Цвјета непотизам у Републици Српској!

Највиши званичници Републике Српске годинама се понашају као да је овај ентитет њихова приватна фирма, те су, сходно тој логици, државне и ентитетске институције премрежили запошљавајући у њих чланове властитих породица, кумове и пријатеље.

Република Српска 12.08.2014 | 09:05
Цвјета непотизам у Републици Српској!

Како је Журнал раније објавио, посљедњи у низу примјера непотизма у Републици Српској је запошљавање кћерке члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића у Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Прије тога, обзнањено је да су премијерка Жељка Цвијановић и ентитетски министар финансија Зоран Тегелтија у Електропренос БиХ запослили своју дјецу. Цвијановићка сина, а Тегелтија кћер.

Док стотине хиљада незапослених, углавном младих, безнадежно тражи какав-такав посао, људи из власти без икаквих проблема, ефикасно и хитро, запошљавају чанове својих фамилија у јавне институције, обезбјеђујући им примања, натпросјечна за земљу каква је БиХ.

Тако је Јово Радукић, помоћник министра финансија, запослио свог братића Марка Радукића у Пореску управу РС. Неђо Илић, бивши директор Шума РС, који је за вријеме свог директорског мандата ово предузеће довео на руб пропасти, запослио је своју кћерку у Пореску управу РС. Илић и Зора Видовић, директорица Пореске управе РС, су земљаци, обоје из Српца.

Видовићева је своју кћер удомила у Централну банку БиХ, док је зета смјестила у ентитетску Агенцију за банкарство и још му обезбједила мјесто у неколико надзорних одбора. Да дјеца имају од чега живјети.

Јасминка Кривокућа, сестра Сребренке Голић, министарке за просторно уређење, грађевинарство и екологију, директорица је Пошта Српске.

Правобранилац РС Слободан Радуљ запослио је сина Срђана као помоћника министра правде у Савјету министара БиХ.

У Инвестиционо-развојној банци РС-а запослен је син директорице Сњежане Вујнић, Марко. Занимљиво је да је Вујнићева, у вријеме када јој је син добио посао у ИРБ-у, била извршни директор за рачуноводство и финансије и један од чланова управе ИРБ РС, па га је запослила у свој сектор као референта.

Кад је именована за директорицу ИРБ РС-а, одмах га је унаприједила за руководиоца одјељења.

Пуна бриге према породици, Вујнићева је у вријеме док је била извршна директорица за рачуноводство и финансије, у тај сектор запослила и Мару Миловац. Када је напредовала и постала директорица ИРБ РС, заову је именовала кредитни одбор ове банке.

Вујнићева се побринула и за пријатеље, па је у НО банке запослила сина своје пријатељице Наде Мирјанић-Глувић из Градишке, иначе блиске сараднице високог функционера СНСД-а Николе Крагуља.

Сва ова запослења Вујнићева је спровела без конкурса. Директорица ИРБ РС је магистрирала код професора Нове Плакаловића из Источног Сарајева. Након тога је Плакаловићев син добио посао у канцеларији ИРБ-а у Источном Сарајеву.

Ту није крај подацима о непотизму функционера СНСД-а.

Директор Културног центра Бански двор Милорад Петрић (некадашњи шеф кабинета Милорада Додика) своју кћерку је запослио у тој установи на мјесто музичког директора.

Директор бањалучког Радничког универзитета Момчило Шавија, такође кадар СНСД-а, своју старију кћерку запослио је у овој установи као извршног директора и предавача, а зета који ради у Туристичког организацији РС као предавача на Радничком универзитету. Млађој кћерки посао је нашао у Електрокрајини, на чијем челу је Сека Кузмановић, такође кадар СНСД-а.

Миленко Шарић, директор Центра за развој и унапређење села Бањалука запослио је своју супругу као начелника за Сектор пољопривреде у тој институцији. Шарић је свом куму Драшку Илићу, који је и одборник СНСД-а у градској скупштини, омогућио вриједне послове, тако да велики дио новца из буџета Центра одлази Илићевој фирми Еко еуро тим. Ради се о пословима чија је сврха веома упитна, попут пројекта изградње водовода преко Мањаче и одвоза смећа из руралних подручја.

Илић је своју кћер запослио у Градску развојну агенцију Бањалука, а у истој установи запослен је и син директора Педагошког завода Предрага Дамјановића.

