Ценић: Спаса има, пропасти хоћемо!

Ред је да уведемо одликовања као што су “Првоборац друштвених мрежа” или “Херој кафанске дебате”. Колико родитеља ће се, на пример, јавно побунити што им дете, одличан студент, зависи од оцена за уметнички дојам код неке комисије? Ево, Премијеркин син добио најбоље оцене за уметнички дојам, док је за технички био најлошији. Дај сада да видимо тај правилник који прецизира тај уметнички дојам, па да умрем сутра!

Република Српска 08.08.2014 | 12:45
Ценић: Спаса има, пропасти хоћемо!

Заиста смо занимљиви за психијатријско, социолошко, антрополошко и свако друго посматрање. Без поговора, уз тихо стењање, а јуначење по друштвеним мрежама, људи плаћају све, трпе све, гледају све и онда! То “онда” је кад се острве на нешто људи који се, по ко зна који пут понављам, усуде да питају за паре, на пример. Онда креће она тирада да треба износити решења, што само критика, што гледамо у друге. Фасцинира ме то, заиста!

Ништа ми, онда, зачудо није што се сва фамилија упослила на леђа тих истих послушних фацебоок јунака, није ми зачудо ни право на пратњу, полицијску заштиту, давање себи бенефиција које нормалан свет са индигнацијом гледа, с обзиром о којим се неспособним и необразованим типовима ради, али ми је фасцинантна та потреба да све и сваког свуку себи у раван питањем: “А где су решења?!”.

На све то, не читају, не проверавају, не размишљају, не припитају се ама баш ни око чега, али ће им машта пуста радити да смисле такве гадости да се питам где ли само инспирацију проналазе?! Да, причам о већини, уштеканој увек на неки удаљени мозак, да не кажем дупе, која никада не пита кога, заправо, плаћа да изналази решење, већ се поставља тако да је сасвим нормално да ти, чија је обавеза, понављам обавеза, да раде свој посао, имају само привилегије, а излаз о свом трошку, свом хлебу, треба патриотски да траже сви они који истуре своја леђа за њихове батине.

Ред је да уведемо одликовања као што су “Првоборац друштвених мрежа” или “Херој кафанске дебате”. Колико родитеља ће се, на пример, јавно побунити што им дете, одличан студент, зависи од оцена за уметнички дојам код неке комисије? Ево, Премијеркин син добио најбоље оцене за уметнички дојам, док је за технички био најлошији. Дај сада да видимо тај правилник који прецизира тај уметнички дојам, па да умрем сутра!

Или, како се то од синдикалне плате наручује ручно рађена кухиња од неких 16.000 КМ; од министарске плате на коцки губи за једно вече 30.000 КМ; добија кредит од милион за вилу у иностранству, иако домаћа банка не може да уписује хипотеку на објекат ван земље; одакле сад идеја одједном да правимо неку “лошу банку” не би ли на њу натоварили те, како воле западњачки да зову, “токсичне кредите”...

Само ни за ту или те “лоше банке” нико не говори на чија леђа. Растерети банке, натовари грађане. Да не набрајам даље, јер за то је потребно простора више него што је Цоелхо штампао књига у свету. Њега помињем, јер су те бљакасте мудрости највиши домет већине фацебоок револуционара и сличних им изабраних лица. О томе управо сведочи и чињеница да су му “мудрости” на бочицама Јана воде. Што није Крлежа, на пример?

Али, хајде, бар нешто нека се чита, па макар и те лимунаде да мозак не иструне начисто. Човек је прозрео неуку масу, па им увалио бозу као чудотворни елексир, ништа другачије од власти. На ово обавезно иде револуционарни коментар: “Све ми то знамо, али дајте Ви нама решења”. А што их ви не дате? Знате ли уопште где треба да их тражите?

