Додик у канџама „Радишићевог чвора“

Специјално тужилаштво ухапсило је Радишића 23. марта 2010. године, а након четворогодишњег процеса, власник „Гранд трејда“ пресуђен је правоснажно на три године завора због малверзација са акцијама „Медицинске електронике“.

Република Српска 13.08.2014 | 23:02
Додик у канџама „Радишићевог чвора“

Овако поредани факти сугеришу да је Додик заслужан за сузбијање Радишићевог криминала, али то је потпуно погрешан закључак.

Додик је наредио притварање како би „Радишића дозвао памети“, након чега је намјеравао да му обезбиједи ослобађајућу пресуду, што је у једном тренутку и успио. Међутим, ствари су му измакле контроли и Радишић је на крају ове криминалне баладе пресуђен на три године затвора.

Кренимо редом.

Почетком 2010. године Радишић је нашао купца за цца 30 дунума земље у центру Бањалуке, које му је Град Бањалука додијелио потпуно незаконито још 2003. године.

Према провјереним информацијама, један страни инвестициони фонд био је спреман земљиште у Пицином парку платити 40 милиона марака.

Била је то одлична прилика да се добро уновчи отето земљиште и да његовом продајом ту аферу њени главни актери гурну под тепих. Међутим, до реализације посла није дошло, јер се нису могли договорити коме колико припада.

До сукоба између Додика и Радишића дошло је због подјеле новца: Радишић је захтијевао да плијен подијеле пола-пола, док је Додик то одбио, тражећи да њему припадне најмање 80 посто од продајне цијене. Радишић је без размишљања одбио такву подјелу.

Додик се тада уплашио да ће Радишић продати плац и узети сав новац себи и наредио је Специјалном тужилаштву да га ухапсе, како би то спријечио.
Треба имати на уму да је Радишић био стоспостотни власник ташна-машна фирме „Гранд трејд“ и да је без проблема могао да прода плац и новац задржи за себе.

Акција Специјалног тужилаштва спријечила је ту трансакцију.

Та чињеница само је једна у дугом низу сличних које потврђују да је Специјално тужилаштво алатка Милорада Додика, коју он усмјерава како хоће и против кога хоће.

Специјално тужилаштво служило је и служи за дисциплиновање оних који Додику праве проблеме, али, истовремено, и за фиктивне истраге против његових тајкуна у којима су они, по правилу, ослобођени сваке одговорности у дјелима за која су „истраживани“. И у којима би и студенти права са лакоћом нашли доказе о тешким криминалним радњама, али, ето, Специјалном тужилаштву то никако не полази за руком.

Специјално тужилаштво, као и Основни суд Бањалука, имају задатак да издају сертификате о поштењу Додиковим тајкунима, у чему су они врло приљежни и експедитивни.

Једном када Режим падне, први задатак нове власти морао би бити испитивање имовног стања водећих функционера Специјалног тужилаштва и Основног суда, а оно ће показати да су се појединци из тих институција енормно обогатили у последњих осам година.

Након што је Радишића хапшењем „дозвао памети“, Додик је средио да га Окружни суд Бањалука ослободи сваке одговорности 11.10.2011. године. Учинила је то судиница Весна Станковић-Ћосовић.

Након тога, измирени двојац покренуо је изградњу стамбено-пословног објекта вриједног цца 250 милиона марака, чији су један дио намјеравали издати „Телекому“, а други продати Управи за индиректно опорезивање. Оба ова посла сада су под великим знаком питања, иако је први од три огромна објекта, који се требају изградити, готово завршен.

Градњу објеката у Пицином парку све вријеме прате бројни незаконити поступци власти, која је комплетна стављена у функцију тог пројекта.
Додик води цијелу игру и то и не крије, а редовно и готово свакодневно се састаје са Радишићем и након што је овај пресуђен на три године.

Та пресуда је врло болна за Додика и његове интересе, јер показује да више не контролише комплетно правосуђе Републике Српске.

Након што је Окружни суд ослободио Радишића, Врховни суд је, на опште изненађење, поништио ту пресуду, почетком октобра 2012. године. Окружни суд поновио је суђење; опет је судила Весна Станковић-Ћосовић и овај пут пресудила Радишића на три године затвора, у новембру 2013. године.

Врховни суд потврдио је ову пресуду крајем јуна 2014. године, иако се тврдило да ће Радишић бити ослобођен. Правосуђе, бар један његов дио, тако је и званично измакло Додику испод шапе.

Ова пресуда Врховног суда донијела је огромне проблеме Додику, и у странци и у пословима.

Бројни високи функционери СНСД-а освијестили су се „преко ноћи“, јер су увидјели да Додик више није тај који контролише све процесе у РС, већ да постоји и „неко јачи“, ко је „сугерисао“ Врховном суду да потврди казну Радишићу.

