Мирни протести, умјесто борбе бикова

Грмечка корида на Међеђем брду у општини Сански Мост данас није одржана будући да МУП Унско-санског кантона /УСК/ први пут у посљедњих шест година није дао сагласност за организовање манифестације старе 242 љета.

Босна и Херцеговина 03.08.2014 | 16:33
Мирни протести, умјесто борбе бикова

аке полицијске снаге спријечиле су више стотина посјетилаца и учесника да дођу до Међеђег брда, враћајући их са више полицијских пунктова на прилазима Међеђем брду у грмечким селима Дабар, Јелашиновци и Саница.

Око стотину грађана успјело је приближити се локацији одржавања Грмечке кориде гдје су око сат времена спонтано протестовали против забране МУП-а УСК за одржавање кориде.

Предсједник Удружења "Грмечка корида - Међеђе брдо 1772" Нено Добријевић рекао је да се на Грмечку кориду данас упутило више стотина грађана из свих крајева БиХ, али и из иностранства - Њемачке, Аустрије, Бугарске и Русије.

"Полиција УСК је онемогућила манифестацију и на најсрамнији начин показала како се уништава традиционално окупљање и свједок времена, будући да је Грмечка корида преживјела пет царстава, али никада до данас није била забрањена", рекао је Добријевић Срни.

Он је оцијенио да је полиција УСК нанијела сама себи огромну срамоту, пославши данас ружну слику у свијет.

"Овај потез полиције није цивилизован нити је примјерен данашњем времену, јер нарушава слободу кретања. Нажалост, Петар Кочић данас је и живљи и актуелнији него икад", рекао је Добријевић.

Он је додао да је Међеђе брдо симбол снаге и вјештине и да кориду подржавају сва удружења западнокрајишких општина.

"Обећавали су нам високи функционери да ће полиција, ипак, дозволити одржавање кориде, поготово када се огласио Центар за уклањање мина у БиХ да нема мина на мјесту одржавања Грмечке кориде, а што је био наводни разлог полицијске забране. Позадина свега нису мине него се, као и претходних година, увијек тражио разлог да се корида забрани и спријечи", рекао је Добријевић.

Међеђе брдо у општини Сански Мост, гдје се одржава Грмечка корида, површина је без утврђеног ризика на мине, рекао је раније портпарол Центра за уклањање мина у БиХ Саша Обрадовић.

"Непосредно уз ову локацију налазе се двије површине које су ризичне од мина. Припремљене су за деминирање и обиљежене су знаковима минске опасности, али, морамо нагласити да ове двије површине општина Сански Мост није доставила као приоритетне за деминирање у овој години", рекао је Обрадовић Срни.

МУП УСК није одговорио на питања Срне о овом случају, упућена у четвртак, 31. јула.

Грмечка корида одржавана је на Међеђем брду до деведесетих година прошлог вијека, а кад се српски живаљ 1995. године иселио из Санског Моста и оформио општину Српски Сански Мост, данас Оштру Луку, почела се одржавати на Поповића брду у тој малој рубној општини и у организацији општине.

Група људи издвојила се из те организације и у протеклих пет година организовала паралелне борбе бикова на старој локацији Грмечке кориде на подручју УСК.


Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јаблан

03.08.2014 18:05

Штета што је отказано, могао сам нагрдити оног рудоњу из СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нб

03.08.2014 20:08

Јос један доказ у каквој БиХ зивимо нема сузивота са оваквим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

озренац

03.08.2014 20:16

На залост ово ти је такозвана БиХ сваку традицију српског народа дискриминису па ко да дозивљава ову јадну БиХ својом дрзавом али доце и овоме крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грмец

04.08.2014 10:40

Био сам на протесту!Било бих јос висеструко висе људи али су их федерални полицајци врацали са прилаза кориди!Рекао сам полицајцу да це нас доци и 100000 ако треба али цемо је кад-тад одрзати на висевјековној локацији на ГРМЕЦУ!Хвала свим осталим људима на подрсци!

ОДГОВОРИТЕ