БиХ има највеће шансе за банкрот

Босна и Херцеговина има највеће шансе да банкротира у скорије вријеме те се налази изнад Бјелорусије, Украјине и Руанде, пише Еуромонеy.

Босна и Херцеговина 02.08.2014 | 18:30
БиХ има највеће шансе за банкрот

Модел према које се израчунава могућност банкрота неке земље свијета који користи податке Еуромонеyа, наша земља има најалармантнију ситуацију и шансе од 27,4 посто да би могла банкротирати у року од 12 мјесеци.

Но, БиХ је и даље у Б рејтингу према кредитном рангу Моодyја и С&П-у, док су друге земље које имају сличну ситуацију и ризик од банкрота рангиране у категорију Ц.

Према наводима Еуромонеyа, разлози за могући банкрот су мајске поплаве због којих се земља додатно задужила, висока стопа незапослености, корупција и континуирана политичка нестабилност.

Бјелорусија која се ослања на руску филантропију, у одсуству других кредитора подршке за јачање, смањује своје резерве и налази се на другом мјесту земаља које би могле доживјети банкрот. Бивша земља СССР-а има шансе 25,9 посто да банкротира.

Послије ње иде Украјина у којој економија опада вртоглавом брзином због посљедица политичке кризе, те проблема око гаса с Русијом.

Међу 10 земаља свијета које би могле банкротирати су и Венецуела, Руанда, Пакистан, Аргентина, Бангладеш, Египат и Грчка.

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

ХА ШАНСЕ

01.08.2014 18:04

ПА ОВО ЈЕ БАНКРОТ ОД 1992. ГОДИНЕ, КАКАВ САД ЦРНИ БАНКРОТ ОВДЕ СЕ ОДАВНО ЖИВИ ОД ТУДЈИХ ПАРА ПА СЕ ОСЛАДИЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦЦ

01.08.2014 18:06

Па нормално да це банкротирати кад овај Додо и остали само краду.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

АННО

01.08.2014 18:09

БИХ неце банкротирати,она је вец банкротирала !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

номад

01.08.2014 18:26

Шта има шансе!??? Па већ је банкротирала. Покрадена, одерана, подерана, додерана, издерана, оглођана, ојађена итд. Ако Баја остане још 4 године мораћемо измишљати нови описни придјев.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АННО

01.08.2014 18:34

Јадна само дјеца која це ове кредите морати врацати које је Додо наузимао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

01.08.2014 18:52

Ја радим у једном кантону ФБИХ и институцији, нисам добио 2 плате, 4 топла оброка, 1 регрес и 15 путних трошкова. Када државне фирме које се иначе третирају као привилеговане, похлепне нису у стању исплатити по 2-3 плате значи БАНКРОТ СЕ ВЕЋ ДЕСИО само то не знамо.... и сад ови наши иду по овим Жидовским институцијама моле кредите да одгоде резултате банкрота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

01.08.2014 18:55

То и није неко изненађење с обзиром на лошу политику коју воде њени лидери. Да би се ситуација поправила потребне су коријените реформе, које се могу изгледа провести само промјеном власти у октобру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yx

01.08.2014 19:04

Благо нама! Вазно је да имамо свако свој облак,да боље видимо насу пропаст! И праунуци це да нас куну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

01.08.2014 19:07

Да ме нико криво не схвати , супруга и ја смо 2 године без посла , ту је и дијете које не зна ријец " немам" , али ми у БиХ не знамо да водимо ниста , зато би било најбоље да странци узму све , нпр. језеро Модрац и брану на њему која само сто није пукла , сто је Тито оставио ови нису знали ни окрецити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

01.08.2014 19:21

Нема ниста од кукања,сад кад буду избори,изадјите на странацке скупове и дајте свој глас за фласу пива,двије кобаје,одиграјте пар колца и онда цемо опет ми сви,заједно са вама опет да кукамо 4 год. Сами смо криви,сами смо их бирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Еду из Слатине код Тузле

01.08.2014 19:31

У праву си,нису у стању цак и да распродају "Титовину".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

