Опет "бој" за Добој

Као и крајем јуна, нове несугласице због посета званичника БиХ и РС Добоју. Милорад Додик тврди да је неусаглашеном посетом Бакир Изетбеговић прекршио Устав.

Република Српска 09.08.2014 | 18:45
Опет "бој" за Добој

Као и крајем јуна, када су на полагању камена темељца за фабрику „Бенконс-Босна“ у Шеварлијама код Добоја у овај град стигли бошњачки члан председништва БиХ Бакир Изетбеговић и Дамир Хаџић, министар саобраћаја и комуникација у Већу министара, тако је и прекјучерашњи долазак Изетбеговића изазвао жестоке реакције из РС.

Председник РС Милорад Додик чак тврди да је он неусаглашеном посетом у председништву БиХ прекршио Устав.

"Ако је долазио ради своје политичке промоције и кампање то је легитимно, а иначе његову посету третирамо као туристичку", рекао је Додик, који је такође био у четвртак у посети Добоју.

Изетбеговић је у посету овога пута дошао са министром одбране БиХ Зекеријахом Осмићем, са акцентом на томе да укаже на значај Оружаних снага у спасавању људи и добара у мајским и новим августовским поплавама.

Председник РС је својим доласком дао приоритет припадницима полиције РС, посетивши ЦЈБ Добој и одао признање за њихов допринос у протеклим недаћама, које су задесиле овај град. Том приликом је обећао да ће се заложити да Саобраћајна полиција добије нову зграду, јер је она у којој су били смештени у старом делу града потпуно девастирана мајском воденом стихијом.

"Дошао сам овде да покажем да је ово Република Српска, ако неко можда мисли другачије", објаснио је Додик свој долазак у Добој у исти дан када га је посетила и делегација са нивоа БиХ.

Као и прошли пут, домаћин члану Председништва БиХ био је градоначелник Обрен Петровић, који је поново на мети критика из Бањалуке за „пробосанску политику“ и да је пријемом Изетбеговића и Осмића, Република Српска „урушена“.

Истина, поставља се оправдано питање међу грађанима зашто Петровић није угостио и председника РС и зашто је уместо српског члана председништва Небојше Радмановића дошао бошњачки члан Бакир Изетбеговић, односно зашто барем нису дошла обојица.

Све у свему, на нову посету делегације са нивоа БиХ, без најаве и усаглашавања са властима РС, није утицало раније реаговање председника Додика, који је изјавио да Изетбеговић може доћи у РС у име БиХ једино ако за то постоји заједничка одлука сва три члана председништва.

Изетбеговић је тада узвратио да не намерава нити ће тражити дозволе за посете било којем делу БиХ.

"Путоваће широм БиХ слободно и са ентузијазмом, поготово када доноси вредне инвестиције из света, као што је то био случај у Добоју - наведено је у јунском реаговањиу из његовог кабинета, а сада је на делу и потврдио изречено.

Тако се, по ко зна који пута, око Добоја ломе копља, са српске стране се жели ставити до знања да се ради о саставном делу РС, а од оних који су креатори политике у Сарајеву да је он део целовите БиХ. Да ли ће Добој и његови грађани имати користи од свега тога или штете, остаје да се види.


ПОТРЕБНА ПОДРШКА СВИХ

Градоначелник Добоја је званичнике БиХ обавестио да су мајске штете процењене на 300 милиона маркаа, а од пре неколико дана се тек збрајају.

"Поплаве у мају онеспособиле су 500 малих и 220 већих предузећа, које су омогућавале запошљавање великог броја радника. Зато нам је приоритет да се она оспособе и потребна нам је подршка свих институција власти и донатора", рекао је гостима Петровић.

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

коле

09.08.2014 16:49

Шта ту има лоше, човјек је члан Предсједниства БиХ, а Република Српска је у БиХ и реално је да човјек не мора да тражи дозволу Републике кад је на челу државе... То ти је као кад би се поп бунио сто је владика дошао у његову парохију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

то је то

09.08.2014 16:55

Ситуација је јасна. Не да Баја нико да му се мијеша у посао. Ова задња инвестиција се искомпликовала јер је Бакир постен и не уграђује се у провизију, а то Миле не воли и за то с њим неће да има посла. Још кад видите ове инвестиције из Србије за болницу која није ни мало оштећена и гдје ће провизија бити бар трећина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

09.08.2014 16:58

И онда каже ми смо за мир ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан БЛ

09.08.2014 17:13

Нигде везе с везом. Миле је пролупо већ одавно. Сви имају право да обилазе сваки ћошак ове земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

09.08.2014 17:20

ШТА МИСЛИ БОМБАШ БАЈА ДА ЗАБРАНИ ОБИЛАЗАК ЈЕДНОМ ДРЖАВНИКУ ДА ОБИЛАЗИ ПОПЛАВЉЕНА ПОДРУЧЈА. ПА ОН ИМА ПРАВО ДА ДОЂЕ И У БИЈЕЉИНУ КАО ШТО ЈЕ И ДОЛАЗИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш

09.08.2014 17:23

Све је то намјештено за обојицу, не би ли добили шта гласова. Медјутим сумњем да ће након свих ових 20 година пропасти са њима двојицом, добити ишта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