Да се не лажемо, правосуђе БиХ и оба њена ентитета под пуном је контролом политичких субјеката, а шефови тог сегмента дуго су били представници међународне заједнице, да би последњих година њиме потпуно овладали домаћи политичари који су на власти. Странци никада до краја нису изгубили утицај на правосудне органе, али је он последњих неколико година смањен у одређеној мјери.

У овом тренутку је непознато ко је утицао на Врховни суд да Радишића пошаље на робију: Међународна заједница, Опозиција или су, пак, саме судије процијенили да је Додик прошлост и самоиницијативно кренули у сусрет новим властима, демонстрирајући спремност „на сарадњу“ тако што су Радишићеву кожу разапели јавно и то на три године.

Шта год да је на дјелу, једно је сигурно: Додик је значајно ослабио и његова моћ није ни близу оној од прије неколико година. Она све више постаје илузија и прошлост.

Ова спознаја изазвала је турбуленције унутар врха СНСД-а и многе натјерала на опрез, јер су је схватили као опомену да више нису заштићени за све оно што чине и што су починили. А много много тога је ван закона.
Управо из тих кругова сада се емитују веома тешке оптужбе на рачун Додика и Радишића, а ти функционери отворено тврде да иза свега што се десило и још увијек дешава у Пицином парку стоји управо лидер СНСД-а.

Из тих кругова долазе и информације да у изградњи објекта у Пицином парку има и много новца Драка Шарића, наркодилера великог калибра, којем се суди у Србији.

Исти кулоари емитују и вијести да су у пројекту и Златко Лагумџија, којег ту позиционирају, јер њему блиска фирма „Бутмир“, чији је власник Сејо Хасибовић (афера „Рекет“), гради објекат, али и Борис Тадић, бивши предсједник Србије.

Само детаљна и квалитетна истрага може отркити колико је у овим информацијама истине, а она свакако неће доћи из Специјалног тужилаштва РС.

Чињеница је да „Гранд трејд“ у овом тренутку има око 70 милиона марака обавеза. Дио тих дугова су кредити банкама, али њихова укупна вриједност не прелази половину обавеза. Питање је ко је, осим Банака, дао толики новац за изградњу објекта? То би се морало под хитно истражити.

Радишић ускоро мора на издржавање казне, иако његови адвокати још увијек успијевају то да одгоде.

Тај факат доводи у питање пословање „Гранд трејда“, јер Радишић не може фирму водити из затвора, односно не може потписивати документе.

У таквој ситуацији, лако би се могло догодити да нека од бројних фирми, којима је Радишић дужан, покрене стечајни поступак, што би значило да цијели објекат и земљиште иду на добош и то за мале паре. У тој варијанти би и Банке, које су кредитирале изградњу, претрпиле велике штете, иако имају хипотеке на дијелове објекта.

Да би спријечио овај, по њега, катастрофалан расплет, Радишић је као супотписника овластио блиског члана породице. Међутим, то само омогућава фирми да „живи“, али ни даље не рјешава питање дугова, из којих се може извући једино продајом или издавањем пословних квадрата. И то десетина хиљада.

Биће заиста интересантно видјети епилог ове пословне „бајке“, јер ће он директно одговорити на питање: Колико Додик још посједује стварног утицаја и моћи?

Чини ми се недовољно да успјешно разријеши „Радишићев чвор“ из Пициног парка. Који је сам свезао. И себе у њега.

 

СлободанВасковицБлог

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Јоланда

13.08.2014 21:12

Браво Васковицу јунаце ове забокрецине зване БиХ. Писи, истразуј, ваљда це се неко охрабрити да крене у цисцење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор БЛ

13.08.2014 21:35

Засто МТС Србија и Вуциц не раскину уговор са Милом Радисицем и не направе нови објекат у Бањалуци???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Назалост...

13.08.2014 21:50

кад мозе криминалац осудјен на три године да пије кафу са председником дрзаве онда мозе и да води фирму из затвора. Слика и прилика насе дрзаве. Има ли игде Зградољуба Давидовица у тим аферама или се лисац вјесто извукао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

13.08.2014 21:55

Слуцај Радисиц је ситница ста це се све десавати. Хапсење Цаусевица је показало да странци почињу узимати ствари у своје руке, сто и Васковиц индиректно потврдјује. Наравно,то је жалосно, и оволики криминал од стране политичара-тајкуна се изгледа само тако мозе зауставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

13.08.2014 22:07

Близи се 28 септембар, прво це овдје мафијас да дозиви дебакл а онда за пар дан 12 октобра му је дефинитивно крај. Али ста га брига оде он у БГ да узива у парама које је отео од свих нас са својим кумовима Скрбицем и овим насим кабадахијом Станковицем који страси људе овдје и пријети отворено народу. Али сви су их одавно процитали. И сам цестити нацелник Тополовиц подрзава јавно Огњена Тадица за Предсједника. Напријед Огњене, напријед СДС до побједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незадовољан

13.08.2014 22:44

Ђаво дао, ђаво ће и однијети!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

14.08.2014 04:44

3 године за 40 милиона км.!? Хоцу и ја тако, исплати се... Мени су узели (отели) ауто због 1200 км дуга у Пореској!

