Да ли нас прислушкују?

Скупштински одбор за безбједност је завирио у ладице Центра за пресретање комуникација. 

Република Српска 13.08.2014 | 18:14
Да ли нас прислушкују?

Предсједник одбора, Ненад Стевандић, потврдио је за БН телевизију да се сви захтјеви за прислушкивање из министарства унутрашњих послова слажу са пресретнутим позивима у Телекому Српске које је одобрио суд. Непријављених прислушкивања није било, барем не званично. Ипак, проблем није оно легално, већ нелегално, тврди Стевандић.

"Прислушкивање се врши на много озбиљније начине, и није доступно нашој контроли. Постоје такозвани мобилни системи који покривају једну, двије, три или пет базних станица, за који не морате да имате налог, и то нема могућност нико да контролише. То се зове злоупотреба на оперативном ниову.", каже Ненад Ствандић, посланик СДС - а у Народној скупштини РС, а уједно и предсједнк Одбора за безбједност НСРС.

Стевандић додаје и да је тешко доказати прислушкивање, поготово у тзв. црној зони. Лидер НДП – а говори о мобилној техници, која није скупа, а у канале њеног дејствовања се не може лако ући, тврди Драган Чавић. Та техника је, како каже, већ и купљена.

"Има једно одјељење, доле у Сарици, у Специјалној полицији, на чијем је челу Синиша, то је одјељење за праћање особа, и располажу мобилном техником за прислушкивање. Ради се о прислушкивачу којим помоћу снопа може да се прислушкује особа која је на некој оптичкој видљивости.", категоричан је Драган Чавић, предсједник НДП - а.

Једино рјешење је да та техника буде под потпуном контролом скупштинског одбора за безбједност, али и да се биљежи сваки пресретнути телефонски позив, поручује Чавић. Док се опозиција бори да уђе у контролу, како кажу, нелегалног прислушкивања, у Агенцији за заштити личних података БиХ муку муче да добију документацију која би требало да је званична. Директор Агенције, Петар Ковачевић тврди да су имали проблема када су жељели да приступе документацији пресретања комуникација код три највећа мобилна оператера у БиХ.

"Телеком оператери су се позвали на процедуре које је донио заједнички Управни одбор, тијело које је формирао Савјет министара, и те процедуре прогласио тајним.", тврди Петар Ковачевић, директор Агенције за заштиту личних података БиХ.

Без обзира да ли је у питању ентитетски или БХ ниво, очигледно су процедуре за добијање повјерљивих информација различите. Ипак, чињеница је да све шкакљиве ствари, као по распореду, власт негира да постоје, а опозиција оптужује. И тако у недоглед.

БН ТВ

 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Око соколово

13.08.2014 16:27

Наравно да ме прислушкују. али не могу ми ништа, ако се огласе подигли су кривичну пријаву против себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

13.08.2014 16:41

Молим велике политицаре да се мало едукују и да не прицају прице о Ванземаљцима и Патуљцима и Сњезани и чаробном огледалу и и и.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

13.08.2014 17:01

Све ок нека полиција и суд и тужилаштва раде своја посла али кад продје законски рој за прислушкивање када незнате да сте мета и да вас прислушкују зашто тужилаштво суд или муп не обавјесте лице над којим је вршена мјера прислусквања да је човјек био предмет истраге јер се слусањем улази у нечију приватност што није коректно а данас свако може лажно да вам несто напакује без основа да будете предмет истраге.Ок и то али ко је лажно неког или несто пријавио само да би неком нанио зло или проблеме мора кривично да одговара и да буде санкционисано за примјер другима јер лажно пријављивање је кривично дело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

13.08.2014 17:26

Прислушкују све који нису за СНСД, то вам мора бити јасно, јер су се кадровуи СНСД инфитрирали у све институције у РС-ој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

13.08.2014 17:53

Потпуно си управу Милојко и ја тацно знам ко је мене пратио и прислускивао телефоне. Они имају своју опрему за прислускивање и потпуно си управу да су то људи који добијају послове од СНСД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

13.08.2014 18:09

Најбоље би било да се сви прислушкују, онда би бар више знали шта се догађа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

13.08.2014 18:23

Све се прислускује. Цијела мреза Телекома је погодна за прислускивање. ФБ је силицијумска база свих података којом руководи ЦИА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.08.2014 18:52

Тужно је само што прислушкују и нас обичне смртнике јер нисмо чланови СНСДа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД-овци

13.08.2014 19:09

Прислушкују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

13.08.2014 19:27

Па опрема се продаје и на пик.ба ... А сто се тице овог снопа цц..ради се о филтрирању звука тј гласова..па тако издвојис глас који ти је занимљив и слусас само њега а остало све "искљуцис" Снопови...хахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

13.08.2014 19:40

Ста цу сад , ја таман рекао зени гдје сам сакрио паре ... а сад ми ваља опет копати рупу на другом мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниста необицно

13.08.2014 20:04

јест теско прислускивати,требас само имати мало бољу опрему,а људи на врху је морају имати,да знају ста други мисле о њима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

13.08.2014 20:10

Милане не разумијес не интересује њих ко је у којој партији него се ради о људима који су упетљани у криминалне радње а обицно имају подрску неког из полиције

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

13.08.2014 21:21

Цуј Цавица, има један главни у спец. полицији зове се Синиса не би му помињао презиме. Знаци ако не казес презиме ми не знамо ко је Синиса, а главни. Ста јос нецете измислити. Милане у праву си ја нисам цлан СНСД-а, а једо вријеме су ме прислускивали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

асдфгхјкл

14.08.2014 04:06

Ко це њих да прислускује, и ако их прислускују ниста паметно не могу да цују од било кога из било ког ентитета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

14.08.2014 05:44

Ако зелите знати, ја знам ко вас прислускује, колико вас има ту, ја нецу реци ко је само цу га погледати...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

14.08.2014 07:09

Наравно,на Балкану се само прислускује.Нико никог не слуса кад му се несто прица,само,онако мало,прислускује.Ево ја,ја моју зену никад нисам слусао ста хоце да ми казе, само прислускивао и сад се разводимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

15.08.2014 05:33

И Раде Марковић је прислушкисавао...знате како је завршио...

ОДГОВОРИТЕ