Ево како пропадну 'сигурни трансфери'

"Као што је сваки фудбалер другачији, тако је и свака лекарска провера. Потребе клуба, жеље менаџера, године, позиција, медицинска и историја повреда играча – те варијабле се мењају сваки пут", објашњава доктор Блекбурна Дејв Фавре.

Фудбал 07.08.2014 | 15:30
Ево како пропадну 'сигурни трансфери'

Медицински прегледи су саставни део сваког трансфера, а мада се на њих често гледа као пуку формалност случај Лоика Ремија је показао да ипак није тако, и да клубови озбиљно проверавају стање својих потенцијалних инвестиција.

Енглески магазин „четири-четири-два“ је интервјуисао шефа медицнске службе Блекбурна Дејва Фавреа о томе шта се у ствари дешава на тим прегледима, на шта лекари обраћају пажњу и како изгледа тај процес.

„Волим да поредим прегледе са куповином половног аутомобила – можеш да ризикујеш да је добар и да га купиш на основу изгледа, али ако си мудар платићеш некога да провери стање аута. Када се погледа количина новца која се даје за играче стварно је у интересу клуба да се на најбољи могући начин осигура да оно је оно што се добије у добром радном стању.

Али као што је сваки фудбалер другачији, тако је и сваки медицински преглед. Потребе клуба, жеље менаџера, године, позиција, медицинска и историја повреда играча – све те варијабле се мењају сваки пут.

Не постоји стандардни медицински, сваки клуб има свој начин. Код нас играч обично пролази дводневни медицински, мада када је последњи дан прелазног рока немамо тај луксуз. Али у оба случаја физиотерапеут, доктор и фитнес тим морају да дају што више информација менаџеру и челницима клуба како би они донели коначну одлуку.

Постоје неки кључни елементи којих има у сваком прегледу. Кардиолошка провера, после инфаркта Фабриса Муамбе клубови опрезније проверавају срчане проблеме.

Време трансфера такође одређује како се ствари одвијају. У јануару обично тражите играче који су спремни да одмах заиграју, ретко клубови доводе повређене играче у зимском року, изузетак је Арсенал који је довео Кима Калстрома прошле сезоне. То се не дешава често, али можда има неких битних информација везаних за посао којих људи ван клуба нису свесни.

Клуб гледа да доведе играча који је константно играо, и на теби је да менаџеру даш процену у каквом је он физичком стању и какав додатни посао треба да се одради како би он био у потпуности припремљен. Клуб ће искористити своје провере фитнеса, све од процента телесне масти до максималне конзумације кисеоника.

Неки људи ће проверавати вид, слух и зубе. Опсег скелетних кретања, зглобова, главних мишића, фитнес и могуће слабе тачке. Ја нарочито проверавам карлицу, јер је то кључно подручје и за горњи и доњи део тела, мобилност и снагу. И позиција играча утиче на прегледе, голманима ће проверавати рамена, лактове, зглобове и наравно руке.

Прегледе обављају и наши омладинци када прелазе у први тим, али и играчи који долазе на позајмице. То може и позитивно да утиче на њих јер када виде професионалност и пажњу којом приступамо пожеле да се трајно прикључе екипи.

Играчи могу да падну на медицнском из више разлога, некада погледамо његове резултате и закључимо да не може да издржи 40+ утакмица у Чемпионшипу и не желимо да ризикујемо са њим. Али ако играч не потпише за један клуб, могао би за други“, објаснио је Фавре.

Коментари / 0

Оставите коментар