је добар примјер да приправници науце како не треба радити. Промасај до промасаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

исправка

15.08.2014 07:46

Фонд Пио је добио 12 приправника на нивоу Републике Српске а не само за Бијељину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

15.08.2014 07:51

Брига њих за приправнике. То је куповање гласова на увијен начин. А док продје октобар, нога у .упе свима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мито

15.08.2014 08:49

Ми сами...а шта мислиш да се поништи конкурс па да не коментаришемо. Шта ће им посао ионако сви раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незапослени економиста

15.08.2014 09:17

Чиста куповина гласова. Само подобнима су одобрена средства за приправнике. Одобравају новац губиташима, јавним институцијама иако имају вишак радника само ако су директори/власници из СНСД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

магистар

15.08.2014 09:53

Овај пројекат је намјењен само за дјецу подобних грађана РС-а. Ја сам незапослени демобилисани борац већ 18 година, а још имам завршен и државни факултет, па нисам могао добити посао преко овог пројекта. Сваки приправник ће коштати око 10000 марака за годину а демобилисаним борцима нуде пројекте у вриједности од 3000 марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоро

15.08.2014 14:01

То је прави бизнисмен, у ово вријеме запошљава толике приправнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

15.08.2014 14:58

Граска у тексту.Сви приправницу су СНСД,а не Фонд ПИО И Бобар банка.Једном ријецју само СНСД,лопови.У ПИУ нема столице за сјести, на паузу иду у смјенама,а Бобар банка у пропадању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин-рс

15.08.2014 15:12

Ту нису своје синове и кцерке запосљавали јер је мала плата али су зато "запослили" својим омладинце да би им замазали оци око избора и смањили њихово незадовољство због запосљавња своје дјеце на мјеста са платом преко 3000. Питацемо их за годину дана кад опет оду на биро јесу ли задовољни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попови

15.08.2014 16:07

Право легло СНСДа,сад се по ФОНД-у скупља сигуран глас за СНСД,притисак на јадне раднике.То данас раде И у Електро Бијељини па цак и у Библиотеци. Јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

накарада

15.08.2014 16:40

у овој земљи је све наопако, умјесто да развојни и производни пројекти буду потпомогнути, да онда створена потреба повлачи запошљавање, оно се годинама и великим новцем финасирају шупљи програми који једино имају резултат замлаћивања и замагљивања и са једним циљем да се на превару и о трошку народног новца прикупи који глс више, пропаст народе????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чова

15.08.2014 17:59

Овај програм је потпуно бесмислен и већ више година служи за попуњавање мјеста у институцијама и јавним предузећима. Ефекти у привреди су никакви, а многи послодавци не могу да добију приправника иако задовољавају све услове. Приправници се у јавним предузећима и институцијам најчешће примају без обзира на дужину стажа на бироу, просјек, додатне квалификације (курсеви и сл.), па тако привреда плаћа запошљавање најлошијих! Ревизорису утврдили да је највише запослених приправника у управи имало просјек оцјена испод 7, а долазили су углавном са приватних факултета. Па ви омладино учите и гањајте просјек и сједићете незапослени годинама ако ова власт остане након октобра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин-рс

15.08.2014 22:09

Класицна куповина гласова владајуце гарнитуре! Срамота гдје зивимо, и ако не додје до ПРОМЈЕНА треба селити одавде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

16.08.2014 08:42

Мислим да је сваки коментар сувисан, послије избора све на Туњице.

ОДГОВОРИТЕ