Иако немогућа ова пророчанства су се остварила

Иако су својим савременицима звучали као неурачунљиви сањари, све што су они предвидели - убрзо се остварило.

Свијет 11.08.2014 | 20:38
Иако немогућа ова пророчанства су се остварила

У своје време су звучала невероватно па је јавност на њих одмахивала руком, сва ова пророчанства су се остварила - и ушла у историју!

Истина, има и пророчанстава која нису јасна, па се могу различито тумачити. Најбољи пример су Нострадамусова пророчанства за која се верује и да су описала Хитлеров долазак и смрт. Ипак, то је магловито подручје.

Научник Роберт Бојл је далеке 1660. године у низу својих предвиђања шта ће донети будућност написао да ће људи једног дана органе из једног тела моћи да усаде у друго тело. Тврдио је и да ће болести моћи да се лече "на даљину". Осим трансплантације, очигледно је предвидео и и појаву ГПС-а.

1840. година - Алексис де Токвил предведио је Хладни рат. У свом делу "Демократија у Америци" писао је о две велике државе које имају исти циљ - обе желе да у својим рукама држе судбину пола света. Стотињак година касније, САД и СССР су се поставиле баш тако.

1865. година - Француски романописац Жил Верн предвидео је слетање на Месец. Те године је објавио пирчу "Од Земље до Месеца" и прецизно погодио: да ће ракета полетети с Флоириде, име брода, тачан број астронаута и да ће се кретати у бестежинском стању. Сто година касније, Аполо 11 је слетео на Месец.

1898. година - Морган Робертсон у краткој причи "Узалудност, или уништење Титана" предвидио је потапање Титаника - што се и десило 1912. године. Робертсон је описао како ће највећи број икад саграђен налетети на огроман ледник и потонути.

1909. године - Никола Тесла је предвидео бежичне уређаје. ''Ускоро ће бити могуће преношење бежичне поруке широм света, и то на тако једноставан начин да ће сваки човек имати такав уређај и управљати њиме'', рекао је Тесла за Њујорк тајмс те давне 1909. године.

1914. година - Херберт Џорџ Велс, писац научне фантастике, предвидео је атомске бомбе и зло које та технологија доноси. У свом делу "Свет се ослобађа" описао је како би ''атомска бомба'' могла да уништити читав град. Догодиће се веома лоше ствари кад људи буду схватили како да је направе, злослутно је предвидео.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

кума

11.08.2014 19:07

И чувени проф. др Ранко Шкрбић је рекао да ће бити завршен Клинички центар БЛ и 2114. је завршен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

12.08.2014 11:26

Тек посто је новац избацен из употребе

ОДГОВОРИТЕ