ОДГОВОРИТЕ
Name

прњаворцанка

14.08.2014 04:53

Толико о насим судовима, толико о насој полицији. Овај је узео милионе и ниста. А обицног градјанина тузе ако не плати тв претплату. Јел нам треба ово и наредне цетири године? Другари, имамо сансу за промјене,то нам нуди СДС. Спасимо насу Републику и затворимо лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

14.08.2014 05:51

Пицин парк добио пицајзле!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

номад

14.08.2014 06:18

Мислим да је свима јасно каква је особа Главни Баја. Даље не може овако. Дотакли смо дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

14.08.2014 06:28

Засто нико не пита те патриоте засто насе фирме то не граде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан СНСД

14.08.2014 06:37

Нр брините Све це то Баја да реси, а на крају може све и да плати јер цовек се накрао народних пара на време. На крају првог мандата био је најбогатији од свих политицара заједно а данас на крају другог мандада богатије јос неколико пута. Мислим у Републици Српској нико му ниста не мозе јер то је велики политицки и економски криминалац. Једино после избора да му СИПА стане на реп. Ал и то је питање јер Американци неце дозволити, Додо це њима поново требати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из Федерације

14.08.2014 06:39

Зелим реци само ово: Пуно боље се зивјело и пословало, ајде да казем послије овог глупог рата, од неке 1999 до 2003. Људи су и постовали и друзили. Ја сам имао на десетине нових пословних пријатеља у Републици Српској и изузетно смо сарадјивали. Ста се десило након тога, не знам, знам да су ти људи остали исти, али трговина није. Увукли се у своје торове као марва, и свако на свакога рези, а привреда и трговина стоји. Осим код лопова који су од тих година. Не знам и не сјецам се ко је на власти у Републици Српској од 2003, ал знам да у федерацији су увијек исти и увијек неписмени гласају за њих, јер се хране њиховим незнањем и обецањем златних касика. До сада нисам излазио на изборе, ал сада цу, и добру цу размислити коме дати глас, независно да ли је из Републике Српске или федерације, ал само да се врати на тај нормални период 1999-2003. Толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

14.08.2014 06:55

Људи па колико ко има живота да чека кад ће бити боље, са овим кретеном-па коме треба таква Република Српска задузена до грла?

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

14.08.2014 07:12

Разумијем Додикове кумове и полтроне- они гласају за Додика не што га воле већ што штите своје мафијашке послове , значи из користи али не разумијем глупе бабе, пензионере и остале који без икакве користи слијепо вјерују прочитаном Мили - обичном криминалцу!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

14.08.2014 07:19

Понашајући се као што се Додик понаша, и производећи кумове у тајкуне, односно окумљући са са онима који су већ тајкуни, све зарад властитог богаћења, неминовно је да се на тај начин ствара чвор, чија омча ће се једног дана наћи око његовог врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоле

14.08.2014 07:45

Све бандит до бандита на целу је бомбас -- баја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

српско сарајево

14.08.2014 08:42

ЦРНИ МИЛОРАДЕ.... у шта си се увалиооо па не гине ти 20 година робије ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

14.08.2014 08:49

Додик од ..октобра имацес претплату за тугу..први ред..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавина

14.08.2014 09:34

Лопов лоповууууууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода

14.08.2014 12:13

Свима дати слободу, а узети комплетну имовину и нека крену од нуле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Назалост

14.08.2014 14:16

Залосно је сто нам украдосе једини зивот који имамо! Полтрони! Људи немају новца да дјецу обрадују било циме, а камо ли да приусте несто висе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

14.08.2014 14:29

Нико нормлан не моше разумјети Пресједникову упетљаност у тај чвор. Не може се рећи да је пресједник незнлица и да не зна шта је економија. Он има и савјетнике људе од струке. Никоме није јасно да се у оваквој немаштина нађе 250 000 000 КМ у рукама Миле Радишића. То би уништило све и једну економију на овоме свијету. То није економија. Економија је наука која прочава како из оскудних ресурса произвести материјалма добра и прасподјелим подмирити потребе људи. Људи се понашају као да не знају ни какве ресурсе имају. Нити се стварају нове вриједности нити има прерасподјеле да се подмире потребе великог броја људи. Гледа се како ће се што више туђих торба испразнити да своју напуни. Такви људи мисле да су успјешни. То није успјех то има своје друго име. На жалост обични људи често су у неприлици да морају признати да принудно говоре оно што не мисле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полиграф

14.08.2014 17:15

С обзиром на понашање дотичног у овом случају, односно свему у вези са тим мутним пословима са градњом тог објекта у Пицином парку и те нелегалне отимачине градског градјевинског змљишта, те хладнокрвног уништавања породице Вулић, дотични ће морати на полиграф. Да одговори да ли је он наложио убиство Милана Вукелића а ако није да ли зна ко јесте.

ОДГОВОРИТЕ