09.08.2014 17:28

Па Милораде ста је стобом. РС није твоја цацевина или приватно власниство. Бакир је цлан Предсједиства једне дрзаве, ти си предсједник једног од енитета и нико ником не мозе да забрани да хода по својој земљи. Ако неко из Србије хоце слузбено да додје у Босну, е он мора да пита дрзавне органе БиХ, а не тебе. Ти својом мрзњом према другом народу толико си нанио мрзње према српском народу да је то невјероватно, вјерујем да це од Октобра други људи да поврате повјерење и да једном та твоја мрзња и пакост заувијек нестану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

09.08.2014 17:30

Да је Радмановић хтио да дође могао је, сигурно му није нико забранио. Ако неког треба критиковати онда њега, али шта он може већ помоћи као обичан Додиков пијун. Изетбеговић је бар прошли пут испословао да Турци дођу у помоћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

муслиман

09.08.2014 17:34

О Боже помози нам, јер ако овако настави нећемо имати шта јести.... какав Добој, каква федерација... какви ентитети... постали смо ко арапска племена који се свађају за пар дунума земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрсуз Мујо

09.08.2014 17:37

Смијешно. Радмановић, Шпирић.....посјете манастир Житомислић, градилиште православне цркве у Мостару и нико не прави проблем. Напротив, дочекани су са добродошлицом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле "живци збор"!

09.08.2014 17:55

Миле је живчан, да се бојим за његово ментално здравље,како ће поднијети у октобру када сазна да више није предсједник?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Келе

09.08.2014 18:02

Миле се вец сада пласи октобарски избора па користи све могуце адуте да остане. Доста те је висе. Препусти власт сколованијима и образованијима од тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

09.08.2014 18:53

Да смо на чисто,за мене је једно зло Милорад Додик и политика коју он промовише,али никада не бих могао пружити руку Бакиру Изетбеговићу и затражити од њега неку помоћ, па макар се превртао од глади, не зато што је муслиман већ зато што је пун зла и мржње према Србима. Господин Петровић у Добоју не дочекује Милорада Додика већ институцију Предсједника Републике Српске, према томе требао је показати минимум поштовања према Предсједнику Републике Српске, и самим тим према Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НеСрећа

09.08.2014 19:04

Тешко оном граду на овој планети који истовремено посјећују Милорад Додик и Бакир Изетбеговић, а у коме је градоначелник Обрен Петровић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

09.08.2014 20:23

Знаци само до Хифине пумпе? Е па неце моци Миле. Кад су биле поплаве нисмо стали код Хифине пумпе исли смо помагати у Добој, и увијек цемо притеци комсији у невољи. Нецу ја нити било ко да мјења устав БиХ, то је висока политика, ал ваљда се моземо кретати слободно по ентитетима. Хајмо релаксирати односе медју људима, а не затезати. Миле сваки кутак ове дрзаве је твој као и мој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

09.08.2014 21:27

Баја ! Твоје је готово . Што сиговорио говорио си .Нем више . Можеш говорити само кад кокоши прде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

09.08.2014 22:09

Бакир је досао да обидје своју фабрику боли њега за народом Добоја као и Обрена Петровица и Милорада Додика,а сад це избори па се свако сваког боји и тапсе по рамену мафија је то,ми цемо у сваком случају попустити са СДС,као и са СНСД,ни једни ни други не вриједе ниста само трпају себи у дјеп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

10.08.2014 00:36

Камо среце да се свако дрзи свог посла. Свако да брине о оном за ста је задузен. Предсједник мора да ради за комплетну територију којој је предсједник, знаци Додик за Републику Српску, Изетбеговиц, Радмановиц и Комсиц за БиХ... камо среце да се брину за цијелокупну територију у својој надлезности, али није тако. Мене као појединца који плаца порез не занима ко је предсједник и цега у којем моменту. Висе ми је битно да постено и својски обављају посао који им је дат. Исто ми је битно да власт ентитета не третира неке опстине другације од других, сто ради Додик и СНСД. Опстине у којима не владају они мрзе, а оне на које покузавају да ставе своју сапу, дрзе као таоце. Политицаре изабране од стране народа игнорису, резу им будзете, притисцу са свих страна да не успију, макар народ на тој територији поцркао. Сви знамо за игнорисање Бијељине, Фоце, итд од стране СНСД-а. Они покусавају да такве опстине угусе и у њима преузму власт, па макар народ изолирали од остатка свијета или их до смрти изгладњивали. Дузносници по преузимању дузности морају радити свој посао за све градјане исто, а не само за оне који за њих гласају, било да се ради о Добоју, Лактасима, Коњицу, Републици Српској, Босни и Херцеговини. Народе, на позиције бирајте људе који це радити за вас, а не ви за њих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

10.08.2014 00:37

МУСЛИМАН-Одлицан комментар. ЕВО ТИ ПЛУС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

10.08.2014 07:05

Наравоуценије,вукови су остали вукови а овце, јос увек овце.Сви су они исти,гурају нос тамо где,мозда,не би требали а не раде оно за ста су изабрани.Раде само за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

озрен и возуца

11.08.2014 19:54

ове коментаре непису сигурно они који су стварали Српску него неки бога питај јер ко је осјетио ратне патње од истог Изетбеговица само старијег не би му пало на памет да помисли како нам он зели добро али има нас свакаквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

возуца

11.08.2014 20:04

Муслиман свака теби цаст али мислим да српски народ није толико луд да вјерује поново у неко браство јединство кад год смо вам повјеровали нисмо добро просли и то бас од вас. Најбоље свако себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАРКО

11.08.2014 20:10

Мој брат је погинуо за Српски Добој а не неки други,господо свезналице

ОДГОВОРИТЕ