Почела изградња кућа разорених у поплавама

У Бијељини је данас почела изградња темеља за пет монтажних кућа које ће замијенити домове разорене у катастофалним поплавама у мају.

Република Српска 28.07.2014 | 15:16
Почела изградња кућа разорених у поплавама

У насељу Балатун плавни талас Саве је потпуно уништио 21 монтажну кућу које су се од завршетка рата већ два пута "селиле" унутар Републике Српске, заједно са српским становништвом које је протјерано из Горњег Вакуфа и Бугојна.

Домаћин из овог насеља Слободан Антонић, пензионер, објашњава како је 21 породица избјегла током рата у Бањалуку, одакле су 1996. године смјештени у садашње монтажне куће у сребреничком насељу Слаповићи. У потрази за бољим животом, само годину дана касније сви су "подигли" своје монтажне куће и пренијели их у градско језгро Сребренице и Братунца, да би 2003. године поново "преселили" домове у Бијељину, на земљиште које су купили.

За првих пет породица у току је изградња темеља на које ће бити постављене поново монтажне куће, донација домаће компаније "Стеко", са стандардних 15 метара квадратних стамбеног простора по члану домаћинства. Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је новинарима да ће локална заједница обезбиједити уређење темеља, а за куће ће се и даље тражити донатори.

Он очекује да ће до зиме у новим кућама бити стотињак породица на подручју Бијељине чије су куће уништене у поплави. Вриједност првих пет кућа за које је почела изградња темеља је око 200.000 КМ, односно 600 КМ по метру квадратном, а пројектоване су са нешто вишим темељима и са сратом, како би, злу не требало, кажу мјештани Балатуна, могле одољети некој новој поплави.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кобац

29.07.2014 02:45

Те се куће не би требале правити на тим подручјима треба начи рјешења за то . Користити то земљиште у неку пољипривредну сврху а тим људима наћи другу локацију да буду обезбиједјени.

ОДГОВОРИТЕ