Представљамо: Нефчи је највећи клуб Азербејџана!

Нефчи, највећи и најуспешнији азербејџански клуб, основан је 1937. године, а у најјачој лиги некадашњег Совјетског Савеза одиграо је 28 сезона.

Фудбал 08.08.2014 | 16:35
Представљамо: Нефчи је највећи клуб Азербејџана!

Од 1992. године, од када се игра лига Азербејџана, Нефтчи има рекордних осам титула првака и шест трофеја у купу, а у последње четири сезоне освојено је пет трофеја, сваке године бар по један.

Нефтчи је прошле сезоне освојио Куп Азербејџана, у првенству је завршио на четвртом месту. Нова сезона у Азербејџану, као и у Србији, креће овог викенда. Нефтчи гостује Аразу.

Нефтчи игра на два стадиона, малом 'Бакиханову' капацитета 5.000, али и Стадиону Република 'Тофик Бахрамов', који може да прими 31.200 људи. 'Нафташ', како би гласио превод имена азербејџанског клуба, има за собом 24 европска двомеча од 1995. године.

Највећи успех на међународној сцени је пласман у групну фазу Лиге Европе у сезони 2012/13, када се Нефтчи нашао у истој групи са Партизаном. Два дуела београдских 'црно-белих' и клуба истих боја из Бакуа завршена су нерешеним резултатом, у Бакуу је било 1:1, у Београду 0:0.

На списку клубова које је азербејџански клуб елиминисао су Широки Бријег, Хафнафјордур, Нитра Тренцин, Жерминал Бершот, Зестафони и АПОЕЛ. У Лиги Европе Азербејџанци су на Сан Сиру одиграли 2:2 са Интером.

Данашња екипа Нефтчија има у саставу петорицу Бразилаца, играче одбране Карлоса Кардоса, Дениса Силву и Бруна Бертучија, двојицу везних, капитена екипе Флавиња и Кауеа.

За Нефтчи играју и двојица Африканаца, Сенегалац Нфор и репрезентативац Сијера Леоне Џулијус Вобај, Летонац Дорошевс и Парагвајац Ерик Рамос.

Први голман је Србин Саша Стаменковић, својевремено члан Црвене звезде. Стални или повремени репрезентативци Азербејџана су Балајев, Јунусзаде, Абдулајев и Руслан Гурбанов, син Гурбана Гурбанова.

Тренер је и даље Бујукага Гаџијев (54), досадашњу каријеру провео је у азербејџанским клубовима, у Нефтчију је од лета 2011. године.

Добар тренер кога београдска публика памти и по 'вербалном рату' у време дуела Нефтчија са Партизаном.

Те утакмице обележили су и конфликти навијача и играча Партизана са Стаменковићем, у Београду су га навијачи вређали, а у у Бакуу Александар Митровић због инцидента са Стаменковићем добио црвени картон.

Иако је у припремном периоду екипа Нефтчија деловала прилично убедљиво (са Динамом из Кијева 2:2) у претходној рунди квалификација за Лигу Европе грузијска Чикура елиминисана је тек после добре игре у реваншу, на страни.

У Бакуу је било 0:0, у Грузији 3:2 за представника Азербејџана, сва три гола постигао је Камерунац Ернест Вебње Нфор, нападач који је прошлог лета стигао у Нефтчи.

У другом колу Нефтчи је био бољи од словеначког Копра, и у том колу на домаћем терену Нефтчи је био неубедљив, Копрани су славили резултатом 2:1 (гол за Нефтчи постигао Абдулајев) али је у Словенији било 2:0 (Сејидов и Кардосо).

Коментари / 0

Оставите коментар