Опасност: Тешки метали у Јадру

Тешки метали, нанијети муљем и водом из оштећеног јаловишта некадашњег рудника "Столице" у Костајнику код Крупња, стигли су до ријеке Јадар у лозничком подручју.

Србија 09.08.2014 | 15:46
Опасност: Тешки метали у Јадру

Стручњаци упозоравају да постоји могућност изливања опасних материја у Дрину и Саву.

Резултати анализе Агенције за заштиту животне средине показују високе концетрације гвожђа, мангана, арсена и кадмијума а постоји могућност да се опасне материје ускоро нађу у Дрини у коју се улива Јадар, а потом и у Сави, што би представљало велику еколошку опасност за Београд, али и целу Србију.

Анализа узорака воде узетих 17. јула пет километара испод ушћа ријеке Корените у Јадар, утврдила је да вриједност раствореног кадмијума одговара трећој и четвртој класи квалитета вода, вриједност мангана и арсена четвртој а вриједност гвожђа одговара петој класи квалитета вода, што представља максимално загађење.

Из Градске управе Лозница упозорили су на озбиљност проблема и позвали сусједне општине Богатић и Шабац, али прије свега државу да реагују.

"Ако су послије два мјесеца од пуцања бране на јаловишту, опасне материје у високим вриједностима стигле до Јадра, то значи да се оне ускоро могу наћи и у Дрини и даље у Сави. Ово је узбуна за цио округ али и за Србију и зато што прије треба нешто предузети", изјавио је за "Лозничке новости" члан Градског већа Лознице задужен за заштиту животне средине Драгослав Добрић.

Изливање токсичне јаловине из одлагалишта прерађене руде антимона из рудника Столице, почело је након мајских поплава када је дошло до оштећења бране на јаловишту.

"Нама је, а и цијелој Србији стало да се прво заустави загађење, а онда да предузимамо мјере и обезбједимо средства како би очистили и средили приобаље и водотокове Корените и Костајника и спрјечимо даље отицање јаловине ка Дрини", рекао је Добрић.

Министраства пољопривреде и заштите животне средине и рударства и енергетике формирала су крајем јула посебан тим за праћење реализације хитних мјера за санацију изливене токсичне јаловине антимона из затвореног рудника "Столице".

Министарство заштите животне средине саопштило је тада да је инцидент на јаловишту "Столице" највећи из области заштите животне средине који је настао као посљедица мајских поплава, наводећи да се у оштећеном јаловишту налази више стотина хиљада метара кубних јаловине, опасног рударског отпада са значајним концентрацијама арсена, антимона и олова.

Процјењена штета на јаловишту је ушла и у званични Владин извештај коришћен и за бриселску донаторску конференцију за Србију и БиХ које су погођене поплавама.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар