Помоћ из Русије кренула ка Украјини

Руски конвој од 280 камиона хуманитарне помоћи кренуо је у Украјину, док истовремено западне силе упозоравају да се никаква помоћ не користи као изговор за инвазију.

Свијет 12.08.2014 | 13:21
Помоћ из Русије кренула ка Украјини

"То је све договорено са Украјином", рекао је портпарол руског председника, Дмитриј Песков, пренела је агенција Ројтерс.

Конвој је кренуо из места недалеко од Москве и требаће му пар дана да стигне на исток Украјине.

Хиљадама људи је, како се верује, потребна вода, струја и лекарска помоћ због окршаја на истоку Украјине.

Званични Кијев је потврдио да је пристао на то да Црвени крст пошаље хуманитарну помоћ на исток Украјине, у сарадњи са Русијом, Европском унијом и другим међународним партнерима, како би се ублажила патња људи у Луганску, граду под контролом проруских снага, саопштила је канцеларија украјинског председника Петра Порошенка.

У том саопштењу се наводи да је поменути план такође подржао амерички председник Барак Обама, пренела је агенција АП.

Русија је саопштила да ће помоћ бити испоручена у сарадњи са Међународним црвеним крстом.

МЦК је саопштио у понедељак да је неопходан договор свих страна као и безбедносна гаранција да се та операција испоруке спроводе, јер та организација не користи оружану пратњу.

Побуњеници су најавили да нема говора о прекиду ватре већ само обустави на правцима из којих долази хуманитарна помоћ.

Проруске снаге у самопроглашеној "Доњецкој народној републици" на југоистоку Украјине наоружале су се са више од 200 оклопних возила ради окршаја са снагама Кијева недалеко од града Доњецк, пренела је данас руска агенција Итар Тасс.

Украјински Савет за националну безбедност и одбрану затражио је у понедељак од становника Доњецка и Луганска да напусте те градове на истоку Украјине преко коридора које су формирали украјински војници, јер се тренутно припрема напад.

"Обраћамо се цивилима са позивом да привремено напусте те градове, јер ће тамо бити спроведена операција њиховог ослобађања и уништавања терориста", рекао је представник СНБО Андреј Лисенко.

На десетине хиљада људи побегло је са истока Украјине због окршаја који се воде између проруских и украјинских снага.

Према агенцијама Уједињених нација, више од 1.100 људи је погинуло током четворомесечних сукоба између проруских и снага Кијева на истоку Украјине.

Представници украјинских снага и самопроглашене Народне Републике Доњецк обавили су прву размену заробљеника. На састанку између града Торез, у Доњецкој области, и узвишења Саур Могила, Кијев је предао седморицу побуњеника а преузео четворицу војника и полицајаца.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кредит

12.08.2014 11:48

Ако је као и онај руски кредит сто баја обеца дабогда да стигну икад

ОДГОВОРИТЕ