Чеси се плаше рата

Готово половина Чеха плаши се да ће се неки од регионалних оружаних сукоба, пре свега онај у Украјини, претворити у светски рат или сукоб ширих размера у који би била увучена и Чешка, и зато би 37 одсто Чеха поздравило поновно увођење обавезног војног рока.

Свијет 11.08.2014 | 14:21
Чеси се плаше рата

У анкети за чешки радио 46 одсто Чеха изразило је бојазан да ће и Чешка бити увучена у неки од садашњих оружаних сукоба, док 50 одсто верује да то тренутно није реална претња."Бојазни да би могао да избије неки рат ширих размера који би захватио и Чешку, у великој мери су плод страха од сукоба на истоку Украјине у који се укључују НАТО и Русија, у најмању рукусимболично, на вербалном нивоу", казао је Данијел Прокоп из агенција Медијан која је спровела најновију анкету.

Проценат мање анкетираних, 36 одсто, верује да би обавезу служења војске требало уводити према садашњим прописима - искључиво ако је угрожена домовина, док 23 одсто мисли да би армија требало да уводи војни рок онда када нема довољно вољних за професионалну армију.

Чешко Министарство одбране затражиће ове јесени од парламента да законе измени тако да се омогући повремено мирнодопско увођење војне обавезе у време када су армији потребни резервисти, иако нема тренутних реалних претњи сукоба.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

муслиман

11.08.2014 14:42

Ја се надам да ће разборитост између нас муслимана и хришћана прорадити, да ће хришћани чвршће прихватити Исусова јевањђеља те прочитати-схватити масонску, сатанистичку завјеру широких размјера уперених с циљем уништења хришћанства, ислама (секуларизам, геј параде, демократија) није нешто што је Исус донио а Бога ми ни Мухамед, морамо чувати једни друге и лукаво избјегавати подвале које нам се подмећу, гледати да преживимо. Трећи свјетски рат или "Армагедон" како га зову Хришћани сигурно ће се десити, јер и ми муслимани смо о томе обавијештени што даље од ЕУ и НАТО-а!

ОДГОВОРИТЕ