Секс није само задовољство, него и лијек

СЕКСУАЛНИ нагон спада у основне нагоне људске врсте. Уз то, секс је “забаван, људи воле да га упражњавају, чини их срећним”. Али, научници тврде и да веома повољно утиче на наше здравље, како физичко, тако и ментално.

Здравље 03.08.2014 | 11:51
Секс није само задовољство, него и лијек

Према истраживању спроведеном на Квинс универзитету у Белфасту, у Ирској, редован секс чак продужава животни век код људи. Откривено је да они који су чешће упражњавали секс, и притом доживљавали оргазам, имају за 50 одсто нижу превремену смртност од људи исте старости и здравља који нису доживљавали честе оргазме.

Секс је најбољи начин да се у нашем организму појача лучење многобројних супстанци које подстичу добро расположење, умањују стрес и опуштају. Непосредно пре сексуалног врхунца ниво окситоцина, хормона хипофизе, расте и до пет пута. То доводи до пораста нивоа ендорфина, који делује на смањење осећаја бола. Али занимљиво је да овакво дејство има само природни окситоцин. Ако неко добије вештачки окситоцин (синтоцинон), као, на пример, жене током порођаја, ефекат није ни приближан. Само природни хормон окситоцин ослобађа од многих болова.

У “пакету” са умањењем бола, секс снажно делује и на побошљање расположења, опуштање и умањење стреса. Исти хормони који делују на умањење бола, а пре свега окситоцин и ендорфин, чине и да се осећамо опуштено, срећно и задовољно.

Окситоцин је “одговоран” и за поспаност после секса и генерално много бољи квалитет сна. Овом хормону помаже пролактин, који се такође лучи после сексуалног односа и омогућава нам да се много лакше “искључимо” и утонемо у сан.

Иако они који су већ оболели од срчаних болести могу имати нека ограничења везана за сексуалне односе, неспоран је позитиван утицај вођења љубави на кардиоваскуларно здравље. Током секса убрзавају се откуцаји срца, а најбржи су током оргазма. Тако просечни сексуални однос од 25 минута има исти учинак као 20 минута брзог ходања, а оргазам је као пењање по стрмим степеницама. То је и разлог зашто срчани болесници треба да буду опрезни, и да када имају сексуалне односе то схвате условно као физичку активност, притом никако не користећи стимулансе који би додатно могли да убрзају рад срца.

Сексуални односи, ако се правилно штитите од сексуално преносивих болести, повољно утичу и на полне органе. Редован секс повољно утиче на рад хормона. Доказано је да жене које имају редован сексуални живот најчешће имају и уредан менструални циклус. Код мушкараца, приметан је повољан утицај на здравље простате. Према подацима британског часописа за урологију, истраживање је показало да мушкарци који су у двадесетим годинама имали ејакулацију пет пута недељно, чак за трећину су мање оболевали од рака простате у каснијим деценијама.

Неки подаци указују да је један од фактора ризика за карцином слузокоже материце код жена сексуално уздржавање. С друге стране, сексуално преносиви хумани папилома вирус (ХПВ), може да изазове рак материце, те је у тим случајевима редован сексуални живот сматран фактором ризика за ову болест. Данас се зна да од много врста ХПВ вируса, само четири на неки начин повезане са појавом канцера. А научници додају да крварење током сексуалног односа може да буде један од првих симптома ове опаке болести и да доведе до њеног раног откривања.

Делује помало невероватно, али научници тврде и да редован сексуални живот побољшава имунитет. Особе које имају сексуалне односе једном до два пута недељно имају чак за 30 одсто виши ниво антитела - имуноглобулина А (ЛгА), који је познат као прва линија нашег одбрамбеног система.

Није занемарљиво ни што ће вам кожа изгледати лепше, а ви свеукупно млађе ако имате задовољавајући сексуални живот. Током истраживања Краљевске единбуршке болнице у Шкотској група “судија” је процењивала испитанике гледајући их кроз једносмерно огледало и процењујући њихове године. Они који су водили љубав барем три пута недељно изгледали су седам до 12 година млађе. Сјајнија и затегнутија кожа, мање бора, затегнутији мишићи, све је то последица регуларног лучења хормона, који нам помажу да задржимо младост.

У свим истраживањима на тему здравствених бенефита секса, научници су сагласни да ове теорије важе само ако је сексуални однос - сигуран. Јер, полно преносиве болести могу да нанесу толико штете здрављу да то далеко превазилази све користи.

ЗДРАВСТВЕНЕ ПРЕДНОСТИ СЕКСА

* Умањује стрес. Сексуални односи најмање два пута недељно омогућују нам да се много боље носимо са стресом.

* Јачи имуни систем. Чак до 30 одсто више антитела,имуноглобулина А у организму имају они који бар два пута недељно имају секс.

* Квалитетнији сан. Иако је искуствено познато, и истраживања су показала да и мушкарци и жене имају бољи сан после сексуалног односа.

* Скида калорије. Сексуални односи могу да замене вежбање, јер се током односа активира много мишића и сагорева се чак пет калорија по минути.

* Здравија кожа и млађи изглед. И овде су заслужни хормони, пре свега окситоцин и тестостерон, који нам помажу да одржимо младолики изглед. А естроген код жена утиче на бољи изглед коже и бујнију, сјајнију косу.

* Побољшано кардиоваскуларно здравље. Вођење љубави три пута недељно чак за 50 одсто смањује шансе од срчаног удара и шлога код мушкараца.

* Секс олакшава бол. Хормони који се ослобађају током сексуалног чина, могу да умање предменструалну,менструалну бол хронични боле леђа, артритис, па чак и мигрену.

ВИШЕ СЕКСА, ДУЖИ ЖИВОТ

* У просеку, секс најчешће траје 25 минута.

* Различита истраживања пружају различите податке, али у просеку одрасле особе воде љубав око 103 пута годишње.

* За то време мушкарци потроше око 100 калорија, жене 69.

* Један сат секса сагори исто калорија као и пола сата џогинга.

* Студија спроведена на 83 жене које болују од мигрена показала је да више од половине има битно смањенетегобе после сексуалног односа.

* Једна од шест жена спава боље после секса.

* Ипак, данас људи у просеку имају ређе секс него раније - око 5 пута месечно,док су пре двадесет година водили љубав 6,5 пута током месеца.

* Двадесетогодишња студија,спроведена код мушкараца и жена старости од 60 до 96 година,показала је повезаност између учесталости секса и дужине живота код мушкараца - што су чешће водили љубав, били су дуговечнији.

* Жене које уживају у сексу у просеку живе седам до девет година дуже.

* Мушкарци просечно у животу имају седам партнера

* Жене просечно у животу имају четири партнера

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сенад

05.08.2014 10:00

Зато ја редовно конзумирам ово задовољство , богами нити један дан не прескацем ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

10.08.2014 19:44

Боље сеx него кекс

ОДГОВОРИТЕ