"Коста Конкордија" стигла у Ђенову

Олупина луксузног брода "Коста Конкордија", који се прије више од двије и по године насукао код острва Ђиљо када је настрадало 32 људи, данас је стигла у своје посљедње одредиште, луку Ђенова.

Свијет 27.07.2014 | 14:12
"Коста Конкордија" стигла у Ђенову

Некад луксузни крузер, а сада само олупина, дотегљен је данас у Ђенову, четири дана након што је усправљен у досад никад изведеној операцији уклањања потонулог брода, пренијела је агенција АФП.

Италијански премијер Матео Ренци ће поподне присуствовати везивању олупине брода у луци, а очекује се да би та компликована операција могла да потраје неколико сати, пренео је британски ББЦ.

"Операција усправљања и тегљења олупине 'Конкордија' није била лака. То је спровела Италија, која, кад је одлучна у некој намјери, може да уради све, па чак и да нас у томе изненади", истакао је Ренци.

Управо у Ђенови је "Коста Конкордија" и изграђена, а затим и поринута уз све почасти прије 9 година, али сада је у ту луку стићи само олупина како би ту била расходована.

Луксузни крузер, двапут већи од "Титаника", ударио је у стијену код малог острва Ђиљо у јануару 2012, након чега се насукао и преврнуо са 4.229 људи из 70 земаља.

Против капетана "Косте Конкордије" Франческа Скетина тренутно се води судски поступак под оптужбама да је изазвао бродолом и напустио брод прије него што су сви путници евакуисани.

Зарђала олупина брода тешког 114.500 тона и дугог 290 метара лежала је на привременој подводној платформи која ју је подупирала од септембра прошле године, када је крузер усправљен.

Коментари / 0

Оставите коментар