01.08.2014 19:49

Драги мој Босњак (коментатор изнад), видис, проблем је управо у тим стварима које си набројао. Ти радис у Кантону, а фале ти само двије плате, регрес и путни троскови. У томе је и проблем. Комплетан твој напис објасњава вецину проблема у БиХ. Теби фале двије плате, а народу плате за неколико година или посла немају, па им ниста не фали. Регрес је мисаона именица за вецину и запослених и незапослених, а заостатак је из прослог система који су власти (убрајам и тебе из Кантона, без увреде) оставили себи као додатну бенефицију. Путни троскиви за упосленика Кантона су "цудни", јер су Кантони мали, имају возни парк и остало сто је потребно да се обави задатак на терену. Позивас се антисемитистицком изјавом на "Зидовске кредите" који нису обавезни, вец се за њих моле институције типа ММФ и слицно. Нису то "Зидови", вец банкари којима је искљуциво материјални интерес у глави, а патетика са Балкана их не занима. Био ти Босњак, Србин, Хрват, Сејдиц или Финци, твоја фирма, Кантон, пропада, управо као и ентитети или БиХ. Народ је власник и БиХ и ентитета и кантона и опстина. Народ је опљацкан, нема плата ни новца да троси. Зато нема ни прихода од ПДВ-а, царина, такси које би напуниле будзет из којег ти примас плату. Расипање по институцијама је довело до овога. Вријеме је да се свако у БиХ запита вриједи ли он/она онолико колико је плацен? Ја сам имао исти проблем у приватној фирми, само мени је фалило десетак плата. Покупио сам ствари и кренуо у потрагу за срецом. Сада сам ситуиран, али никако да заборавим цињеницу да нико од представника институција, дрзаве, ентитета, кантона или опстине није досао да ме потапсе по рамену и извини ми се сто ми нису створили основне услове за зивот, а за то, и ниста друго, су били плацени. Данас радим за неку компанију. Није ми теско скренути с пута и обавити неки успутни посао ако треба мојој компанији или неком од колега. Успјех моје компаније или мојих колега је и мој успјех. Мислим да овим одлутах од теме, али се доста тога мозе извуци као поука. Недостаје нам успостава система, колегијалност, залагање, скромност, искреност и постење. Некада смо то имали и тиме се поносили. Природне ресурсе и радну снагу имамо, само воља и октобар нам треба. И не љути се драги мој Босњак, Србин, Хрват, Сејдиц или Финци. Ја ово од срца свима нама, па и себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

01.08.2014 20:05

И ја скоро банкротиро

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

01.08.2014 20:18

Наш народ је вриједан и радишан, ово нам се догађа само због политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

01.08.2014 21:26

Драги мој Босњак (коментатор изнад),опрости,али ја вас који сте на будзету,гледам истим оцима као политицаре и једва цекам дан када це се све продати у БиХ цитам вриједност ЕП БиХ пала са 8 милијарди на 500 милиона марака за 6 година,ви сте имали прилике,конкретно у Тузли,са нама "обицним" градјанима кренути на протесте за промјене али нисте јер су вас политицари и тзв.синдикати уцијенили!Опрости али ста то знаци БиХ се задузи код ММФ,ти имас користи од тога а ја немам ниста а кредит врацамо обојица ! И да за Еду из Слатине код Тузле(коментатор изнад) Слатина је највеци дио Тузле,центар града !Да не урекнем али овај портал је уз БУКУ постао најбољи,издигао се изнад национализма,за разлику од смеца као сто је Клиx,Дневно,Независне...... И да Навијац(коментатор изнад) не сјецам се када сам несто боље процитао,свака цаст на коментару !Угодан викенд свима на порталу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.Навијац(босњак)

01.08.2014 21:36

Као прво прозивање Жидова није анти-семитизам, говорим за Жидове са кавказа који данас владају израелом, а они нису Семити, а они (Хазари) су управо најодговорнији за опште сиромаштво у свијету па и сиромаштво БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

01.08.2014 22:19

Извини, само ми је мало зазвучало.ОК, нису они толико битни колико их потенцирају сљедбеници "теорије завјере", исто као и масоне, темпларе и сличне "хотелијерске скупине". Они имају право да се уједињују, планирају и инвестирају, али ми нисмо дужни да играмо по њиховим правилима. Да су уједињени и да дјелују по свијету је истина, али то са нашим банкротирањем нема пуно везе. Кад долијећемо авионом у БиХ видимо кроз прозорчић обрађене њиве, мрежу аутопутева, а онда лако препознамо домовину гдје је засадјено само око куца, путељци уски и кривудави, каменоломи на све стране као кратери од нуклеарних бомби. Неискористених потенцијала на све стране, распродаје природних ресурса и лазне сминке. У сустини смо постали нерадници, зељни смарт-пхоне-а, скупе гардеробе и одмора од нерада. Од '92. народ генерално не ради, него зиви од задузења. Власт се одрзава продајом народног и дијељењем милостиње-помоци својим гласацима који су се на исту навикли. Људи су постали задовољнији са 50 марака једнократне донације него са 700 марака редовне плате. Храна се увози из Мадјарске, Спаније, Србије, Хрватске, Турске, а наса Семберија, Посавина, Херцеговина, и сви други бацају непродате производе. Наси политицари возе најскупље моделе аута доказујуци тиме да су вјероватно одрасли у запрезним колима, па покусавају да надокнаде изгубљено. Мислим да је рјесење у сваком од нас понаособ. Битно је да поцнемо радити било ста, ако немамо посао онда на свом имању и резултати це се показати убрзо. Ако имас вишка производа које не мозес продати, подијели их онима који су гладни. Тиме цес стеци пријатеље, а задати ударац трговацко-сверцерском лобију који износи, оно мало новца који имамо. Куповином домацег производа, омогуцицес неком од насих сељака и радника да добије плату. Он це за ту плату куповати и плацати ПДВ и све це то кренути на боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За навијац

