Укидањем КБЦ-а здравство иде на БиХ

КБЦ Бањалука је укинут, чиме је означен почетак обједињавања здравственог система на нивоу Босне и Херцеговине. То практично значи да ће се здравствени системи Републике Српске и Федерације БиХ укинути у врло скоро вријеме и објединити у један на нивоу БиХ.

Република Српска 26.07.2014 | 19:40
Укидањем КБЦ-а здравство иде на БиХ

Тај пренос овлаштења прихватиле су власти које предводи Савез независних социјалдемократа, а његов творац је Ранко Шкрбић, бивши Министар здравља у Влади РС.

Пројекат обједињавања урадила је једна страна Агенција, која је извршила мониторинг здравственог Система у цијелој БиХ и предложила распоред Клиничких центара и болница на цијелој територији БиХ.

Према њиховом приједлогу, Република Српска остаје без иједног Клиничког центра, што сада имамо на дјелу.

Читав овај пројекат ради се годинама у тајности, а његов добар дио већ је имплементиран у законски оквир РС. Сегмент по сегмент.

Шкрбић је врло вјешто кроз Закон о здравственој заштити, донешен 2009. године и Правилник о организацији здравствених установа, (који је он предложио као министар, премијер је био Милорад Додик) припремио укидање здравства РС, чији почетак краја означава укидање КБЦ-а Бањалука.

Тим актима се прецизира да Клинички центар мора у свом саставу имати и кардиохирургију, иначе губи тај статус. (Могла  се донијети одлука да КЦ мора имати двије и више клиника, не прецизирајући којих, али тада не би био испоштован договор са странцима).

Такав став је погубан, јер је довео до губитка КБЦ-а, а након тога слиједи и губитак надзора ентитета над здравством.

КБЦ Бањалука нема кардиохирургију и Мирко Станетић је искористио ту чињеницу и пререгистровао КБЦ у Универзитетску болницу. У складу са пројектом обједињавања здравственог система на нивоу БиХ.  

Изјаве Игора Радојичића, предсједника Народне скупштине РС и Мирка Станетића, в.д. директора  Универзитетске болнице Бањалука, да је пререгистрација Клиничко-болничког центра у Универзитетску болницу техничко питање”, односно да се “у формално-правном смилсу ништа није промијенило”, најобичније су лажи, срачунате да се прикрије стварно стање ствари које каже да је Република Српска остала без иједног Клиничког центра. И да ће остати и без надзора над сопственим здравственим системом.

Њихово дегутантно објашњење је потпуно небулозно, јер је бесмислено било мијењати име, ако та промјена у “техничком” и “формално-правном” смислу ништа не значи.

Њихов покушај да све представе промјеном терминологије, јадан је колико и њихово прикривање тешких криминалних дјела у области здравства, зато што термини КБЦ и Болница имају потпуно другачије значење у суштинском, формално-правном и сваком другом смислу.  

Министар здравља Драган Богданић није рекао ништа, али он није ни доведен да мисли, већ да спроводи штетне и катастрофалне пројекте по здравство РС.

Власти Републике Српске укинуле су Клиничко-болнички центар Бањалука и ову установу пререгистровали у обичну болницу, како би се омогућио пренос надлежности у области здравства на ниво БиХ, што је кључни моменат.

Када већ то раде, креатори укидања РС, одлучили су се и да зараде тако што користе ову прилику да би приватизовали кардиохирургију.

“Укидање КБЦ-а има везе и са планираном приватизацијом кардиохирургије по систему јавно-приватног партнерства, као што је већ учињено са дијализом и радиологијом”, потврђено ми је из неколико релевантних извора.

Сада већ бивши КБЦ Бањалука је у блиској будућности требао изградити кардиохурургију (сада има кардиологија са интервентном), како би технички стопроцентно одговорили акредитационим стандардима и задржали статус Клиничког центра у пуном смислу те ријечи.

То је био једини преостали технички услов у тој равни, на основу Шкрбићевог Закона и Правилника.

“Укидањем КБЦ-а и његовим свођењем на болницу, отвара се широка могућност јавно-приватном партнерству, јер болнице немају обавезу да развијају кардиохирургију, док Клинички центри имају”, тврде моји саговорници.

Једноставније речено, након што је КБЦ пререгистрован у Универзитетску болницу Бањалука, та установа нема више потребу да развија кардиохирургију. Што отвара широм врата јавно-приватном партнерству и приватизацији и овог сегмента.  

Када се то деси, Фонд здравства ће средства уплаћивати приватницима који ће посједовати кардиохирургију и који ни теоретски неће имати конкуренцију на том пољу. Заиста изванредан начин прелијевања народног новца у приватне џепове, а уопште не треба сумњати да ће Шкрбић имати свој дио у јавно-приватној клиници.

