Како се арчи новац за поплављене!?

Милорад Додик и Драган Богданић прешли су све границе безочности- новац који је Србија донирала за обнову болнице у Добоју, они су усмјерили на санацију штете која је настала приватној фирми „Фрезенијус“, чији је дијализни центар поптуно поплављен током водене катаклизме, која је БиХ захватила крајем маја.

Република Српска 31.07.2014 | 13:24
Како се арчи новац за поплављене!?

Добојска болница, срећом, уопште није поплављена, али јесте дијализни центар „Фрезенијуса“ и Додик је, уз Богданићеву асистенцију, одлучио да тој пребогатој фирми из Њемачке, која од Републике Српске годишње за услуге дијализе инкасира неколико милиона марака (по уговору из 2007. године – цца 5 милиона годишње, минимално), донира 400.000 Конвертибилних марака.

Влада РС је са „Фрезенијусом“ прије осам година ушла у пројекат јавно-приватног партнерства, према којем та њемачка фирма пружа услуге дијализе пацијентима обољелим од бубрежних болести.Додиков гест чини се хуманим, јер се као циљ поставља што хитније оспособављавање дијализног центра, али, нажалост, далеко је то од сваке истине.Из простог разлога што је „Фрезенијус“ тај који треба да санира насталу штету, а никако Влада РС, нити Фонд Солидарности.

Још мање Влада Србије.Јавно-приватно партнерство са „Фрезенијусом“ значи да РС, односно Фонд здравства, обезбјеђују пацијенте и новац за услуге које им се пружају, док „Фрезенијус“ обезбјеђује запослене, зграду и опрему. И ту нема никаквог мијешања, јер у супротном није требало ни потписивати уговор.Зато је Додиков поступак гурање пара у приватне џепове и трансакција у којој „Фрезенијус“ зарађује на поплавама енормне суме новца. Када санирају штету, остаће им 400.000 КМ профита.Сада се питате како? Па тако што им је Дијализни центар и опрема која је поплављена осигурана 100 посто и наплатиће осигурање у апсолутном износу штете. Тиме покривају губитке, а 400.000 марака, које им је Додик, уз Богданићеву асистенцију, донирао су чист профит.Ту ова заиста прљава прича не завршава. „Фрезенијус“ је већински власник фирме “Вамед”, којој је Министарство здравља прије неколико дана додијелило посао од цца 165 милиона КМ (83 милиона евра) за изградњу Централног медицинског блока Универзитетске болнице у Бањалуци.

Ваљда је све јасно, а и круг је затворен-круг пара и превара.Након она 163 милиона, нема дилеме да је “Фрезенијусу” било потребно још и 400.000 КМ, који су, дефакто, отети од поплавама уништених грађана Добоја.Једино ништа није јасно члановима добојског СНСД-а, који су, бранећи лик и дјело примарно Додика, а потом и Богданића, потврдили да је ријеч о марифетлуцима великих размјера са донацијом Владе Србије.Предсједник Градског одбора СНСД-а Добој Споменко Василић је, 30.07., изјавио да је добојска болница “претрпјела индиректне штете током мајских поплава, а донаторска средства биће усмјерена на санирање дијализног центра, који је производ јавно-приватног партнерства са њемачким ‘Фрезенијусом’".

Василић је још и подсјетио да је ријеч о донираним средствима Владе Србије у износу од око 1.000.000 КМ, која ће бити дистрибуисана за санацију Основне школе "Вук Стефановић Караџић" и Болнице "Свети апостол Лука". Василић је и не хтијући потврдио да ће се средства утрошити за приватну фирму из Њемачке, не појашњавајући шта уопште СНСД има са расподјелом донација и новца.

Још горе од њега је поступила Сања Вулић, портпаролка Болнице и одборница СНСД-а, која је устврдила: „Предсједник Републике Српске када је то рекао није морао да вам црта да у склопу болнице ради и дијализни центар. Ми нисмо вама доставили детаљан план у шта ће се та средства уложити јер нам нисте дали ни прилику да кажемо да ће од тих 400.000 један дио бити уложен у Фрезенијус.

“Вулићевој би неко заиста требао нацртати да је својом изјавом директно потврдила да је ријеч о превари, јер „Фрезенијус“ је тај чији су објекти и опрема, а не Фонд здравства РС и њемачка фирма дужна је сносити све трошкове штете од поплава.Умјесто да се средства од 400.000 КМ дају грађанима и да се њима санирају штете, Додик је паре Србије дао својим и пословним пријатељима Ранка Шкрбића, који су за осам година пружања услуга дијализе из РС однијели неколико десетина милиона марака.Приликом недавне посјете Добоју, предсједник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија донирати милион конвертибилних марака за санацију оштећених школа и болница.

Очито га је Додик изварао, јер је знао да болница у Добоју није поплављена.

„Ево нас овдје у Добоју гдје Влада Србије жели да помогне у санацији штета. Опредјелила је одређени новац довољан да се санира ова школа и дијелови болнице који су исто тако страдали..“, рекао је 18.07, током Вучићеве посјете Добоју Милорад Додик.

