Да ли свијет иде ка новом Хладном рату?

Теорија да се историја прво одвија као трагедија, а потом понавља као фарса није увек истинита. Понекад, историја понавља своју трагедију изнова, и са истим ужасним последицама.

Свијет 05.08.2014 | 14:57
Да ли свијет иде ка новом Хладном рату?

Пре тридесет година, совјетски борбени авион је оборио јужнокорејски авион који је залутао у совјетском ваздушном простору. Обавештајне службе САД представиле су необориве доказе тадашњем председнику Роналду Регану: снимак разговора између пилота. Реган је овај чин назвао масакром а свет је био згрожен. Пре тог догађаја, међународна заједница је сматрала Реганов опис Совјетског Савеза као "империје зла" помало реторичким претеривањем. Међутим, после смрти више стотина цивила, тај опис је изгледао све реалнијим.Нико се није удостојио да саслуша шефа совјетског Генералштаба који је, грубо лупајући штапом за показивање на графикону, покушавао да докаже да је совјетска обавештајна служба помешала Боинг за амерички шпијунски авион који се вешто скрио у сенци путничког авиона. Преко ноц́и, совјетска суперсила се претворила у међународног изгнаника.

Сада се ситуација понавља са изузетном прецизношц́у, све до прес брифинга са руским војним званичницима који ревносно износе две међусобно искључиве теорије. Према једној, украјински јуришници су оборили авион, а према другој, украјинске противавионске ракете су криве. Министарство иностраних послова Русије је затражила да међународна заједница отворено разговара о свим питањима које је изнело Министарство одбране. Али свет једноставно игнорише те захтеве.Водец́е западне земље су вец́ донеле своје закључке. Портпарол Беле куц́е САД Џош Ернест изнео је њихову логику врло јасно: "Оно што знамо јесте да је авион 'Малезиа ерлајнс' оборен пројектилом који је испаљен са земље. Пројектил је испаљен са земље у области која је била под контролом сепаратиста и у области у којој Украјинци заправо нису имали оперативно противавионско оружје у то време. Дакле, то је разлог зашто смо закључили да су Владимир Путин и Руси криви у овој трагедији".

Тај исти “свет” као да је заборавио на Лет 655 "Иран Ера" којег је 3. јула 1988. године пројектилом оборила америчка морнарица у Персијском заливу док је летео од Техерана до Дубаија. Тада је 290 људи погинуло. Свет се тада није ни приближно оволико потресао, колико се то дешава данас, с правом. Да ствар буде гора, амерички брод “УСС Винсенс”, који је оборио авио, ушао је у иранске територијалне воде након што су Иранци из патролних чамаца послали пуцње упозорења према америчком ратном хеликоптеру који је повредио њихов ваздушни простор.Иранци никад нису тврдили да су Американци намерно оборили путнички авион, већ су инсистирали да се то десило због немара људи који су оперисали бродом, који је погрешно идентификовао летелицу.

Ипак, Американци данас без оклевања упиру прст у Владимира Путина, а никад се нису извинили за овај злочин чак ни када су се, осам година касније, договорили с Техераном око одштете породицама.Русија је постала одметничка држава у очима Запада.

Европска унија и Сједињене Државе уопште не виде разлог да изграде некакав однос са њом, па чак и осец́ају да морају да је “обуздају” као земљу свим могуц́им средствима, попут Совјетског Савеза пре ње. Председник Здруженог штаба САД, Мартин Демпси, рекао је да чланице НАТО савеза морају да предузму значајне кораке како би осигурали сопствену националну безбедност.У пракси, то вероватно значи да ц́е Сједињене Државе морати да буду спремне да брзо распореде трупе у Европи као одговор на потенцијалне кризе. Дакле, чак и ако се амерички војници не појаве на границама Русије, америчке војне базе за складиштење и размештање тешког наоружања ц́е вероватно почети да се појављују као ризичне црне тачке, на руској мапи Европе.

Штавише, америчка администрација ових дана разматра могуц́ност пружања обавештајних података Кијеву о тачним локацијама противавионских система проруских снага као и о могућностима снабдевања Украјине америчким оружјем.Због свега тога, данас видимо један сценарио који се одвија на територији једне европске земље а који је невероватно сличан бројним герилским ратовима у другој половини прошлог века, у којима су се Совјетски Савез и САД смењивали у подржавању побуњенике и подизању марионетских влада. Али у то време, лидери у Вашингтону и Москви имали су довољно разборитости и памети да не дозоволе да се ти ратови прошире на Европу. Генерал Демпси, међутим, изјављује да се стратешки пејзаж у Европи вец́ драматично променио, и то не само у Украјини.Совјетски Савез је имао скоро 5 милиона војника, а Русија, са актуелним демографским проблемима, може скупити више од 800.000. Совјетска индустрија је производила широк асортиман робе, док Русија у потпуности зависна од увоза у појединим областима. Совјетски Савез створио је Варшавски пакт, прилично снажан политички и војни савез. Данас председник Владимир Путин уводи Организацију уговора о колективној безбедности, која се већ представља као противтежа НАТО савезу.

Листа поређења данашње ситуације и оне у другој половини прошлог века може ићи у недоглед, међутим уз констатацију да Русија данас и даље каска као војна противтежа Сједињеним Државама. Међутим, то је очекивано, с обзиром да су САД изашле из првог Хладног рата као победник и нису доживели стагнацију коју је доживела Русија распадом СССР. Уз то, САД су дуго година на првом месту по издвајању за војни буџет, који већи од новца који све остале земље издвајају заједно.Међутим, та чињеница као да не брине главнокомандујућег руских војних снага.