Шкрбић већ годинама инсистира на овом пројекту и он је предложио да се кардиохирургија изгради у Слатини, код Бањалуке. Његов приједлог постао је пројекат.

Тако је 16. новембра 2011. године Народна скупштина Републике Српске разматрала информацију о јавно-приватном партнерству у РС, која садржи неколико мјера “којима би ово партнерство требало да постане важна карика развоја привредних и друштвених односа у Српској”.

Министар финансија Зоран Тегелтија рекао је тада да је Министарство здравља и социјалне заштите РС у завршној фази поступка избора приватног партнера за пројекат „изградња и опремање центра за кардиохирургију“ у Слатини.

„Овим пројектом, чија укупна вриједност планираних инвестиционих улагања износи око 33,5 милиона КМ, предвиђена је изградња објекта болнице у Слатини и 1 000 операција на отвореном срцу на годишњем нивоу“, нагласио је Тегелтија.

Тадашњи Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић рекао је да је приватно-јавни интерес концепт који подразумијева да постоји јавни интерес и да се уведе приватни партнер за оно што друштво, односно систем, који не може да организује или нема средстава.

Пола године касније, 10.04.2012. представници Вијећа министара БиХ и Владе Републике Кореје потписали су у Сарајеву кредитни аранжман вриједан 30 милиона долара за изградњу и опремање јужног крила Клиничког центра  Бањалука.

Уговор су потписали Никола Шпирић, министар финансија и трезора БиХ, и Сеонг Унг Парк, амбасадор Кореје у БиХ.

Кредитни споразум који је тада потписан био је трећа фаза пројекта модернизације болница у БиХ коју финансира Кореја.

У тој трећој фази, како је најављено, требало је да буде изграђено и опремљено јужно крило КЦ Бањалука, у којем је у ламели А, осим већ активног Центра за радиотерапију и Завода за радиологију, предвиђено да буду смјештене дневне болнице, хируршка интензивна њега, Кардиохирургија са двије операционе сале, простор за опекотине с интензивном његом, а у ламели Б Пластична и реконструктивна хирургија, Трауматологија, Ортопедија, Нефрологија и стоматолошка амбуланта.

Потпуно је небулозно, неодрживо и немогуће да се  Бањалуци граде двије кардиохирургије: једна у Слатини коју је најавио својевремено Шкрбић, а потврдио Тегелтија 16.11.211. и друга у КБЦ-у коју је најавио Шпирић 10.04.2012. године.

Срачунато су уносили забуну и манипулисали.

Једино је извјесно да ће Република Српска пренијети надлежности на ниво БиХ у области здравства, а да ће Шкрбић и његов ментор Милорад Додик наћи одличног партнера да му дају монопол на кардиохирургију. 

Треба имати на уму да загребачки осигуравајући гигант, концерн “Аграм”-“Еурохерц” у  Бањалуци приводи крају изградњу поликлинике “Сунце”, која се бави и кардио болестима.

слободанвасковиц.блог

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

истоцно од сарајева

26.07.2014 05:30

Људи који су се борили за слободу свога народа и своје дјеце треба да се лијеце у Сарајеву или Тузли?! Срамите се господине Додик, а ти Скрбицу треба да знас да долази правна дрзава. Вратицете отето од народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економиста

26.07.2014 05:31

Па се ми питамо откуд њима милиони, авиони... итд у октобру идем по први пут на изборе да ово зло промјенимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо ложач

26.07.2014 05:35

Аман се обистињује она народна: Једна раја, а два господара, газдовати оба не можете...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОА

26.07.2014 05:38

Знас ста Васковицу, све твоје текстове сам махом подрзавао. Не могу да вјерујем да мислис како су ови ликови толико, толико паметни па несто годинама припремају. Такодје није могуце да у овој вукојебини од дрзаве неко толико дуго скрива такве ствари и само их ти 2014 године знас. Мало си пребацио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

26.07.2014 06:04

ВЕЦ ВИЂЕНО ОБИЧНИ ШПЕКУЛАНТИ ПИЈАЧАРИ АЛ ОПАСНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерант

26.07.2014 06:37

Мени ово мало нема логике да се укида у РС Клиницки центри па да се народ лијеци У Федерацији. Засто? Ево: ја морам цекати мјесец дана да добијем упутницу за УКЦ Тузла а зивим 15 км од истог. Које би тек оптерецење било кад би се цијела дрзава слила?

