Прислушкују нас како хоће

Директор Агенције за заштиту личних података БиХ Петар Ковачевић упозорио је да се прислушкивање и пресретање комуникација у БиХ врши мимо европских стандарда.

Босна и Херцеговина 26.07.2014 | 17:03
Прислушкују нас како хоће

Ковачевић је истакао да нико не зна шта се ради са насталим материјалима, нема статистике о томе колико је законитог пресретања комуникација од полиције у току године и нема могућности ревизијског поступања.

Према његовим ријечима, додатни проблем представља незаинтересованост за рјешавање овог питања.

"Стиче се утисак да овакво стање одговара свима, што није истина", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је инспекторима Агенције за заштиту личних података БиХ недавно у сва три водећа телеком оператера у БиХ онемогућена контрола законитости пресретања телекомуникација, односно приступа личним подацима.

"Наше инспекторе, који имају сертификат за приступ тајним подацима, само је интересовало да ли иза сваког налога за прислушкивање постоји одобрење суда, што би био доказ да је то пресретање законито", појаснио је Ковачевић.

Он је нагласио да ће Агенција наставити са активностима које подразумијевају сарадњу са надлежним комисијама Парламентарне скупштине БиХ и заједничким управним одбором, а није искључено и кажњавање оператера.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ана

27.07.2014 08:58

Наравно рузно је када са неким разговарате а након тога се на тој локацији договореној за кафу појаве фамозни инспектори МУП-а, као ФБИ-а. Јасно је да има злоупотреба јер це за такве радње и працење увијек добити усмени налог од тузиоца, а касније це се то поткрепити писмено, није проблем. Проблем је сто се овде прислускују људи који немају везе са било цим, а они који су врсиоци кривицних дјеланормално ходају и цак добију условне осуде, и не прислускују се њихови телефони. У свим нормалним земљама након слузбених радњи и працења странка или лице према којој је та метода примјењена буде обавестена о том цину једино код нас узме вас неки инспектроциц на зуб, или неко коме нисте по вољи па вас данима мјесцима и годинама слуса и стави вас свјесно под присмотру или оперативно лице , јер он је слузбено лице у односу на вас, и то и јесте огроман проблем сто се те радње ЗЛОУПОТРЕБЉАВАЈУ...

ОДГОВОРИТЕ