Председник Путин је отворио недавни састанак Савета Безбедности о одбрани суверенитета и територијалног интегритета Русије следећом изјавом: "Очигледно, не постоји директна војна претња суверенитету и територијалном интегритету ове земље". Према Путину, "стратешки однос снага у свету гарантује то".

Ма колико да је Русија, војно, још увек инфериорнија у односу на Запад (САД), ситуација коју данас видимо сугерише да је овај однос снага, иако још увек на страни САД, ипак достигао критичну тачку после које Русије дефинитивно излази као пандан хегемонији Америке као једине преостале суперсиле.Русије из године у годину повећава свој војни буџет и инверстира у нове војне технологије. Успешно је извршила модернизацију оружаних снага и почиње да парира САД у областима које су дуго биле симбол америчке премоћи. Као најважнији пример истиче се авијација, односно увођење нових авиона са “стелт” (невидљивим) могућностима.

На том бојом пољу, свог такмичара представила је и Кина.    

Ипак, најјачи адут Русије остаје нуклеарно оружје, и на ту чињеницу се Владимир Путин највише и ослања, иако према бившем министру одбране, Анатолију Сердјукову, Сједињене Државе такође имају предност у тој области. Како је Сердјуков објаснио, тек 2028. године ће Русија успети да повец́а свој арсенал оруђа за доставу нуклеарног материјала до крајњих граница које дозвољава нови СТАРТ споразум. Међутим, за разлику од прошлог Хладног рата, питање квантитативног паритета Русије и САД, у смислу броја бојевих глава, неће толико бити значајно као прошлог пута.До недавно, чињеница да Русија има други највец́и нуклеарни арсенал на свету није озбиљно утицало на међународну политику.

То је зато што је свет постсовјетског доба навикао да се ослањао на повученост руске спољне политике у многим међународним питањима али и на интелигенцију и здрав разум Кремља, јер је преовладавало уверење да не постоје околности у којима би Путин “притиснуо дугме”, као што то није урадио бивши председавајући Советског Савеза, Никита Хрушчев, пре њега током Кубанске ракетне кризе, када је свет заиста био на ивици нуклеарне катастрофе.Сада се, међутим, и у том аспекту ситуација променила. Али то је зато што западни свет настоји да “изолује” Русију, коју описује као “усамљеног изгнаника”, без савезништва или војне моц́и, осим својих нуклеарних оружја.

Штавише, општи је став на Западу да ће Русија, “без икаквих других лаких начина за постизање својих циљева, стално покушавати да докаже да је довољно луда да користи своје нуклеарно оружје”. Отуд и таква демонизације Русије и њених лидера, која је једнака антисовјетској реторици првог Хладног рата, која је почела са кризом у Украјини а појачала се претходних недеља са још увек неразјашњеним обарањем малезијског путничког авиона изнад Украјине.  

Заиста, успон Русије након деценија стагнације, пореметио је унилатералну позицију коју су уживале Сједињене Државе и НАТО, те је сасвим јасно да ће, ако се ствари наставе оваквим темпом, свет заиста ући у нови Хладни рат (ако већ није) и бићемо сведоци све чешћег и отворенијег сукобљавање интересе Сједињених Држава и Руске Федерације, како на политичком и безбедносном, тако и на економском, а можда и по први пут, на војном плану.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

дјуро

05.08.2014 10:53

Не дај се Русијо, доста је америцких лази

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

05.08.2014 12:16

Неко мора зауздати те надобудне каубоје, ако то не уради Русија, онда не знам ко то може!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

05.08.2014 13:12

САМО КИНЕЗИ МОГУ ДА УГРОЗЕ КАУБОЈЕ... А РУСИЈА ЈЕ ПО КАУБОЈСКИМ СХВАТАЊИМА ДАВНО ТРЕБАЛА БИТИ МРТВА ШАРГАРЕПА, АЛИ ЕТО ПУТИН ЈЕ ТО ЗАУСТАВИО... СТА ЦЕ БИТИ ТО СЕ НЕ ЗНА, ЈЕР НЕ БИ БИЛО ИНТЕРЕСАНТНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

05.08.2014 15:52

Русија је биједа треба имати паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

05.08.2014 23:12

Не бих се баш сложио са овом анализом. УСА улаже више у наоружање али га ви троше по цјелом свјету. Имају више технолошких промаја који се мјере великим свотама новца. Уз то треба имати на уму да су убједљиво најзадуженији. Технички гледано Руси имају напреднију технологију у овом тренутку. Што се тиче броја нуклеарних пројектила имају их сасвим довољно да униште све који их нападну и више. Исто треба имати на уму да им раздаљина циљева није никакав проблем, напротив. Русија је повећала извоз наоружања за 50% и то нешто говори. У сваком случају може парирати западу сама али далеко од тога да ће бити. Рачунајући Кину, Иран, Сјеверну Кореју која представља нуклеарну опасност ту је још много земаља које ће једва чекати да се освете за зла која су им учинили амери. Та прича о сиромаштву више не пролази. Русија има толико енергетских ресурса да можда ни они нису све израчунали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схабан

06.08.2014 08:05

Западни капитал не жели више да толерише развој Русије и не преза да уцини било ста да је барем економски и политицки уништи. Русија треба да буде мудра и да користи иста орузија као и запад.

ОДГОВОРИТЕ