ОДГОВОРИТЕ
Name

номад

26.07.2014 06:42

Треба градити веци затвор у И Сарајеву. Неце моци сви стати послије октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХП

26.07.2014 06:43

Сјецате ли се прице када је нас увазени предсједник сваки дан трубио о преносу надлезности а гледај сад ста ради. Ма он би све сад урадио све сто му нареде странци, само да сацува своју фотељу јер зна ста га цека кад ако Бог да изгуби изборе. Црно му се писе. Ја само не могу да схватим ко нормалан и сколован мозе гласати за трактористу. Јос му се и диве његовој глупости, вулгарном и бахатом понасању. СТРАСНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рационално

26.07.2014 06:51

Ево ја сам Босњак а нисам за априори уједињавање, али смо ваљда довољно рационални да направимо систем гдје требињац не мора у Бања Луку, а бисцаниц у Тузлу или Сарајево. Људи моји, замислите само болесне људе који морају путовати толико дуго, цак и ако занемаримо новцане губитке? Сулидо је доказивати аутономију РСа на оваквим стварима гдје би сви били на губитку. На крају, такво тросење пара које немамо це прије сахранити и РС и БиХ него, да простите, пренос надлезности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

26.07.2014 06:58

Милоклизчина свих ових 8 година ради велеиздају! Завршава шта може још у ова три мјесеца. Вратићемо све на ниво који је био прије њега. Јебо и њега и његове менторе. Дјубрад проклета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

26.07.2014 07:04

Што се тиче пацијената, здраство у Републици Српској је већ одавно укинуто.Тужно је видјети неред у болници Касиндол и исцрпљена лица болесника који се надају да ће бити адекватно збринути и излијечени.Особље болнице, њих добар дио, само носа кесе са поклонима, а нису били у стању организовати да се покоси трава у кругу болнице која достиже висину од једног метра. Јад и чемер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

26.07.2014 07:07

Мислим да ово није тачно,на ниво БиХ могу ићи само"здраве"институције или обје"болесне",здравствени систем у Ф БиХ нешто боље стоји,стога неко уједињење није могуће,од тога би само Ф БиХ имала штету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рацун без крчмара

26.07.2014 07:41

Ко казе да се ФБиХ са својим здравством зели удрузити са здравством РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

26.07.2014 07:46

Све су унистили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

26.07.2014 08:27

Напокон једна добра вијест несто се и у овој дрзави уједињује било је и вријеме. Неразумијем само засто толико негативних коментара кад нам је свима јасно да је то боље за све болесне људе зар није близе Добој Маглају или Тесањ Добоју или да не набрајам све примјере којих је милион а самоједан је разлог против тога НАЦИОНАЛИЗАМ Зато боље одвојите пет мин и размислите ста би донијело уједињено здравство вама као појединцима или у слуцају да вам треба хитна помоц

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

26.07.2014 08:30

Ко казе да се спезијализација не мозе у болници радити? Универзитетска болница. Па питајте своје родјаке који зиве било гдје вани да ли иду у клиницке центре или болнице. Болница је назив здравствених установа које имају кревете за пацијенте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

логицно

26.07.2014 08:39

Овде је погресан наслов нико се није удрузио вец је један клиницки центар банкротир'о. Ако се удрузује систем ради добивања бољих и лаксих услуга то је за похвалу. Вјерујем да смо толико цивилизовани да ако неко из Тузле оде у Бијељину или обрнуто требали сви добити исте услуге без да се гледа на нациналну припадност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацид

26.07.2014 09:13

Логично је да се људи лијече гдје им је ближе и лакше нпр.зашто би неко из Бијељине ишао у Бања Луку, кад има Тузлу пред носом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

26.07.2014 09:18

Јос један у низу доказа да је Српска опљацкана до темеља од стране великих српских патриота блиских Додику.Њима драга господо није потребно здравство у РСу јер се они и њихове породице љеце у иностранству.Здравство као и остале институције РСа су њима потребне само као средство да на легалан нацин пребаце стотине милиона км дрзавног новца на приватне рацуне по иностранству.Полиција,тузиластва,судови и инспекторати су институције које слузе само за овјеру и легализацију свих ових пљацки.АМИН

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драган

26.07.2014 09:28

Ја сам љекар ..радим у КЦ Б.Лука..објасни ми молим те каква је разлика измедју КЦ и универзитетске болнице?Разлика је велика..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре федерант

26.07.2014 10:23

Видиш да и ти желиш да све буде подијељено, наше и ваше, или барем мислиш да је твоје оно што само теби одговара. Проблем здравства у Републици Српској је криминалне природе. Узрочник криминална владајућа елита. Ако Бог да,доћи ће вријеме да сви они који довели до овога одговарају за своја недјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

26.07.2014 10:44

Против сам обједињавања полиције, ентитетских агенција али кад је у питању здравство ту сам апсолутно за. Требињцу је лаксе отиц у Мостар на лијецење него у Бањалуку. Та неце народ поред свих политицких глупости угрозават и властито здравље зарад нецијег интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

