Што је Мурињо продао Лукакуа?

Можда се Роџерс с овиме неће сложити, али Мурињо има своје разлоге и можемо само да му верујемо или не...

Фудбал 31.07.2014 | 12:15
Што је Мурињо продао Лукакуа?

После три сезоне током којих је забележио само 15 утакмица у дресу, од чега три као стартер, без постигнутог гола и две успешне позајмице у Вест Бромвич Албиону и Евертону, Ромелу Лукаку је дефинитивно отишао са "Стамфорд бриџа".
Зашто је као 22-годишњак продат а да практично није добио шансу?

Менаџер Челсија Жозе Мурињо јавно је рекао који су били његови разлози да прихвати понуду Евертона од не малих 35,2 милиона евра (јуче је било речи о суми од 31,5), а с обзиром на то да Лукаку није био стандардан ни код његових претходника у Челсију, није немогуће да је у праву.

Португалски тренер, који обожава ратнике, максимално посвећене фудбалере, рекао је следеће...

"Мислим да је, пре свега, Ромелу био веома искрен према нама по питању свог менталитета и приступа обавезама, а он никада није био изузетно мотивисан да буде део такмичарског тима Челсија. Он је желео да игра за Челси, али увек и искључиво као прва нападачка опција, а ово је клуб таквих димензија да тешко може било ком играчу да обећа такав статус", рекао је Мурињо после победе од 3:1 над Витесеом.

"То је, аутоматски, умањило његову жељу да нам се придружи и буде део система. Отприлике у исто време, појавио се Евертон са веома озбиљном понудом, која нам је одговарала јер смо део УЕФА финансијског фер плеја и морали смо да анализирамо ситуацију", додао је Мурињо.

И Мурињо је, на крају, рекао можда и најважнију ствар. Челси није смео да пропусти прилику да прода Лукакуа за толики новац (2011. године платио га је Андерлехту 11 милиона, а бонуси од седам милиона никада нису активирани јер није играо).

Једноставно, УЕФА је почела немилосрдно да кажњава клубове који троше више од онога што зараде на годишњем нивоу, и Челсију је лако могла да се догоди судбина Пари сен Жермена и Манчестер ситија, који су жестоко финансијски кажњени, па им је чак и смањен број играча са којима могу да располажу за утакмице Лиге шампиона.

Челси је ове сезоне потрошио скоро 100 милиона евра на нове играче (Дијего Кошта, Сеск Фабрегас, Фелипе Луис, Марио Пашалић), а ускоро би требало да стигне и Миранда. Та сума изједначена је продајом Лукакуа, пре којег су клуб напустили Давид Луиз, Демба Ба и Патрик ван Анхолт, док су Ешли Кол, Франк Лампард и још неколико играча отишли без обештећења.

Не треба занемарити ни конкуренцију. У нападу су сада Дијего Кошта и Фернандо Торес, вратио се и Дидије Дрогба, а улоге у шпицу могу да преузму Андре Ширле, Кристијан Атсу, Мохамед Салах, па и Еден Азар, Марко Марин...

Коментари / 0

Оставите коментар