Почињу и Холанђани!

Пред старт 117. шампионата Ајакс, предвођен младим стручњаком Франком де Буром, има прилику да освајањем пете узастопне титуле уђе у историју холандског фудбала. Добре игре националног тима у Бразилу клубови уновчили продајом играча, пре свих Фајенорд. Рекордан трансфер остварио Душан Тадић који се за 13.000.000 из Твентеа преселио у Саутемптон.

Фудбал 08.08.2014 | 21:35
Почињу и Холанђани!

Имао је Ајакс многе сјајне генерације, пре свих ону Кројфову и Нескенсову која је почетком седамдесетих година прошлог века освојила три узастопне европске титуле, али и ону која се 1995. попела на фудбалски Олимп, захваљујући асовима попут Ван дер Сара, Седорфа, Овермарса, Клајверта, Давидса, Рајкарда... Међутим, ниједна од њих није успела, попут ове коју сада с клупе предводи некада сјајни дефанзивац Франк де Бур, да освоји четири узастопна шампионска наслова у домовини, а сада има прилику да стигне и до пете везане титуле, што никада није пошло за руком ниједном тиму у Холандији! Ни у аматерској (ХВВ уписао "покер" 1900-1903), ни у професионалној ери (ПСВ са две "четворке" 1986-1989 и 2005-2008).

Откако је Франк де Бур сео на клупу популарних Копљаника, на "Амстердам Арени" знају само за титуле. Иако су у протекле четири сезоне клуб напустили Стекеленбург, Де Зеув, Ван дер Вил, Вертонген, Сулејмани, Бабел, Ериксен, Алдервирелд, а овог лета и Де Јонг, Кркић и Поулсен, успеси на домаћој сцени нижу се као на филмској траци. И то по идентичном рецепту: јесен углавном служи за загревање, формирање и уигравање тима, а онда следи фуриозан други део. У последње четири пролећне полусезоне Ајакс је, веровали или не, претрпео само два пораза!

И пред старт 117. фудбалског шампионата Холандије, 58. у својој професионалној ери, великан из Амстердама је главни фаворит за титулу, а пулени Франка де Бура, који је одлучио да упркос понудама из Енглеске и Шпаније остане још једну сезону у клубу у којем је стекао славу, највеће ривале имаће традиционално у ПСВ Ајндховену и Фајенорду, док ће из прикрајка шансу вребати Твенте, Витесе и АЗ Алкмар, на чије је кормило дошао чувени голгетер Марко ван Бастен.

Популарна Ередивизија не може ни финансијски ни организационо да се мери са Премијер лигом, Бундеслигом или Примером, нити је члан ТОП 5 националних такмичења Старог континента, али ипак може да се похвали веома добром посетом од 20.000 гледалаца по сусрету, чињеницом да је са просеком од 23,3 године једна од најмлађих на европском тлу, а са 3,2 гола по мечу и једна од најефикаснијих и најатрактивнијих!

Холандски клубови су добро уновчили сјајне партије и резултате националног тима на Мундијалу у Бразилу, посебно Фајенорд који је зарадио чак 32.000.000 евра од трансфера Де Врија, Мартинса Индија, Јанмата и Пелеа. Ипак, барем засад, изостало је традиционално довођење екстраталентованих појединаца са свих континената, пошто је Ередивизија деценијама уназад позната као идеална одскочна даска коју су својевремено искористили Ромарио, Роналдо, Литманен, Суарез... али и бројни српски интернационалци попут Кежмана, Сулејманија, Ђуричића и, последњег у низу, Душана Тадића који је за 13.000.000 евра прешао из Твентеа у Саутемптон, остваривши рекордни летњи трансфер.

Ипак, српских "легионара" неће мањкати на холандском тлу: Андрија Луковић је стигао из Рада у ПСВ, Немања Гудељ ће предводити АЗ Алкмар, Филип Костић је ударна игла Гронингена, а ту су и Урош Ђурђевић у Витесеу, Ришаиро Живковић у Ајаксу, Дејан Мелег на позајмици у Камбуру и Урош Матић у НАЦ Бреди, на чијем се кормилу налази и још један наш представник – Небојша Гудељ, некадашњи бек Партизана. Холандски клубови су лиценцирали око 130 странаца за нову сезону, понајвише Белгијанаца (17), Швеђана (11), Данаца (10), Мароканаца (9)...

У лиги која је процењена на 415.000.000 евра, једино Ротердам има два представника, Фајенорд и Ексцелсиор, али трговински центар земље на титулу чека још од 1999. године. У односу на прошлу сезону међу прволигашима више неће бити Рода, НЕЦ и РКЦ, а њихова места су заузели Дордрехт, Виљем и Ексцелсиор, уз Го Ахед Иглс и НАЦ Бреду, по свим прогнозама и главне фаворите за борбу за опстанак.

Мечеви холандског фудбалског шампионата којег данас отвара дуел Зволеа и Утрехта, а који ће трајати све до 17. маја наредне године (зимска пауза од 21. 12. до 16. 1), играће се у чак седам термина током три дана. Премијера је заказана за петак у 20 часова, суботом ће утакмице бити на програму од 18.30, 19.45 и 20.45, а недељом од 12.30 (најатрактивнији сусрети), 14.30 и 16.45 сати.

ПРОПОЗИЦИЈЕ

* Лига се састоји од 18 клубова који играју по двокружном систему 34 кола.

* Првак ће се директно пласирати у Лигу шампиона, док ће другопласирани у квалификације за ово такмичење.

* Трећи и победник Купа Холандије пласираће се у Лигу Европе.

* Екипе пласиране од 4. до 7. места разиграваће у баражу за последње место у квалификацијама за Лигу Европе.

* Последњепласирани тим директно ће испасти из елитне дивизије.

* Екипе које заузму 16. и 17. место разиграваће у баражу за опстанак са клубовима из друголигашког друштва.

* У случају да два или више тима заврше сезону са истим бројем бодова одлучује боља гол-разлика.

ТОП 10 ОДЛАЗАКА ЛЕТО 2014.

1. Д. ТАДИЋ (Твенте – Саутемптон) 13.000.000

2. Г. ПЕЛЕ (Фејенорд – Саутемптон) 10.000.000

3. С. ДЕ ЈОНГ (Ајакс – Њукасл) 8.700.000

4. С. ДЕ ВРИЈ (Фејенорд – Лацио) 8.500.000

5. ФИНБОГАСОН (Херенвен – Сосиједад) 8.000.000

6. Б. МАРТИНС ИНДИ (Фејенорд – Порто) 7.700.000

7. Д. ЈАНМАТ (Фејенорд – Њукасл) 6.000.000

8. Т. МАТАВЖ (ПСВ – Аугсбург) 4.000.000

9. Б. КРКИЋ (Ајакс – Барселона) повратак са позајмице

10. Ј. С. ПАРК (ПСВ – КПР) крај каријере

НАПОМЕНА: играч, стари и нови клуб и обештећење у еврима.

ТИТУЛЕ

33- Ајакс

21 - ПСВ

14 - Фајенорд

8 - ХВВ

6 - Спарта

4 - Го Ахед Иглс

3 - ХБС, Виљем ИИ

2 - АЗ Алкмар, АДО Ден Хаг, Хераклес, РАП, РЦХ

1 - Твенте, Бе Куик, БВВ, ДОС, ДВС, Ајндховен, Еншеде, Харлем, Лимбургиа, НАЦ Бреда, Куик, Рапид, СВВ, Де Волевијкерс.

Коментари / 0

Оставите коментар