26.07.2014 11:29

Очигледно,ентитети у свим сегментима показују економску немоћ за рјешевање нагомиланих проблема,чини се да је у РС-у то нешто израженије него у ФБиХ из овог или оног разлога,свеједно... Без обзира на ту фамозну причу о "преносу надлежности" на овај или онај начин,дјелује ирационално размишљање да је "понижење" да се пацијент,на пример,са Пала лијечи (поготово у неким хитним случајевима) у Бања Луци,а не у оближњем клиничком центру у Сарајеву... Мислим да нам је свима потребно неко трезвено размишљање када су у питању проблеми са којима се свакодневно сусрећемо,а које нам сигурно неће рјешавати било ко од надобудних "дужносника",заправо страначких послушника...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаркоММ

26.07.2014 12:45

Видите, Додикова прича о БиХ као држави и потези власти које раде су два различита појма.Нема ту патриотизма, интерес је главни покретач свега....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

26.07.2014 14:29

Шта смо ми овдје имали од КБЦ у БЛ? Ништа.Увели су нам толико комисија да прије човјек умре него док прође све те папире. Ми можемо рећи да смо се лијечили док смо могли ићи у БГ, од тад се свако лијечење зове галопирајућа смрт. Сад немам ништа против да се лијечим у Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пепељуга

26.07.2014 16:43

Засто бисе удрузивали са Федералним дијелом реце један од коментатора,јер је Федерација у том погледу много напреднија сто и одговара истини,као сто одговара истини и то да су у федерацији и остали клиницки центри и болнице,које смо заједно градили и улагали средствау њих,а онда смо протјерани са својих вјековних прадједовских огњиста и ваљало је све правити од нуле,за разлику од њих.Да има лоповлука у Здравству РС то је стопостотна истина.Без коверте и ВЕЛИКЕ кесе не требас у данасње вријеме ни ици да тразис од њих спас.Цак и када то донесес некада није довољнопа ти се исто писе.Наравно да су одговорни свиМИНИСТРИ послијератни за такав хаос и за то треба да одговарају пред судским органима.Вецина њих треба да заврси и у затвору,сто реце један коментатор треба правити веци затвор јер неби било мјеста за све те лопове тренутно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

26.07.2014 17:23

Бољи ентитет? У добоју је болница била боља 91. него сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

26.07.2014 19:53

ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ О УКИДАЊУ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА У БАЊАЛУЦИ ПРЕДСТАВЉА ИЛЕГАЛНИ НАПАД НА ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ И УСТАВНИ ПОРЕДАК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ... ДОКАЗИ ПОСТОЈЕ...ДОБРИ ПРАВНИЦИ ЛАКО МОГУ СРУШИТИ ОВУ ОДЛУКУ НА УСТАВНОМ СУДУ РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новотар

26.07.2014 20:43

Можда би био бољи наслов укида се ДЗВ-дом за вјешање хеххе

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

26.07.2014 22:29

Како те није срамота предсједнице Додик? Објасни ово све, иначе не гласам за тебе. Мислио сам опет за Додика али ако ово не објасни тј ако ово буде истина, наравно да нећу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузз

27.07.2014 00:24

Мислим да није крајњи циљ преносење било каквих овластења, вец да је настао проблем око финансија тј. једноставно недостаје новца. Нисам експерт али када бих детаљно узели у обзир мислим да би се показале колике су рупе и колике би своте новца требале да се све то уреди. Могуце да би преносом овластења проблем био пребацен на дрзаву и тиме на неки нацин (за ентитетску владу) био ријесен.На крају крајева уколико би и досло до тога урадити референдум да ли је народ РСа за то или не, онако како народ зели нека буде...свако добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

27.07.2014 10:15

Постовани докторе реците ми један клиницки центар у којем сте били а да није са простора еx yу. Ако сте игдје били. Енглески назив је хоспитал и све су то болнице. Распитајте се. Мозда науците несто. Универзитетска болница у Марибору је центар европски за едукацију из ивф. Не треба бити КЦ. Укуцајте клиницал центар у гоогле па видите кога це избацити. Није теско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСТАВИЛА КОМЕНТАР

27.07.2014 11:54

Какве везе има гдје иде здравство, добијеш упутницу и идеш у најближу установу. Услуге плаћати по испостављеној фактури у законском року. И вук сит и овце на броју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Десад

27.07.2014 11:56

У САД се болнице поносе с докторима из Египта, Пакистана, Бангладеса, Индије итд. И можеш мислит ти доктори су муслимани. ВИ ДОЛЕ НИСТЕ НОРМАЛНИ никад ви нецете успјети ни ливаду да покосите с тим национализмом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банкрот

28.07.2014 08:31

Неко је ту паре обро, банкрот обери, па опери узмеш нешто друго или даш неком свом промјениш име фирме И иди даље.

ОДГОВОРИТЕ