Данас годишњица смрти Арчибалда Рајса

Велики пријатељ српског народа Рудолф Арчибалд Рајс преминуо је прије 85 година на данашњи дан у Београду.

Србија 08.08.2014 | 11:03
Данас годишњица смрти Арчибалда Рајса

Рајс је 1914. године дошао у Србију на позив српске Владе како би као угледни форензичар и криминолог истраживао злочине аустроугарске, њемачке и бугарске војске над цивилним становништвом.

Рођен је у Хаузаху, Баден, у Њемачкој 8. јула 1875. године у породици јеврејског порекла и био је професор на Универзитету у Лозани у Швајцарској.

Са српском војском прошао је у Првом свјетском рату голготу повлачења 1915. године преко Албаније до Крфа, а био је и члан српске делегације на мировној конференцији у Паризу.

Модернизовао је криминалистичку полицију у тадашњој Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, а извјесно вријеме радио и као вјештак за фалсификоване новчанице у Народној банци.

Осим стручних радова и низа публицистичких текстова, у Србији је објавио књиге "Шта сам видео и проживео у великим данима" и "Писма са српско-македонског фронта".

Дјело најпознатије широкој публици је "Чујте Срби" у коме је исказао велику љубав, али и велико разочарење српским народом, прије свега такозваном друштвеном елитом.

Преминуо је августа 1929. године, након вербалног дуела са бившим министром Капетановићем.

Сахрањен је на Топчидерском гробљу у Београду, а срце му је, према његовој личној жељи, стављено у урну и узидано у споменик српским ратницима на Кајмакчалану.

У Другом свјетском рату споменик су разорили Бугари.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Српко

08.08.2014 09:22

Почивај у миру, Велики Човјече, ако почивати можеш јер ништа од Твог завјештања испунили нисмо. хттп://www.крајинафорце.цом/документи/арцибалд_рајс_цујте_срби.пдф

ОДГОВОРИТЕ