Кина: Расте број жртава земљотреса

У снажном земљотресу, који је погодио провинцију Јунан на југозападу Кине, погинуло је 367 особа, скоро 2.000 је повређено, а 12.000 кућа је уништено.

Свијет 04.08.2014 | 08:02
Кина: Расте број жртава земљотреса

Према тврдњама Америчког геолошког завода, земљотрес је био јачине 6,1 степен Рихтера, док га је кинеска сеизмолошка служба проценила на 6,5 степени Ријтера.

"Најмање 367 особа је погинуло, а 1.881 је повредјена", јавила је кинеска агенција Синхуа, позивајући се на изјаве спасилаца.

Подаци о погинулима и повредјенима се и даље прикупљају.

Епицентар земљотреса је био на малој дубини од свега 10 км, испод града Лонгтоушана, који је најтеже погодјен. Кинеска државна телевизија је саопштила да је то најјачи потрес на подручју Јунана у последњих 14 година.

Људи су после потреса у паници истрчавали из домова. Дошло је и до прекида струје и телекомуникација, а од силине потреса одронило се камења и блокирало пут у близини града Чаотунга.

Уништено је више од 12.000 кућа, оштећено 30.000, а обилне кише би могле да отежају рад спасилаца.

Како је пренела агенција АФП, у акцију спасавања се, поред 300 полицајаца и ватрогасаца и скоро 400 спасилаца и паса трагача, прикључило и 2.500 припадника војске.

Генерални секретар УН Бан Ки-мун изјавио је саучешће кинеској влади и породицама погинулих, наводећи да је "ожалошћен због губитака живота".

У саопштењу се наводи да су УН спремне да пруже помоћ, коју су понудиле и САД.

"Наше мисли и молитве су са породицама оних који су изгубили животе. САД су спремне да пруже помоћ", изјавила је заменик портпарола америчког Националног савета за безбедност.

У септембру 2012. у региону Јунана у разорном потресу је погинула 81 особа, а 821 повредјена.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар