Занимљиве чињенице о зноју и знојењу

Сви се ми знојимо, неко мање, неко више. Неко се више “осећа”, неко мање. Сазнајте нешто о зноју и знојењу.

Здравље 25.07.2014 | 10:31
Занимљиве чињенице о зноју и знојењу

1. ИМАМО ДВЕ РАЗЛИЧИТЕ ВРСТЕ ЗНОЈНИХ ЖЛЕЗДА - Зову се екрине и апокрине жлезде, од којих се ове прве налазе по целој кожи и производе водени зноји који хлади организам. Апокрине жлезде су смештене на местима где су фоликули длаке најконцентрисанији (глава, пазух, препоне) и производе “масњикав” зној због липида које луче.

Мирисна "нота" зноја може да зависи и од одеће коју носите. У сваком случају, препоручује се да носите одећу од природних влакана, која упија зној.

2. КОСА МОЖЕ ДА ИСПУШТА МИРИС - Заправо, не ради се о зноју из апокриних жлезда које испуштају мирис, него о томе да тај специфичан зној привлачи бакерије које непријатно миришу. Када почну да разлажу масти које садржи апокрини зној, тада се јавља непријатан мирис.


3. ДЕЗОДОРАНС У СТИКУ - Дезодоранс у стику је најбоља је одбрана од непријатних мириса, зато што маскира природни мирис, и у тренутку кад смо се већ ознојили.


4. АЛТЕРНАТИВА - МЕДИЦИНСКИ ТРЕТМАНИ - У екстремним случајевима, када ништа од козметичких средстава не помаже, можете се обратити дерматологу да вам да ињекције ботокса. То је процедура коју је ФДА (Америчка агенција за лекове и храну) одобрила и која помаже да се спречи знојење. Међутим, ињекције ботокса потребно је примати свака три до четири месеца.

5. ШТА ЈЕДЕМО - Мирис зноја зависи и од хране коју смо јели.Познато је да ћемо после белог и црног лука, као и карија, почети да се “осећамо”.


6. ХИГИЈЕНА - Нормално одржавање хигијене, као и употреба антибактеријског сапуна и прање сунђером сасвим је довољно. Неки чак утрљавају алкохол у незгодне зоне, што исушује кожу и изазива још веће знојење.


7. СТРЕС - Када смо под стресом, онда се више знојимо.

Коментари / 0

Оставите коментар