Милион дјеце гладује

Светски програм за храну УН и УНИЦЕФ у јуче објављеном извештају наводе да је у Јужном Судану готово милион деце млађе од пет година неухрањено.

Свијет 26.07.2014 | 12:36
Милион дјеце гладује

Агенција УН Светски програм за храну и УНИЦЕФ апеловали су да се хитно повећа помоћ Јужном Судану како би се спречила глад у тој земљи разореној ратним сукобима и у којој је на ивици глади трећина популације, односно четири милиона људи.

У извештају се изражава страховање да би могла да се понови ситуација од пре три године, када свет нију озбиљно схватио упозорење да ће у Сомалији и на Афричком рогу завладати глад, што се касније и догодило.

Две организације сада упозоравају да би, ако не буду предузете одговарајуће мере, ове године од глади у Јужном Судану могло да умре 50.000 деце.

"Свет не би требало да чека званично проглашење глади, у тренутку када деца сваки дан умиру", рекао је генерални директор УНИЦЕФ-а Ентони Лејк.

Директорка Светског програма за храну Ертарин Кузен нагласила је да је неопходно још средстава како би људски животи били спасени и апеловала на међународну заједницу да хитно реагује.

Савет безбедности УН јуче је оценио да је због недостатка хране ситуација у Јужном Судану "најгора на свету" и апелеовао на више земаља да одрже обећање и Јужном Судану уплате 618 милиона долара помоћи.

У грађанском рату који у Јужном Судану траје од 2011. године страдале су десетине хиљада људи, док је 1,5 милион био приморан да напусти своје домове.

Коментари / 0

Оставите коментар