02.08.2014 06:42

..."колегијалност,скромност,искреност и постење".То се мозе наци јос само у старим филмовима до мозда, половине осамдесетих година у књигама и романима.Све је отисло до дјавола са новим светским поретком.Данас,бити колегијалан,скроман,искрен и постен није врлина,него се такви сматрају неспособним. Богољуб

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

02.08.2014 07:54

Мозда сте у праву Богољубе. Мозда је тај нови поредак јаци од нас. Ипак, зивот до средине осамдесетих је био релативно добар. Музика се свирала узиво, дјевојке смо покусавали насмијати, а не купити. Имали смо доста тога домацег. Мозда квалитет није био најбољи, а мозда је само био проблем у амбалази. Знање се стицало у сколама, а лицност се градила под утицајем филмова, књига и романа. Родитељи су имали посао, а ми би преко студентског сервиса скуцкали несто пара за море. Прузало се колико је покривац дуг. Били смо задовољни ситним стварима. Стедило се, али се исло у Италију у сопинг. Питање банкрота дрзаве је јако озбиљно. Распустањем дрзаве настаје потпуна анархија. Тада нестаје и нада да се несто мозе промијенити, барем на неким од октобарских избора. Дрзава са безвласцем нема проток људи, новца и идеја. Таква ситуација це покренути стампедо младих да напусте земљу. Коме онда све ово сто људи граде и раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прес

02.08.2014 09:04

Да хоце банкротират сто прије па да се позабаве собом и ови са будзета у дрзави коју казу да нико не воли. У овој дрзави су давно банкротирали борци који су и прије рата били сиротиња,радници који раде за ратне профитере,ал дај Бозе да и татини синови осјете све оно сто осјеца дијете борца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин

02.08.2014 10:08

Одавно не процитах боље коментаре,свака цаст поготово "навијац" који сад зиви негдје вани и истина је да кад удјес у ваздусни простор БИХ знас да си ту не мора нико да ти казе. А то сто је овдје свијест људи таква је основни проблем друства и та "свијест" се на залост неце промијенити никада. Не мислим само оно дај мени све а комсији нек' и крава цркне,него сви знају све и виде све и опет цутимо. Свијет нам се руга,казу у Холандији кад би се краљ понасао као политицари из БИХ и њега би смијенили. Ста то говори, да смо овце за сисање па за клање а владајуцем естаблисменту је само небо граница. Јадни смо као дрзава и ако овај народ не "окрене плоцу" пријети нам изумирање и социјални немири.Није нормално да посланик у парламенту БИХ има 7.000КМ у дрзави гдје је 30 посто незапослених и јос 50 посто добија неке залосне плате. Октобар је санса народе, изабрати нове па ако и они буду "муљали" мотку и гонити..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наташа БЛ

02.08.2014 14:42

Како сад то, па Лагумџија неки дан рече да је БиХ најнезадуженија држава на свијету, а сад одједном пријети банкрот? Срећа само, па му нико повјеровао није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дм

02.08.2014 15:11

БиХ не мозе банкротирати. Сранци су направили валуту и они је одрзавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напустио брод

02.08.2014 15:19

Цитам редовно коментаре на скоро све теме али на ове о економском стању у "насој" дрзави обавезно. Написах насој намјерно под знаке навода јер она одавно слузи само онима који ју воде а народу нека је Бог драги на помоци. Ја лицно сам пре три године отисао "трбухом за крухом",такав сценаријо никад нисам ни сањао да би се могао десити али послије заврсеног сколовања пар неуспјелих покусаја запосљавања и покусаја самозапосљавања (приватни бизнис), ДРЗАВА ми је показала како је теско бити "постени" послодавац. Сада сам ситуиран и волио би да вам казем да се млади морају борити да се сколују и да помогну развој своје дрзаве али мислим да је вријеме да се брод напуста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

