Прошле године 32 одсто радника трпило мобинг

У Републици Српској прошле године је, према истраживању Савеза синдиката Српске, око 32 одсто радника трпило мобинг.

Република Српска 27.07.2014 | 16:08
Прошле године 32 одсто радника трпило мобинг

Генерални секретар Савеза синдиката Српске Велка Оџаковић рекла је да повећан број случајева мобинга може бити и посљедица веће храбрости радника да тај случај пријаве, те истакла да радници трпе све врсте мобинга.

Непримјењивање Закона о раду, како је навела, можда је и највећи мобинг, јер нема прерастања статуса радника који ради на одређено у неодређено и тај радник је непрекидно мобиран, јер стално стрепи да ли ће сутра остати без посла.

Она је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекла да се замјерка може упутити и Народној скупштини Српске, јер није донијела закон о спречавању злостављања на раду.

"Закон је већ био у форми приједлога, о њему се дискутовало на све могуће начине, да би на Одбору парламента Српске за привреду био заустављен и није се гласало о њему", подсјетила је Оџаковићева.

Према њеним ријечима, има доста случајева, посебно у приватном сектору, када послодавац од радника тражи нешто што није у опису посла.

"Све чешће се јављају људи које, када дођу на посао, послодавци упуте да им очисте кућу, базене, да косе траву, окопавају и друго", рекла је Оџаковићева.

Говорећи о повећању просјечне плате за 21 КМ, она је рекла да људи који раде у привреди, трговини и услужним дјелатностима имају далеко мањи просјек у односу на прошли мјесец.

"Имају чак 80 до 90 КМ мању плату него што је то просјечна плата Републике Српске. Тамо гдје би радници требали да буду више награђени, не примају ни ону плату која им је гарантована колективним уговорима. Већина послодаваца, због никакве контроле, исплаћује само најнижу плату", каже Оџаковићева.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Свједок

27.07.2014 15:26

О мобингу ћемо након избора. Моја пријава мобинга односно злостављања у једном јавном предузећу, слиједи након избора. Кривично ћу гонити одредјене људе. Платиће за оно што су ми урадили. Не зато што су то баш мени урадили него највише због тога што сматрам да такви багрови морају бити кажњени за свој безобразлук и иживљавања а све су им омогућили ови корумпирани властодршци...Гонићу и њих. О том по том. Само да Савез за промјене добије изборе и промијени све те корумпиране шефове у полицији, тужилалштву, судовима итд. Дакле чекам ту фамозну политичку вољу. А онда ћемо се чути!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

28.07.2014 11:02

Какав црни закон о заштити радника!Владајућа клика од тога нема никакве фајде,владајућа мафија је показала своје гразиво лице на хиљадама других примјера гдје је раднуке обесхљебила и довела читаве породице до просјачког штапа.Радници су задња рупа на свирали црвене пљачкашке банде!Да у здрављу дочекамо октобар па да их пометемо у неповрат,а и затворе да обновимо до октобра!

ОДГОВОРИТЕ