Барса у БиХ има више навијача него сви!

Фудбал је најважнија споредна ствар на свијету која, слободно можемо рећи, даје одличну прилику друштву у Босни и Херцеговини за бијег од сивила свакодневнице и реалности. Људи у нашој држави је одлично користе када је ријеч о "Змајевима". Тада се заборављају сви проблеми и тих 90 минута све остало је небитно. Репрезентација БиХ нема никаквих проблема са подршком навијача, док је ситуација са домаћим клубовима потпуно друга прича.

Фудбал 29.07.2014 | 17:05
Барса у БиХ има више навијача него сви!

Одавно је питање "Жељо или Сарајево?" замијенило питање "Барселона или Реал?". Док трибине широм државе зјапе празне и док се фудбал игра за неколико стотина заљубљеника који и даље долазе на утакмице, људи у нашој земљи уживају гледајући "своје" клубове путем малих екрана. Нарочито се то односи на млађу популацију, која умјесто да се оријентише на пружање подршке локалним клубовима одлучује за европске великане.

Податак да Барселона у Босни и Херцеговини има више фанова од Жељезничара и Сарајева заједно дјелује тужно и обесхрабрујуће. Страница на Фејсбуку посвећена само навијачима из БиХ броји чак 334 хиљаде фанова, док два наша највећа клуба заједно имају шездесетак хиљада мање људи који их подржавају. Није Барселона једини клуб који се одлично котира, ту су и многи други европски великани који имају своје фанове у нашој земљи. Наравно да "лајкове" не треба узимати здраво за готово и да нису баш најреалнији показатељ стварне ситуације, али нису ни далеко од истине и могу послужити за савршену компарацију.

А према њима од бх. клубова најбоље котира Жељезничар којег подржава нешто више од 145 хиљада особа. На другом мјесту по популарности налази се Сарајево које броји 131 хиљаду фанова на популарној друштвеној мрежи. Даље слиједе Слобода и Зрињски са 37, па одмах затим Борац са 36 хиљада фанова.

Официјелна Фејсбук страница зеничког Челика броји само 10 хиљада чланова, док изненађујуће мали број људи подржава славни мостарски Вележ. Рођени на званичној страници имају нешто више од девет хиљада навијача док, компарације ради, удружење навијача Манчестер Јунајтеда у нашој земљи има дванаест хиљада чланова. Звијезда и Широки Бријег затварају круг клубова који имају, колико толико, добру бројку навијача на Фејсбуку. Звијезду подржава близу седам хиљада људи, док страница клуба са Пецаре броји нешто више од пет хиљада чланова. Остатак клубова који се такмиче у првом и другом рангу домаћег фудбала имају јако мали број навијача на најпопуларнијој друштвеној мрежи на свијету, а неки чак нису "догурали" ни до четири цифре.

Једно је сигурно: домаћи клубови почињу заостајати за иностраним и мимо терена. Полако али сигурно, Жељу и Сарајево су међу дјецом почели "глумити" Реал, Барселона, Манчестер, Челси, Бајерн и многи други великани и све је мања подршка коју наши клубови добијају од публике од које се то очекује. Барселона и Реал неће пропасти без подршке из Босне и Херцеговине, далеко од тога. Њима та подршка није потребна јер је имају код себе, тамо гдје је и требају имати. Нашим клубовима јесте јер је они не могу добити из Каталоније и Мадрида.

Остаје нада да ће се ствари промијенити на боље и да ће у будућности бити све мање оних који ће се жалити на лош квалитет, лоше играче и лоше стадионе те за промјену одлучити с времена на вријеме посјетити мјеста одигравања утакмица својих истинских клубова и пружити им подршку. Јер њима је подршка неопходна.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Навијац

29.07.2014 16:33

Ми себе и своје мрзимо. Волимо страно и далеко. Своје ниподаставамо, а приоритет и симпатије дајемо тудјим успјесима. Навијамо за католике, православце или муслимане са друге стране кугле змаљске, зависно из којег племена потицемо. Зато су нам стадиони празни, бас као и новцаници. Љетујемо и зимујемо по иностранству, купујемо увозне производе, виримо ста комсије раде, а насе стоји и пропада. Фудбал је само примјер. Лига је биједна због недостатка новца, хулиганско-националистицко-фасистицких испада по стадионима и око њих, због корупције у клупским управама које гурају своје играце да би их продали и на њима зарадили, без обзира сто тиме доводе у питање квалитет свога тима. Сједим за компјутером, далеко од вас и сјецам се дјетињства кад сам са оцем недјељом исао на утакмице. Навијало се за свој тим, мада се аплаудирало и гостујуцима. Неко је навијао за Сарајево, неко за Зељу, неко за Звезду или Хајдук. Били су то лијепи и безбризни дани. Није их кварило ни сазнање да је сутра понедјељак, нови сколски дан. Цак и кад смо губили, тјесили би се да смо добро играли. Надали се ревансу и поправљању лосег утиска. Никад нисмо тукли пријатеље са којима смо заједно гледали утакмицу, нисмо им псовали ову или ону мајку, нисмо им пријетили дјеци, нити палили град. Обицно би сједли, сви скупа у кафану и преприцавали дриблинге и пасове... Овако, из далека... лијеп поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ста лупетате

29.07.2014 19:02

Звезда има висе навијаца у РС него сви клубови заједно.Има бар пола милиона.

ОДГОВОРИТЕ