Братунац: Суд им узео купљену кућу

Породица из Сарајева платила и укњижила у катастар нови дом па га изгубила на процесу у Сребреници.

Република Српска 14.08.2014 | 14:01
Братунац: Суд им узео купљену кућу

Брачни пар Божић из Сарајева купио је кућу у Братунцу од извесног Омера Мујчића, али након тужбе трећег лица, решењем суда у Сребреници, имовина им се практично одузима!

Да ли је на помолу још једна превара око продаје станова по систему „један стан, два купца“, пита овај брачни пар и тражи од надлежних институција да их узму у заштиту.

Маркица и Душанка у страху су да би им неко сваког дана могао да покуцати на врата како би их деложирао. Дом им је, кажу, бесправно одузет иако поседују све папире.

"Дочекао сам да ме избацују а борио сам се за ову државу, сад се морам иселити из своје куће коју сам поштено купио", каже Маркица, борац прве категорије.

"Сад шта је мени чинити, ја не знам, има ли ико да помогне. Коме год се обратим нико ништа не зна, шта да радим више", додаје Душанка.

Исто тврде и у Канцеларији за правну помоћ Форума жена Братунац. Увидом у папире, кажу да Божићи поседују сву потребну документацију.

Установили су да је бивши власник, чија је адреса непозната, исту кућу, према изјавама сведока два пута продао.

"Али какав нам је то систем или држава у којој се не верује правним исправама. Божићи су уредно купили некретнину, сачинили купопродајни уговор који је оверен у суду, укњижили имовину у катастру, али ево као што се види немају сигурност. За овакве пропусте неко би требало да одговара", каже Драгана Ђурић, правник.

Борба тек следи, писаће Божићи министру правде, председнику Републике Српске, суду у Стразбуру.

"Министарство правде треба да добије информације о раду судова и тужилаштава", каже Станојка Тешић из Форума жена Братунац.

Божићи су након Дејтонског мировног споразума, као избегла лица, расељени из Хаџића у Братунац.

Пре десет година купили су спорну кућу и имање за тадашњих 10.000 марака.

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

зути

14.08.2014 06:14

Жалосно и тужноооооооо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борба

14.08.2014 06:49

Када се купује добро се провјере папири, јер прије рата маса становниства нису имали скоро никакве папире о власниству земље или куце, то је се само наследјивало са кољена на кољено!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отац

14.08.2014 07:34

Суд у Сребреници, да ли знате људи шта је то? Културнији, образованији људи су на нашим ПИЈАЦАМА него људи у суду у Сребреници. То је жива катастрофа, не дајте кућу Божићи, ЖИВОТОМ је браните, ако узму то шта имате, ништа. Велика подршка за вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Борба

14.08.2014 07:38

Ти изгледа ниси схватио у цему је овдје проблем. Људи имају све уредне папире али постоји јос неко ко то исто има. Сто знаци да код нас у судивима и у дрзавним установама раде неписмени и необразовани људи( татини и мамини синови) . Како је могуце да неко превари дрзавне органе и два пута прода једну куцу и за то добије сву потребну документацију? Овим људима би да је правде дрзава требала платити отстету и смијенити неспособне који су одговорни за ово!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Отац

14.08.2014 07:40

То ја и прицам, у суду у Сребреници смјенити до цувара све олоси и лопови...

ОДГОВОРИТЕ
Name

преварени

14.08.2014 08:44

Свуда исти неспособни и корумпирани на функцијама по судовима, полицији, тузиластву. Купио сам стан на суду у Бијељини. суд ме није хтио увести у посјед. Морао сам у приватној тузби тузити претходне власнике. Полиција у Бијељини све вријеме ститила те претходне вкаснике. На крају су ми унистили исти тај стан и на оциглед полиције запалили два моја аутомобила. За доказану пљацку стана тузиластво три године није против поцинилаца подигло оптузницу. Народ мора изаци пред судове и протестовати сваки дан док се не смјене сви одреда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

калимеро

14.08.2014 09:03

Таман да је продато два пута, по закону право има онај ко се први укњизио, а то су ови људи оцигледно. Не знам како суд мозе пресудити другације. Судови су потпуно контролисани од стране политицких моцника, нема права и правде за обицног цовјека, а не мозете ником ниста, сви су застицени као бијели медвједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

будаласти клемпо

14.08.2014 12:54

Зар вас нешто изненађује од овдашњег судства,школства, здравства,инспекција,.....не требало им да Бог да! Држава постоји због њих. У читавој причи милиција је звезда ноћи,оличење поштења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

14.08.2014 15:53

Несто сумњам у уредност тих папира, ако су и куца и имање продати за 10000 марака, па макар то било и прије 20 година. Сваста се тад радило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсије

22.01.2016 13:49

Људи су купили куцу уредно постујуци све законске регулативе, то знам. Боре се за ову куцу лавовски, али је досло до тога да се морају иселити и цео Братунац да додје не вреди, корумпирани адвокати и судије су дали последњу рец. У медјувремену власник куце је дозивео и моздани удар и опоравак му је нарусен овом ситуацијом, људи нису завидног финансијског стања, а поврх свега имају дете које студира...срамота и брука ове земље ето то је ово..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсиница

22.01.2016 14:58

Ја сам им комсиница.Људи се тоико боре за ову куцу.Дусанка је плакала висе него и ко.Када су усли у куцу све је било катастрофа.Све су омалтали.Купили нови ТВ,спорет...А сад им одузимају куцу.СРАМОТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неправда

22.01.2016 21:40

Ма какви неписмени све го лопов и хостаплер узео неко паре да завали јадне људе,па ови судски мајмуни за 100 евра пису да си 3 пута умро и родио се кад хоцес,додјес са својом лицном па ти тразе родни лист,Бозице знам прилицно добро са Маркицом сам радио прилицно дуго,јадни цовјек зарадио и моздани због те куце,неби возо пеглицу да је неки преварант,а ову стоку на мотику и у њиву а говнаву мотку по ледјима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска

23.01.2016 07:09

Страсно заслосно срамно , купљено , уговори постоје овјерени у катастру у суду , купљено све у лосем и никаквом стању , све реновирано, доведено у ред и двористе и куце улозено толико колико и плацено , сад дај отми , има се ста потплати судије адвокате , ови јадни људи и да хоце немају новаца .Тузити и ици даље и до Владе и Стразбура , не излазити из куце , и онако су оболили и јадни и цемерни ту улозили све па и здравље .Мозе се наци и друго рјесење , за то има и нацина и могуцности И МОРА , и требало је и до сада а не пустити борца који је бранио Р.С. И БОРИО СЕ, моздани удар добио , јер нема гдје , ту је улозио све сто је имао. Надјите рјесење ," Нацелници , Предсједници Опстина , ВладА" , помозите овим људима да застите своје сто су стекли , ил им обезбједите , ваљда тако мора и треба бити .

Name

Братунацки Фантом

23.01.2016 08:19

То су лопови у суду у сребреници а и братунац је пун опстина,дом зравља полиција ту су нај веци лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глумац

23.01.2016 17:07

Страсно и залосно.. Јадан је мали цовјек,за њега има закон који је створио и одбранио ту земљу а немозе постено зивит у свом дону. Немам ријециииии

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрка

23.01.2016 20:21

Имти оваку дрзаву,никаквог реда у њој,нити правде,нико ниста не ради ,само се отима од нас постених људи...а лопови васере по овој дрзави...............Залосно нема се коме обратити...

ОДГОВОРИТЕ