Власт арчи новац од донација за поплаве

Одлука Милорада Додика и Драгана Богданића, Министра здравља, да њемачкој приватној фирми „Фрезенијус“ додијеле 400 хиљада КМ за обнову Дијализног центра у Добоју, који је страдао у мајским поплавама, једна је од најсрамнијих, у низу сличних које је донио поменути двојац.

Република Српска 03.08.2014 | 16:54
Власт арчи новац од донација за поплаве

„Фрезенијус“ је из Републике Српске у последњих седам година, на основу пружања услуга дијализе, однио најмање цца 164 милиона марака, а њихов прифит је енорман, јер су цијене у њиховим дијализним центрима, значајно веће него у окружењу.

Уговор са Фрезенијусом потписан је 2007. године и од тада они пружју ту врсту услуга. Уговором им је дат монопол (Фрезенијусу и ИДЦ-у), јер је потписан на 15 година, са могућношћу да се продужи за још десет.

У РС је регистровано 946 пацијената који користе услуге дијализе, а од тог броја њих (најмање) 700 иду у Фрезенијусове дијализне центре.

Мјесечно сваки пацијент има 13 дијализа.

Када се број пацијената (700) помножи са бројем мјесечних дијализа (13), па затим са бројем мјесеци (12) и на крају са цијеном једне дијализе (110 евра x 1,95 КМ=214,5 КМ), рачуница каже да на годишњем нивоу Фонд здравства РС исплати Фрезенијусу најмање 23.423.400 (700 x 13x12x110 евра). Када се та цифра помножи са 7 (седам година пружања услуга), дође се до фрапантних 163.963.800 КМ.

Сам за пацијенте са регије Добој, Фонд здравства годишње уплати Фрезенијусу 4.115.826 КМ, а за седам година та цифра нарасла је на најмање 28.810.782 марака. Уговором из 2007. године Фрезенијусу је ГАРАНТОВАНО 123 пацијента из регије Добој и на основу те гаранције је и изведена рачуница.

Након свих стотина милиона које су узели од Фонда, најмање то је Фрезенијус треба чинити јесте да својим новцем обнови Дијализни центар. Што им је, на основу истог тог Уговора, била обавеза, јер у јавно-приватном партнерству Фонд здравства обезбјеђује пацијенте новац, а Фрезенијус објекте, особље и опрему за дјализу.

Цијелу ову ствар посебно прљавом чини чињеница да је Фрезенијус од осигурања налатио штету коју су поплаве причиниле у апсолутном износу.

Фрезенијусу је 400 хиљада КМ дато под мотом обнове болнице у Добоју, која није ни потопљена.

Апсурд је да Фрезенијус у Добоју није прихватио локацију за Дијализни центар у кругу болнице, која би, након истека уговора, остала болници, већ су узели простор у другом дијелу града који је поплавјен. И, како видимо, саниран од Владе РС са 400 хиљада марака, што је готово половина помоћи коју је Србија упутила Добоју.

Посебна прича је да ли је Фрезенијусу дата ова огромна донација у складу са Законом о донацијама у јавном сектору (Служби гласник РС 96/05).

У складу са тим Законом, за сваку донацију мора бити потписан уговор између донатора и примаоца донације (републички органи управе, локални органи самоуправе, јавна предузећа...).

За сваку донацију се одређује ресорно надлежно министарство; на примјер, ако је општина Добој добила донацију, пријављује је преко Министарства локалне управе и смаоуправе, ако је добила болница, онда иде пријава преко Министарства здравља, ако је школа иде преко Министарства образовања...

Надлежно министарство пријављује донацију у Регистар донација (налази се у Министарству за економске односе и регионалну сарадњу).

Тај регистар треба бити јавно објављен, али он није доступан. Једино из чега су могу видјети донације је списак који усвоји Влада РС а он се, у најбољем случају, даје једном пола године.

Реално је да донацију из Србије није пратио и уговор, који је обавезан по закону и у којем би морали бити сви детаљи - ко даје, колико даје, под којим условима...

Уколико је тако, а јесте, онда би се прималац донације морао новчано казнити по члану 15 Закона, јер није доставио уговор о донацији.

„Фрезенијус“ је већински власник фирме “Вамед”, којој је Министарство здравља прије неколико дана додијелило посао од цца 165 милиона КМ (83 милиона евра) за изградњу Централног медицинског блока Универзитетске болнице у Бањалуци.

