Босић: Спремни смо за изборе и промјене

"Са Александром Вучићем разговарали смо о многим стварима, од којих ће користи имати народи са обе стране Дрине, јер је он искрени пријатељ и неко ко Републици Српској жели све најбоље" – рекао је у интервјуу за “ЕуроБлиц” рекао лидер СДС Младен Босић.

Република Српска 25.07.2014 | 11:41
Босић: Спремни смо за изборе и промјене

Очекујете ли да ће се власт у Србији, посебно Александар Вучић, непосредно пред изборе у БиХ, директно укључити у нечију кампању?

"Наравно да не очекујем. Ови избори су око тога да народ у Републици Српској  изабере између власти која није успела у протеклих осам година да побољша услове живота грађана и нових снага које желе да донесу промене. Али, потпуно схватам страх који влада у Додиковој странци од утицаја Београда. Боје се да им не врате мило за драго."

Свим владајућим странкама одговара мала излазност бирача, а све анкете показују да би тако могло да буде и на октобарским изборима у БиХ. Имате ли неке скривене аргументе да анимирате бираче да изађу на изборе у што већем броју?

"Најбољи аргумент за излазак на изборе је ужасна економска ситуација у коју је доведена Република Српска и одсуство наде у будућност. СНСД је изабран пре више од осам година са великим надама и обећањима, али су само продубили беду, незапосленост и корупцију.

Многи виде да само промена правца може вратити наду у будућност и ми ћемо се потрудити да сви они гласају у октобру. Желимо да понудимо нови правац, много већу укљученост у светску економију, боље економске везе са Европом и економију од које ће корист имати већина људи, а не само неколицина окупљена око власти."

Са којим аргументима ће Савез за промене рушити постојећу власт у Републици Српској?

"Влада СНСД је доносила лоше одлуке везане за привреду, није ништа урадила да ублажи економску кризу и није смањила незапосленост. Све околне земље су кренуле путем изласка из рецесије, док Република Српска тоне и даље.

СДС ће понудити другачији правац – приоритет мора бити економски развој, боље привредне везе са Србијом, регионом и Европом и отварање економије на начин да сви имају исте шансе како не би само неколико породица покупило сав кајмак како је то сада случај.

Непотизам и дрско запошљавање своје деце и родбине у државна предузећа и институције власти је добио ендемске размере. Привреда је у колапсу и сваким даном смо све задуженији. Омладина нема посла и не види перспективу у Републици Српској. Аргумената за промене има и превише."

Често оптужујете власт за милионски криминал и корупцију. У којима сегментима друштва су они најизраженији?

"Прво морамо схватити да криминал и корупција нису богом дани. То је нешто против чега се можемо борити. Видите пример Александра Вучића у Србији. Највећи проблем је што СНСД није никада имао политичку вољу за борбу против корупције.

Прве ствари које морамо решити је да обезбедимо фер економију од које користи неће имати само неколико породица и да млади људи који су напорно учили имају шансу да добију посао без обзира на то којој странци припадају или не припадају.

Чега год се дотакнете наиђете на проневере, намештене тендере, злоупотребу власти. Сви виде да је у здравству катастрофална ситуација, а да су они који су одговорни за то, стекли милионску имовину преко ноћи. И власт их још награђује амбасадорским положајем.

У енергетици су огромне проневере и извлачење новца, високо школство се претворило у узимање новца за штампање диплома иза којих не стоји знање, велике послове који се финансирају из буџета може добити само неколицина предузећа под покровитељством власти.

Овде не постоји политичка воља да се крене у обрачун са корупцијом и криминалом и по томе је Република Српска црна рупа у региону."

Колико штете Савезу за промене у целини може нанети СНС Хаџи Јована Митровића, оспоравањем Иванићеве кандидатуре за члана Председништва БиХ?

"Савез за промене је одредио своје кандидате, а свако има право на своје мишљење и понашање у складу са њим."

Како коментаришете Митровићеве оптужбе на Ваш рачун да сте починили кривично дело и злоупотебили његов потпис?

"Пријава за изборе за кандидате Савеза за промене су извршене у складу са законом и у законском року."

