ФБиХ: Систем за упозоравање на еболу

У Федерацији БиХ активиран је систем раног упозоравања за епидемију еболе, што укључује и обезбјеђивање посебног простора за прихват и лијечење евентуално обољелих на Инфективној клиници Клиничког центра Универзитета Сарајево.

Босна и Херцеговина 09.08.2014 | 18:24
ФБиХ: Систем за упозоравање на еболу

У систем су укључени Гранична полиција БиХ, тимови за скрининг на могућу експозицију и инфекцију /епидемиолог-инфектолог-здравствени инспектор/, екипа Завода за хитну медицинску помоћ, екипа за хитно узорковање крви и слање узорка у референтну лабораторију.

Директор Завода за јавно здравство Федерације БиХ Жељко Лер наводи за Срну да је Завод креирао и класичне инструкције за путнике и особље у међународном транспорту.

"На међународном аеродрому Сарајево успостављен је изолатор за привремени прихват и изолацију лица која долазе из неке од земаља захваћених епидемијом овог вируса, а имају изражене симптоме и знакове болести“, прецизира он.

Лер истиче да је урађен алгоритам - Управљање случајем или надзор над случајем, којим су прецизирани поступци и ситуације појаве лица које долази из неке од земаља захваћених епидемијом еболе, са или без симптома и знакова болести.

"Лица које имају само позитиван податак о боравку на подручју захваћеном епидемијом, а немају никаквих симптома, нити знакова обољења, стављају се под здравствени надзор при надлежној Јавној здравстеној установи у трајању максималног инкубационог периода, односно 21 дан“, рекао је директор Завода за јавно здравство Федерације БиХ.

Портпарол Министарства цивилних послова БиХ Зорица Руљ истакла је за Срну да у складу са својим надлежностима ово министарство прати ситуацију у вези са појавом епидемијског облика еболе.

Она је подсјетила да на нивоу БиХ дјелује Комисија за провођење међународне здравствене регулативе Свјетске здравствене организације за БиХ, коју чине представници Министарства цивилних послова БиХ, министарства здравства Републике Српске и Федерације БиХ те представник Брчко дистрикта.

"Чланови те комисије имају задатак да извјештавају Свјетску здравствену организацију о стању у БиХ", напомиње портпарол Министарства цивилних послова БиХ.

Ебола је ријетка али тешка, често смртоносна вирусна заразна болест људи и примата изазвана инфекцијом ебола вирусом.

Први пут описана је 1976. године, након истовремене појаве у Јужном Заиру и Сјеверном Судану, са више од 600 обољелих. Ебола се типично јавља у ограниченим епидемијама на афричком континенту.

У осталим регионима, с обзиром на интензивне међународне комуникације, могућа је импортована ебола када се инфекција може пренијети блиским контактом, са крвљу и другим тјелесним текућинама обољелих или умрлих, али и као болничка инфекција путем контаминираних инструмената.

Вријеме инкубације креће се од два до 21 дан, најчешће од четири до девет дана. Болест почиње нагло, високом тјелесном температуром праћеном главобољом, боловима у мишићима, костима, грлобољом, повраћањем, прољевом.

Након три до четири дана јавља се гастроинестинално, плућно крвављење, крвни подливи коњунктива, затим у кожи.

Више европских стручњака незванично наводи да се на Старом континенту појавио један број случајева најсмртоносније болести – еболе, која хара Африком, али званични органи одбијају то да потврде.

Наводно, симптоми су откривени код људи који стижу из Африке. Ријеч је о Њемачкој, Италији и Шпанији.


Извор: СРНА

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

домаци страна

09.08.2014 12:12

Ала смо спремни, не дај Боже да се појави. Ми нисмо спремни нити за епидемију водених оспица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

09.08.2014 13:18

Још то нам треба да уништи читаву Босну,јадни ми брате ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

10.08.2014 07:24

...тимови за скрининг?! Ста ли је песник хтео да казе? Ове тудјице, сто се брзе од Еболе или било које заразе сире насим говорним подруцјем су горе од било које заразе,вируса,поплаве, клизиста и земљотреса.Обавестава се народ тако да исти ниста не разуме (омиљено опстење политицара) а нас богати језик изумире,срамота.

ОДГОВОРИТЕ