Уопште му није сметало, нити СНСД-у и даље смета што су у Добоју заиста поплављени обданишта, Дом здравља и бројне друге установе неопходне за функционисање града.Своје прсте у цијелој овој прљавј работи има и Министар здравља Драган Богданић, који се морао успротивити Додиковој одлуци о даривању новца “Фрезенијусу”, јер је штетна и незаконита.Међутим, Богданић има свој лични интерес у свему овоме, зато што је носилац изборне листе СНСД за парламент РС, за регију Добој.

На његово инсистирање Споменко Василић је и постављен на чело ОО СНСД Добој, јер његов претходник није слушао Богданића.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Лактаси 95

31.07.2014 11:38

Кад це висе 12 октобар доци да смјенимо банду црвену. Напрјед Огњење предсједнице.. И Вуцица је успјео преварити. Ма просто цовјек има смисла за преваре разноразне и лоповлук ту је непревазидје.. Туњице га цекају а мкзда це и у Фоцу код Крсмана. Велики поздрав из Лактаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

31.07.2014 11:43

ооооо је..м те дрзаво докле иде све ово. а тацно смо знали ста це се десити. зар мисле да це им после овога јос неко несто донирати. а са остатком пара це покуповати гласовеи владати јос цетири године. ма треба их смаци и прије октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорана БЛ

31.07.2014 11:45

Битно је да су га његови из странке (Додика) похвалили јуче, а то што је хитна у кафани, то нема везе. Сваки дан се све више уплићу у сопствене лажи и сплетке, похлепа је толика, да више ни сами не знају шта раде. Само грдо се варају, ако мисле да ће тако лако да преваре Александра Вучића, није он наиван као народ у Републици Српској ( надам се да више неће бити наиван, након свог зла које нам је нанио).

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

31.07.2014 11:51

Ста се цудити овоме... Ниста ново од компањона... Страсно ста се ради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јустице

31.07.2014 12:50

Бандо црвена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола91

31.07.2014 13:26

Кад оду ови биће и јаке државе. А тада ће они мало клавир свирати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

31.07.2014 13:33

како у овом тексту заједно краду паре а у другом тексту Миле це бацити бомбу на министра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоро

31.07.2014 14:09

Јел то онај федерални новинар написао текст?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош нејаки

31.07.2014 14:23

Што се тиче крађе пара, то неспорно раде заједно али код диобе колико коме, ту већ настаје проблем, а БАЈУ посебно изнервира кад траљаво краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрноје

31.07.2014 15:18

Овог треба из бање истјерати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

31.07.2014 16:43

ТИ СИ ЗОРО ФЕДЕРАЛНИ, 95 ПОСТО ВАСКОВИЋЕВОГ ПИСАЊА ЈЕ ТАЧНО, САМО ЈОШ ДА ХОЋЕ ДА ПИШЕ О ПАВИЋЕВУ КРИМИНАЛУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

31.07.2014 17:38

Да ли ти људи имају грам савјети?? Да ли су свјесни да се играју животима људи?? Зоро - можете Васковића називати како хоћете али вријеме је показало да је све што је причао била истина, нажалост. И нажалост, истина је и ово што сада пише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

31.07.2014 18:45

Никола, у свајцарске банке мозес донијети колико хоцес милиона, али кад хоцес подигнути новац, тад питају за поријекло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мацак

31.07.2014 19:26

Јој људи ово је залосно процитати а јос залосније дозивејти да лопови краду и саком и капом,Кад це вец једном неко нормалан да додје на власт па да бар мало погледа на овај напацени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саво

31.07.2014 19:58

ХОЦЕМО ХАПСЕЊА!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

31.07.2014 20:10

Ово је само још једна медјународна завјера из Федерације и САД а против Срба, Додика и свега осталог у РС. Што богатији и дебљи Додик то сигурнија РС. Према томе пустите га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

31.07.2014 20:20

Назалост мој це народ за 2 пива поново гласати за СНСД, не размисљајуци о својој судбини. За мене је једино рјесење, Господина Небојсу дописника БН из Требиња за директора полиције РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако вам и треба

31.07.2014 22:32

гласајте опет за додика он цува србство!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

01.08.2014 08:56

Дајте мало пара моме газди Љуби Цубицу и Нискоградњи јер некако му је стао криминал изгледа да има и вецих лопова од њега па док се не обуци пустите му коју пару од поплава да подјели плате јер он негледа какве су паре спреман је газити преко лесева само да до њих додје јер гледам га сваки дан ста ради фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

миланм

01.08.2014 15:43

Баја наставља стару праксу богаћења на туђој муци. Некад шверц, а сад криминал на високом нивоу

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободан

01.08.2014 15:48

кад људи поцну да умиру од глади сватице за кога гласају и гдје их он води...кад дрзавни врх манупулисе масом и то је то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАДО

02.08.2014 11:35

РЕ: Раднику-нису Љубо и нискоградња криви-већ хијерархија којој као Рогуљић није схватио па сад зијевају као тићи-да су слушали све би било у реду-мора се знати ко је главни а то сви знају- ћути и имаћеш.....

ОДГОВОРИТЕ