Сва истраживања, било домаћа или страна, показују да Додик и СНСД воде, али и да је СДС близу. Можете ли до октобра то променити у вашу корист?

"Не само да ћемо променити ту слику, него ћемо сигурно победити. Народ је схватио да су велика очекивања и неиспуњена обећања СНСД била лаж. Економија је растурена и грађани се налазе у стању очаја.

Презентоваћемо наш програм како довести до промена у економији и како развити привреду и инфраструктуру да не би више заостајали за свима. До октобра ћемо ући у сваку улицу и закуцати на свака врата да нашем народу дамо нову наду да ствари могу бити другачије.

Верујем у интелигенцију бирача и рачунамо на гласове 70 одсто грађана Републике Српске који су незадовољни стањем и начином на који је СНСД владао."

Економска криза је дубока и у окружењу и у Републици Српској и ко год да буде на власти после не може „чаробим штапићем“ да реши стање. Које су прве, ургентне мере за којима бисте посегнули у случају да постанете председник Владе Републике Српске?

"Тачно је да је економска криза тешка. Тачно је и да не постоји чаробни штапић за њено решавање. Али је нетачно да се ништа не може урадити. Погледајте реформе у Србији и околним земљама које полако излазе из кризе.

Све зависи од нас, а народ може бирати између оних који су само донели лоше или дати шансу онима који хоће да мењају ствари. Власт је много тога могла да направи да ублажи последице светске економске кризе, али су се одлучили искључиво на нова астрономска задуживања, чије последице ћемо тек осетити када они оду с власти.

Прве мере ће бити сређивање стања у институцијама и стварање правне државе у којој треба да одговарају они који доносе одлуке на штету Републике Српске , а у корист својих џепова. То је први корак да привучемо стране инвестиције и отворимо нова радна места.

Сви смо свесни да нову власт чека тежак посао великих реформи, али неко то мора урадити. У овом тренутку нема ко други осим нас и спремни смо на то."

Често су Вам и у странци, приговарали зашто се не кандидујете на једну од две најважније функције - председника Републике Српске и члана Председништва БиХ.
Зашто себе нисте видели ни на једној од ових функција?

"Не тражим позицију за себе да би имао почасти или био важан. Мислим да је положај председника владе Републике Српске најважнији за спровођење промена у Републици Српској и за покретање економије и смањење незапослености. То је најодговорнија функција.

Наша испитивања су вишеструко потврдила да је одличан кандидат за функцију председника Републике Српске Огњен Тадић, а ја сам требао бити кандидат за члана Председништва.

Ту функцију смо препустили зарад заједничког наступа опозиције. Бићу мандатар нове владе, уколико тако одлуче гласачи. На тај начин сам и гарант да ће бити проведено оно што је обећано грађанима."
 
Извор: БЛИЦ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Никола91

25.07.2014 09:45

Коме је добро овако нека гласа за ове сад на власти, коме није добро нека гласа за промјене... Овако се више не може... Непотизам, корупција, криминал, тајкуни, власту рукама неколицине... То је укратко стање у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владика

25.07.2014 10:19

Свим демократским средствима кренути против тренутног режима све јаче и јаче и отерати их у октобру са власти.Хоћемо живот достојан човеку.Б О С К Е - нови лидер и борац против мита и корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

25.07.2014 10:36

Кад све сабереш и одузмеш- ипак је СДС једини прави! Нема ко све није покушавао да га разбије и уништи (од Еш Дауна , чавића, Калинића до Додика и његових послушника! 8 година опозиционог дјеловања и шиканирања и џаба им. Из свега тога СДС је изашао јачи и чвршћи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

25.07.2014 11:07

Будући премијер Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

25.07.2014 11:28

Република Српска,у чији су темељ уграђене кости многих родољуба,данас је само легло криминала и корупције оних који су у вријеме њеног стварања били далеко од њених простора и бавили се шверцовањем,за свој џеп,наравно.И они да направе нешто добро за народ!ФУУЈ1

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан

25.07.2014 11:41

СДС није свјестан ста га цека кад добије изборе.Земља у дугу до гусе нема висе помоци,кредита а нема се ста ни продати.Фондови празни земља поплављена,глад је пред вратима .Само је Бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