Одговор је најчешће: “Нисам ја тако учен” или, још горе: “Па, Ви сте у медијима!” И Станија је, само њу не питате да понуди неко решење зашто смо на врху лествице земаља по опасности од бранкрота. У медијима су и они које сте бирали, само њима сте дали благослов да унереде, а други бесплатно имају задатак да чисте говна и тиме докажу свој патриотизам. Ти што траже решења редовно читају и каче по мрежама наслове: “Скандалозно...”, “Шокантно...”, “Како до успешног секса...”, “Десет начина да нађете богатог мушкарца”, и тако те учене чланке, који редовно имају највише прегледа. Да им тај чудотворни економски лек са све еликсиром за националну равноправност саспете као капи у очи, само би жмиркали и ништа више. Ко ће, ба, то читати?!

Зато их преко стомака пресече кад прочитају оне понижавајуће бројке на платној листи. Не мора се бити ни стручњак за економију, а ни за овакву политику да се види општа пропаст и ко је не само дужан да решава, већ и да под хитно одговара што је држава на рубу банкрота. Рече тамо неко, неки Еуромонеy да смо по ризику од банкрота у наредних 12 месеци изнад Белорусије, Украјине (где се ратује!), Руанде...

Разлози: додатна задужења због мајских поплава, висока стопа незапослености, корупција и континуирана политичка нестабилност. Ко је одговоран за то? Зна се. Али, од свега, помињаће се само поплаве, као да је све било сјајно до тих критичних дана маја.

Интересантно, потврдише и оно на шта сам утрошила бар пет година: иако је кредитни рејтинг још увек Б (и на корак до категорије смеће), не значи да банкрот није могућ. Још је извеснији, јер ће се са овим рејтингом задуживати и даље. Ми први, а Аргентина међу десет, а ено банкротирала по други пут у задњих 13 година.
И ја заиста видим решење: банкрот! Нема спаса до потпуне пропасти. Ако је то цена да се мозак коначно укључи, онда нека буде.

Не оно: “Спаса нема, пропасти нећемо”, већ “Спаса има, пропасти хоћемо”.

 

Извор: Магазин Дани

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Добој

08.08.2014 07:33

Шта је ова жена урадила у задњих 9. година. НИШТА, осим што само прича нигде идеје, предлога, решења, само пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

живот није бајка

08.08.2014 07:47

Пропали смо ми давно још 1991 кад смо убачени у машину под кодним називом ЕУ, и од тада смо на инзулину такозваног ММФа, институције која представља само једно од оружја бјелосвјетских моћника, власника најкрупнијег свјетског капитала, посебно оних који контролишу производњу и промет конвенционалних оружја. Уз домаће издајнике, врло лако су разорили бившу нам државу и гурнули нас у градјански рат. У остатцима те развалине остала је маса људи без имало мозга, остали су побјегли вани. Главе у којима има мозга колико и у телећим, не могу ни изабрати друге до калинића, додика и сличне. Потпуна пропаст је неминовност односно већ стварност. Ово што је урадјено, не може се лако исправити ни за 20 година. Потпуно смо изгубили везу са цивилизацијом 21ог вијека. Из 20тог смо отишли у 17ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аква

08.08.2014 08:21

Па господјо и ти требас добити одликовање јер само критикујес по порталима, сто се не активирас и прикљуцис Савезу за промјене, преузми одговорност и изведи народ на прави пут!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

08.08.2014 08:23

Све што је речено, тачно је. Ко је схватио, схватио је, ко није, никада и неће схватити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОШЊАК ИЗ РС

08.08.2014 08:34

ГОСПОЂА ЦЕНИЋ ЈЕ ЈЕДНО ОД СВЈЕТАЛА У ОВОЈ НАШОЈ ТАМНОЈ БОСАНСКОХЕРЦЕГОВАЧЋКОЈ ТАМНИЦИ И СТРАНПУТИЦИ.ОНА ЈЕ И ПРИМЈЕР ДА ДВА ЛОША УБИЈУ МИЛОША.ШТО СЕ МЕНЕ ТИЧЕ - МОЈЕ НАЈВЕЋЕ ПОШТОВАЊЕ И УВАЖАВАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лујо

08.08.2014 08:54

кад би се трио Цвијановиц,Цениц и Пандуровиц могао некако ослободитипартијских стега и онако зенски поцео управљати мозда би нецега и било.Овакооне су као трри папагаја која изговарју оно сто их патрони науце да прицају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

