Тренд пада предузетничких кредита

У којој мјери су се кризни услови пословања и лош пословни амбијент негативно одразили на предузетничку иницијативу у БиХ указује чињеница да је у протеклих пет и по година ниво предузетничких кредита грађана пао за 67,8 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 02.08.2014 | 07:47
Тренд пада предузетничких кредита

Прецизније говорећи, износ ове ставке кредитних задужења, према подацима Централне банке БиХ (ЦБ БиХ) је на крају 2009. године био 216,2 милиона КМ, а на крају маја ове године они су сумарно износили 148,2 милиона КМ.

Истовремено, износ ненамјенских потрошачких кредита, односно задужења које становници подижу за своје свакодневне животне потребе је тренутно 4,26 милијарди марака и тако је чак 28 пута већи од укупне суме предузетничких кредита у БиХ.

Грађани су тренутно далеко више задужени по основу класичних картичних задужења, у односу на задужења за неки предузетнички посао. Тако сумарна мајска вриједност задужења на картицама износи 218,4 милиона КМ.

Марко Ђого, предсједник Секције за банкарство Удружења економиста РС - СWОТ, оцијенио је да су услови рада за мали бизнис протеклих година били веома лоши.

"Неколико хиљада малих радњи је протеклих година угашено на шта јасно показује и ниво подигнутих кредита за предузетништво. Са друге стране, потреба људи да одрже одређен животни стандард кроз кредитирање је већа него икад, те они упркос тешким условима све више подижу ненамјенске, односно потрошачке кредите.

Посљедњих година је износ ненамјенских кредита веома висок, али ипак и та могућност кредитирања има свој лимит, тако да ни они ускоро више неће моћи значајније расти", каже Ђого.

Он је подсјетио на то да се у РС покушава кроз систем поједностављеног регистровања предузећа за један дан покренути значајнија иницијатива за старт малих породичних бизниса.

"Ово је добар потез, а сматрам да би се тренд побљшања пословне климе, наравно уколико не дође до значајнијих промјена на глобалном плану, могао очекивати у року од наредне двије године", каже он.

Радован Бајић, члан Управног одбора Удружења банака БиХ, оцјењује како, генерално посматрано, доста дуго не влада смањен интерес грађана за почетак самосталног посла.

"Уколико су овакви статистички подаци тачни, онда је јасно да немамо добру пословну климу", констатује Бајић. Он је оцијенио да на климу код покретања малог предузетништва лоше утиче недостатак великих предузећа која би апсорбовала производе малих и средњих фирми.

"Прича да мала и средња предузећа могу у значајној мјери да постоје без великих није реална", истиче Бајић. Он је подсјетио да на саму тежину пословања у БиХ, како за мала, тако и за велика предузећа, утиче чињеница да БиХ још нема статус придруженог члана ЕУ.

"Поред овога, ово је држава која при извозу има велики број препрека које се односе на извоз, односно на стандарде и дозволе, а све то  у великој мјери утиче на могућности пословања", каже Бајић.

Коментари / 0

Оставите коментар