илија

25.07.2014 12:26

Брате Босићу заједно до побједе поздрав из посавине

ОДГОВОРИТЕ
Name

даниел

25.07.2014 12:47

Да ли је било боље прије СНСД? Мислим да није!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нека буде

25.07.2014 13:10

Браво за будуцег премијера.Погодак у мету.Цовјек је све објаснио и образлозио,како треба.Паметан,смирен,одмјерен,постан,а разлику од владајуцих немају му замјерку никакву наци ни измислити.Јос мало па премијер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црвена беретка

25.07.2014 14:16

Ако криминалце и шверцере сада отјерамо у октобру, морамо настојати да више Н И К А Д А не дођу на власт и униште нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранка

25.07.2014 15:06

Напријед Младене и будуци предсједнице Огњене... Русимо црвену банду.. Велики поздрав из Хан Пијеска

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин

25.07.2014 16:50

Треба отјерати ове теске криминалце из СНСД-а "овако" или "онако" јер су довели све преко руба пропастии отјерати их на новонаправљени "Голи оток" јер једино то заслузују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

номад

25.07.2014 17:01

Поштовани народе, зар ти није доста 9 година отимачине пред твојим очима? Хоћеш ли још 4 године да ти отимају и оно мало што ти је преостало?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адам

25.07.2014 17:53

Видим све наруцени коментари. Будуци премијер је МАРКО ПАВИЦ. Једини неокаљан и паметан цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

25.07.2014 19:15

Очигледно да до неког побољшања може доћи само промјеном власти јер једноставно актуална власт нема више шта да понуди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

25.07.2014 19:44

Сретно СЗП на предстојећим општим изборима,ви сте нам једина нада да и овде може доћи до промјена на боље! Оги Тадић председник и Боске премијер-добитна комбинација за РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

25.07.2014 21:15

Оно што СДС издваја од свих осталих партија у Републици Српској је да је то демократска политичка странка. Остале дакле нису. Зашто је демократска? Зато што је од оснивања, СДС промијенио до сада неколико предсједнка. Десила се и смјена генерација. Не биолошких генерација него чланова пресједништва и орг одбора по цијелој Републици. Ако погледате све остале назови странке, схватите да су то личне имовине њихових оснивача. Интересне организације власника и најужег круга његових полтрона. Чланови им служа као телетина за роштиљање, у пренесеном значењу наравно. Оснивачи немају посједовне листове него је све засновано на сељакљуку односно мобингу. Посебно се истичу Милоклиз, Павић, и Иванић који су власници својих секти од оснивања, већ 15 година. А Дјокић је исто у власти 15 година иако он није основао социјалистичку партију. Њега на тој позицији држи Милоклиз 8 задњих додина (додина а не година). Други долазе, трпе и одлазе а они остају. Док не цркну. То дакле уопште нису политичке странке. Ко ће на крају сада за њих гласати? Само сирове будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адаме клипане

25.07.2014 21:54

Марко Павић? Дебелокожац само такав. Да оде на онај апарат за тестирање лажи, сви би се запањии. Човјек се тако претвара да је то просто за невјеровати. Посебно на телевизији. Прави удбаш, бандитина. Толико је истрениран. Он ето нема ништа ни са чим. Ни у шта није упетљан? Није одговоран ни за једну пљачку у Републици Српској која има везе са властодршцима? А ко је крив за пропаст жељезница, пошта, путева, аутопутева, и сав криминал у тим фирмама, ако није он, заједно са Недељком Чубриловићем. И Милоклизом наравно. Зашто је Недељко Чубриловић једини министар који се задржао два мандата, дакле свих 8 година. Зато што је то условио Марко Павић и што је у диловима са Милоклизом. А о економији иначе, нема три чисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

25.07.2014 22:36

Најбитније од свега је да је народ спреман на промјене. Спремно чекамо октобар. Подршка за г-дина Босића и СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

25.07.2014 22:39

Ширина и колорит Савеза веома су уплашили главне команданте Режимских снага: на једном мјесту окупило се веома веома велико и шаролико друштво, одлучно да их уклони са власти. Пренервозне реакције Милорада Додика и његове политичке играчке Жељке Цвијановић до детаља то потврђују.

ОДГОВОРИТЕ