некабуде

08.08.2014 09:00

Капа доле за господу Цениц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

08.08.2014 09:02

Онда да господји Ценић додијелимо ленту "Најбољег блебетала" , које само блебета умјесто да преузме инцијативу и да почне да спроводи њене бајне приче .Немам ништа против , на првим изборима ћу гласати за њу , а до тада ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

08.08.2014 09:14

Ентитет у коме је мозак орган виска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неда

08.08.2014 09:22

Светлану за предсједника дрзаве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус Монти Пајтона

08.08.2014 09:25

Када би се сви ови успјешни економисти удружили, сви ДамириМиљевићи, све СветланеЦенић и остале ДиректноУкључењеУПрограм звијезде економско-социјалне аналитике, имали бисмо трећи блок на политичкој сцени,поред измишљене опозиције, тзв. алтернативу. Наравно била би то свирање ку..у алтернатива, али барем предстојећи октобар не би био тако досадан. И да, не читам Коеља, мислим да је гори од лимунаде, што би Пикац рекао, лимун баш може...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

08.08.2014 09:27

ЛИК Рафинерија Српској дугује 160 000 000 а укупни губитци прелази 600 000 000 када прерацунас њихову проиводњу,профит те одузмемо овај дуг и губитке од 600 000 000 км и ја се потписујем да ресто нафте попијем.По питању рафинерије а и горе наведених тема Ценицка је у праву сто посто,само мало треба укљуцити мозак а искљуцити странацке пропаганде.Српска је пред тоталним економским сломом, јер производње нема, а расходи по свим основама расту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јован

08.08.2014 09:50

"Тако је", рекоше сељаци, скинуше гаће и сједоше у жару (коприву)!?Све ово што је госпођа Ценић изнијела је реалност, мада је чак и у овом тексту прилично уљепшана, али шта то вриједе објашњавати слијепима и глувима.Опет ће "патриоте" гласати за приче о отцјепљену РС-а, а они други ће гласати за 30 сребрењака!?Шта "Јуда" друго зна него продати своју будућност за "гајбу пиве и шаку брашна и соли"!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈА

08.08.2014 09:51

Браво за господју Цениц, кад то нису други прицали она је прицала да је Додик греска, и ста тај цовјек ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАР 24

08.08.2014 10:17

Овој жена треба бити више поштована и у РС и у БиХ. Паметна, поштена честита воли свој народ, али и БиХ. Ја јој безрезервно вјерујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

фоx

08.08.2014 14:47

Само смо тебе цекали да нам казес да цемо пропасти она све зна она је најпаметнија сви су лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

08.08.2014 17:07

Госпођа Ценић истиче многе чињемице али то неће да чује онај ко то треба да чује. Ја ћу томе додати још једну чињеницу која се уклапа у њена тумачења наше судбине. Концертрација капитала од 250 000 000 коју контролише појединаца, као наводно Миле Радишић би уништила све и једну економију на овоме свијету. Троши се као да наши ресурси нису оскудни а не стварају материјална добра за пресподјелу да се подмирују потребе људи који то засчужују. То су чињенице на које нико нормалан нема ништа приговорити. Испразни се једна торбу да тима не може напунити другу још мању. Онај ко каже да је то све то у складу са законом да зна шта је економија мијењао би тај закон, ако има поштене намјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поплава добој

08.08.2014 18:58

Госпођа Ценић је врхунски стручњак,успјешна у сваком погледу,ако се икада кандидује за ПРЕДСЈЕДНИКА или неку другу значајну функцију има од мене најмање 300 гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мекиц 2014

08.08.2014 21:31

Ово је најпаметнија госпођа што наша држава има, овакву особу треба бирати за предсједника државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

10.08.2014 00:18

Ове на власти не могу очима видјети, али ова Ценићка је права птица злосутница. Прича исту причу 10 година. Вјероватно ту има и неких личних разлога.

ОДГОВОРИТЕ