02.08.2014 20:16

Незнам колико је БиХ моја или како бн каже "наша држава" али добро вама који пишете коментаре мажу очи,видите ли ви слијепци поред очију каквом бојом је обојена БиХ и нема нигдје ни мало означене наше СРПСКЕ РЕПУБЛИКЕ?А видите ли како је обојена Србија да можда не изступа Косово? Е па луди моји дас вам милојко нешта објасни било је прошло и не поновило се братство и јединство,само срби настрадаше остадоше све мањи и беднији,разбјежаше се по свјету иако нас су тадашње велике силе упозоравале да ми са онима из СФРЈ нећемо изаћи на крај и да не правимо савез са њима али сада је касно.Слушајте сада ово када се обиљежава Сребреница,Сарајево пијаца итд. Колико муслимана се тамо нађе па људи из иностранства узимају одморе само да дођу да као свјету покажу какви су СРБИ,а колико се СРБА нађе на тузланској,у зеници,бихаћу итд. Гдје и заврши и шта би са градом по имену Брчко?Да ли ви знате чији је он? Сигурно сам нешта изпустијо али хоћу да кажем једну чињеницу да народ из наше РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ док се не подигне и не разкрсти заувјек шта је наше?Док се не одвојимо?Бољег живота сигурно нема?И замолио би вас само за још овај случај да вам саопштим па и да не пустите ви из бн коментар нећу бити изненађен јер би ви другачије морали писати о БиХ и РС али шта је ту је БиХ је за онога што хоће његова,за мене није,моја је Српска Република,мој веома близак сарадник турчин(рођен у Аустрији) њемачки му је као матерњи језик,страшан исламиста али се волимо и сарађујемо он цјени код мене србство,шта ми је пре пар дана изпричао.Дакле овако његов брат је међу 10 најбољих студената из економије,финанција,банкирства,шта год да је незнам сада тачно коме финанце припадају међу 10 најбољих у еу,дипломирао у бечу,докторирао и први и други ако не и трећи уколико се неварам три доктората има а за два сам сигуран он је одрадио у Лондону,човјек има сада око четрдесетак година он је жива тајна од еу и америке а алфа и омега од ММФ-а.Следеће ми човјек рече да због свих тајни које је морао да чува његов брат почео је да пуца под притиском а колико тајни има нема ни он појма,али ово је оно што мени остаде у глави од пре пар мјесеци добио је на упоглед папире од свих држава СФРЈ,али од 1991. па на овамо ситуација је следећа,сви су морали да објасне шта су коме припадају из којег дјела СФРЈ су која је то новонастала држава итд. и тако су добијали камате једни више други мање али шта се дешава?Па то да када је Србија узимала кредите да враћали камате веће него било које друге две државе из СФРЈ заједно и ја сам рекао па добро мој пријатељу то је тако,али чуј ти сад то када БиХ узима кредит мора да каже гдје коме шта и како иде уколико РС има нешта од тога враћа и преко 30% веће камате,јер они морају пропасти тако му је ваљда речено,знам да ће се наћи неки који ће рећи па дај ко ће то да зна и то је лаж итд. Можда сте у праву али пре тога погледајте чињенице и данашњу ситуацију,неке ствари сам вам и ја написао,ко данас право проблеме по свјету?Ко је тотални екстремиста,џихадиста,феномен?Да нису можда Срби? Моја сарадња је са људима из Палестине а они су већином у исламу мада знам и неке православце у суштини су сви били топли и срдачни до мене и немам заиста ништа против ислама али што даље од мене зна се гдје се је ипре 1389. та вјера налазила па према томе зато и јесте тако у РС јер нико нема ... да раскрсти шта је шта?Чије је шта?итд. поздрав свима а посебно бн-у,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анy

03.08.2014 08:23

Народ је давно банкротирао ниста ново, они тек видјели...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Милојко Бањлука

04.08.2014 10:06

Е мој Црни милојко док је таквих као ти и даље це дјеца плитицара радити у дрзавним фирмама а наса це цијпати дрва за 20 КМ цијели дан, ако их неко зовне... Питај зељку цвијановиц циј је електропријенос? Босански или Рс-ов?... Е мој милојко.... Знам да вас таквих има пуно, ал једва цекам октобар да видим колико пуно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан Ивковиц

04.08.2014 14:27

Одмах сам знао да це послије протеста банкрот

ОДГОВОРИТЕ