Добрим послодавцем за чланове своје уже и шире породице показао се и директор бањалучког Спортског центра Борик Манојло Зрнић. Он је у “своју” фирму запослио пола фамилије - два нећака, два синовца, двије синовке, пашанца као шефа угоститељства, а кума као управника. Запослио је и сина директорице Центра за социјални рад, која му је као противуслугу у Центар запослила супругу на мјесто директора финансија.

Очито, функционери СНСД се држе оне народне – ко ће коме, ако не свој своме. Проблем је у томе што ови примјери непотизма потврђују да је у РС по свим нивоима створена политичко-пословно-родбинска елита, која доминантно одлучује о свим процесима у овом ентитету.


Извор: Зурнал.инфо

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

бањалуцанин1/1

12.08.2014 07:12

Истина....тако је у водоводу б л.,градској управи б л.,аквани б.л. итд итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Европа

12.08.2014 07:24

Овакав хорор мозе да се догадја само тамо гдје Влада диктатура једног или висе моцника а то је признацете код нас слуцај .

ОДГОВОРИТЕ
Name

октобар

12.08.2014 07:25

Е, сада на овај списак треба додати и запослене СНСД-овце у заједничким институцијама БиХ у Сарајеву. како се ту запошљава, па то је да човјек не повјерује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сањин

12.08.2014 07:25

И ево све знамо,хајдемо сада људи сви на улице да се ови сви скину са дрзавних јасли а не само да прицамо о томе и цекамо да закон несто уради јер закона нема,људи хајдемо на улице ево ја цу први подрзите ме па нека се наса дјеца негдје запосле па макар и у комуналном предузецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

12.08.2014 07:27

Сто се цудите? Сами смо и сте криви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

12.08.2014 07:36

Све по бабине и дедине линије. Код нас у Зворнику шеф полиције свог сестрића удомио у полицију. Кажу дете је обдарено да за кратко време постане некакв шеф под условом да Миле баја звани бомбаш прође Октобар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сова

12.08.2014 07:41

Знам случај у Рогатици гдје је директор једне школе запослио ћерку од своје љубавнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисо

12.08.2014 08:00

дај пустите то има ли ста да је додик укро да га затворимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЕЗИМЕНА

12.08.2014 10:18

ех да цвјета непотизам то би се и дало некако затрти, али давно процвјетао па се расијао од сјевера до југа........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је исто..само њега нема..

12.08.2014 10:48

Па исто вам се десава од 92-ге..док ви вуцете, радите, орете, сијете, изабране породице зиве као грофови на име српства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

12.08.2014 11:04

Па и треба нису они криви него ми сто то гледамо и кукамо по кафанама и форумима,нико не ради а сви кукају,у нормалном свијету незапослени страјкују боре се за себе а у нас сједе по кафићима и кукају,кад видим неки дан да нико није хтјео изаци на протесте,па нек онда раде то сто раде ови на власти кад нам је добро тако,и на изборима ови сто кукају нај вјероватније це гласати за СНСД,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервента

12.08.2014 11:46

Ако се сјећате пре 10 мјесеци непотизма у Дервенти три члана управног одбора Завода за слијепе свих троје дјеца високи функционера СНСД-а надокнада по 500 КМ мјесечно свих троје раде на буџету без конкурса па докле више а дјеца палих бораца на бироу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

12.08.2014 12:13

Какве везе има цијеница сто си легално заврсио факс са просјеком 9,80 када посао добија мамин леват или татина паметница са просјеком 6,80?Наравно да нема никакве, јер КОМИСИЈА одлуцује о томе ко треба да зиви а ко треба да крепа,као вактиле ватиканска инквизиција.Ако труд и знање студента нису вазни при бодовању и запосљавању,цему оцјене,цему сколство?Само у Републици Српској и осталим банана спрдацинама ПОДОБНЕ занатлија командују факултетски образованим људима.Нема непотизма у Републици Српској јер је одавно легализован.ДОБРО ДОСЛИ У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола З.

12.08.2014 12:51

Крајње је вријеме за промјене! Доста нам је свега!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цемерница

12.08.2014 14:38

Исто је и у СГ"Чемерница" Кнежево гдје је директор бивси СНСД-ов нацелник стално се примају радници само по родбинској линији. Висе нема мјеста у канцеларијама па сједе на ходницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

12.08.2014 19:49

Тако је и у Републицком центру, данас одем да видим резултате конкурса а оно све људи Ција Су имена објављуја, Понистити конкурс под ХИТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРИЈАН

13.08.2014 08:05

Све лоповлуке у друству, снсд је довео до саврсенства. Нема даље.

ОДГОВОРИТЕ