Ваљда је све јасно, а и круг је затворен-круг пара и превара.

 

СлободанВасковицБлог

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

преварант

02.08.2014 21:18

Све је образложено са податцима, браво господине Васковићу! Али ко да покрене било какву истрагу по очитом примјеру злоупотребе и непоштивања закона, нема ко? Они који примају солидне плате од народног новца неће да макну, нико од њих не тражи да раде, него само да примају плате и ћуте гледајући у врховног Бају, јер он је све у овој земљи, он је и закон и господар живота и смрти, он је економиста, он је правник, он је министар свега, он је влада, да додам он је манипулатор, осиони кабадахија који сам себи даје сва права, па изволите хоћете земљу без институција, трпите и даље и аплаудирајте, ја нећу хвала лијепо!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

02.08.2014 21:35

Можеш како хоћеш, али не можеш докле хоћеш!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

02.08.2014 21:39

МА БАШ НИСТА НИЈЕ ВИШЕ ВАЗНО, НИТИ КОЛИКО ТО КОСТА... БИТНО ЈЕ ДОБИТИ ИЗБОРЕ ПО СВАКУ ЦИЈЕНУ... А ПОСТО ЈЕ НАРОД ПРОТИВ, ТУ ОНДА САМО НОВАЦ МОЗЕ ПОМОЦИ...И ТО ВЕЛИКИ НОВАЦ, А НОВЦА ТРЕБА МНОГО...ЈАКО МНОГО...А НОВЦА НЕМА, СТОГА ТРЕБА ПРАТИ ТЕ НОВЦЕ СВАКИ ДАН И НОЦ, НЕПРЕКИДНО ДО ОКТОБРА, ЈЕР У ПРОТИВНОМ ЗНА СЕ.. И НЕКА НАМ ЈЕ БОГ ДРАГИ НА ПОМОЦИ...НАПОМЕНА; ПЕРАЧИ ЋЕ БИТИ ПОТРОСЕНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАСНИмо

02.08.2014 22:47

Ја би да отворим гранап ето мени као приватнику нека донрају паре, па ће моје комшије имати сваки дан фришког круха и млијека...каква је разлика измедју тих лопова око дијализе и овог мог приједлога ...море МАРШ ВИШЕ доста је...прешло преко главе и вас и ваших лоповлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оксиген

03.08.2014 06:37

Пацијенти Френезијусови очигледно не морају преживјети - важно је да преживи Баја и његова марионетска власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нажалост

03.08.2014 06:46

Оће им се - може им се. ДО ОКТОБРА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болесник

03.08.2014 07:11

По логици ствари, врх СНСД-а је узео колач у финансијском дијелу, а министар је купио слободу..ако СНСД побједи на изборима. Недајте да се овај сценарио оствари. Гласајте за промјене. Само тако лопови иду у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАВРИЛО

03.08.2014 07:20

А СТА СМО МОГЛИ ОЦЕКИВАТИ ОД ЉУДИ КОЈИ СУ ПРИВАТИЗОВАЛИ ДРЗАВУ. СТРАСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

03.08.2014 08:37

Јужно крило КБЦ-а Бања Лука, Радиологија КБЦ-а Бања Лука Болница у Бијељини, почетак изградње сјеверног крила КБЦ-а Бања Лука, Хемодијализни центар Бања Лука... то је све урађено задњих година, мало ли је?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

03.08.2014 11:06

Ово је већ прешло у безобразлук јер не треба заборавити да се ту ипак ради о народном а не приватном новцу тако да по логици ствари би тај новац требао бити распоређен превасходно народу а не неким приватним фирмама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

03.08.2014 11:12

Њемачка штампа исмијала Додика: "Папагај са двојним држављанством" хттп://www.ослободјење.ба/вијести/бих/њемацка-стампа-исмијала-додика-папагај-са-двојним-дрзављанством Занимљиво...

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxса

03.08.2014 11:18

засто народ РС нема да једе: хттп://www.андрицград.цом/2014/07/под-руководством-емира-кустурице-у-висеграду-се-остварује-јос-један-пројекат/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нино

03.08.2014 11:26

Како је Франкфуртер Аллгемеине Зеитунг исмијао Додика па људи моји то је страсно, БН треба објавит цланак. Сад ми је тек јасно ста свијет мисли о дворској луди по имену Милорад Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бук

03.08.2014 14:53

Они само то и знају, арчити тудје. Фуј, смрадова.

ОДГОВОРИТЕ