Џиновски мравоједи убијају и људе

Погибија двојице ловаца у Бразилу које су убили џиновски мравоједи, последица је драстичног смањивања њиховог природног станишта због чега су и те животиње све агресивније.

Занимљивости 26.07.2014 | 11:19
Џиновски мравоједи убијају и људе

Те незграпне, обично плашљиве, длакаве животиње уске и дугачке њушке, нестају јер им је опстанак је угрожен сечом шума у којима живе.

Џиновски мравојед који може да достигне дужину од два метра и тежину од 45 килограма, има лош вид, али, када се уплаши, а нема куда да побегнем, брани се дугим и, као нож, оштрим канџама којима иначе копа земљу трагајући за мравима.

Два таква смртоносна напада је документовао амерички часопис "Wилдернесс анд Енвиронментал Медицине" и објавио на интернету.

Две жртве - од 47 и 75 година, били су локални, бразилски пољопривредници који су ловили мравоједе. У оба случаја, животиње су их напале предњим шапама, и канџама им искидале артерије те су брзо умрли од крварења.

Ти напади из 2010. и 2012. године до сада нису били документовани.

Рачуна се да је у Централној и Јужној Америци преостало 5.000 мравоједа што је за трећину мање него пре десет година, због губитка станишта, лова, шумских пожара или страдања животиња на путевима изграђеним у дојучерашњој џунгли.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Пантелија

26.07.2014 16:49

А тек колико је код нас мравоједа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

27.07.2014 12:04

Ја да је нама ових мравоједа да их дресирамо и пустимо у централу СНСД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

17.08.2014 15:23

Ко зна ста је било.У цланку се мозе процитати да се јадне зивотиње бране кандзама само у изузетном слуцају.То знаци ипак да су га та двојица својим понасањем натерали да се брани.Вецих зивотиња од људи нема.

ОДГОВОРИТЕ