У недјељу супермјесец и метеорска киша

На ноћном небу у недјељу очекује нас драматични спектакл током којег ћемо имати прилику да посматрамо супермјесец и кишу метеора Персеида.

Свијет 08.08.2014 | 22:18
У недјељу супермјесец и метеорска киша

Према писању лондонског Телеграфа, Персеиди ће се поклопити са супермјесецом у једном од најишчекиванијих догађаја у астрономском календару.

Мјесец ће нам се представити у свом највећем и најблиставијем издању у последних 20 година, јер осим што ће бити пун, наћи ће се у тачки у којој је најближи Земљи (перигеј).

Два дана касније, киша метеора Песеида достићи ће свој врхунац, праћена ватреним лоптама, назив за метеоре свјетлије од Јупитера и Венере.

Супермјесец је прилично честа појава. У просјеку се догоди сваких 13 мјесеци и 18 дана, а овог љета ћемо их видјети три. Необично свијетли супермјесец виђен је 12 јула, а још један би требало да се појави 9. септембра.

Али супемјесец који ћемо имати прилику да посматрамо у недјељу увече обећава изузетан призор, будући да ће наш природни сателит бити на најближој раздаљини од Земље у години.

Само неколико минута након што ће стићи у перигеј, Мјесец ће нам показати цијелу своју освјетљену страну. Тај феномен ће се поновити тек 2034.

Када је у перигеју, Мјесец је око 50.000 километара ближи нама него када је у најудаљенијој тачки од Земље. Тада је за 14 одсто већи и 30 одсто сјајнији него приликом других пуних мјесеца током године.

Коментари / 0

Оставите коментар