Банкрот: Укинут КБЦ Бањалука

Мирко Станетић, в.д. директора КБЦ Бањалука јуче је (24.07.) укинуо овај Клиничко-болнички центар и Републику Српску оставио без иједне установе тог нивоа.

Република Српска 25.07.2014 | 22:42
 Банкрот: Укинут КБЦ Бањалука

Станетић је КБЦ Бањалука у надлежном суду пререгистровао у Универзитетску болницу Бањалука, што је много нижи ниво од Клиничког центра.

Ова вијест потврђена ми је из неколико извора, а сви они кажу да је овдје ријеч о Националној Издаји, иза које стоји Влада Републике Српске, Драган Богданић, министар здравља, Мирко Станетић, Ранко Шкрбић и, наравно, Милорад Додик.

Суштински је то остављање Републике Српске без иједног КЦ-а.
Тако сада Клинички центри постоје само у Сарајеву, Тузли и Мостару.

Бањалука више није референтни центар и, што је веома значајно, у највећем граду Републике Српске више се не могу едуковати специјализанти, већ ће они на специјализације морати ићи у Сарајево, Мостар или Тузлу.

Нико од уважених бањалучких љекара више не може бити ментор било ком специјализанту, јер не ради на клиници, што је услов Законом строго прописан.

Једноставније речено, овим поступком доктори наука из бившег КБЦ-а Бањалука и остало високостручно особље је потпуно деградирано.

Ова шокантна и сулуда одлука експлицитно индукује укидање свих досадашњих клиника у оквиру КБЦ Бањалука и њихово спуштање на ниво одељења, каква, рецимо, постоје у Приједору, Требињу, Добоју….
 
Бивши КБЦ Бањалука више није срце здравственог система Републике Српске, већ је, као Универзитетска болница, сведен на регионалну болницу.

Укидањем КБЦ-а Бањалука министар Драган Богданић и в.д. директора Мирко Станетић сахранили су Клинички центар  и ударили задњи килн у мртвачки ковчег здравства Републике Српске.

Станетић је овај потез повукао под Богданићевим притиском, а на њега је притисак извршио Ранко Шкрбић. И Милорад Додик, који стоји иза свих Шкрбићевих поступака и послова.

Закон о здравственој заштити из 2009. којег је донио Ранко Шкрбић, као министар здравља у Влади Републике Српске, чији је премијер био Милорад Додик, предвиђа овакав расплет, али нико до сада од директора КБЦ Бањалука није хтио да потпише једну такву сулуду одлуку.

Ту одлуку нису хтјели потписани ни Брано Топић, ни Душко Рачић, па чак ни Мирко Станетић у свом првом мандату на челу КБЦ-а.

Чак је тада Станетић са Станком Станићем, ректором бањалучког Универзитета потписао Меморандум, који је био иницијатива о раду на унапређењу КБЦ-а у Универзитетско-клинички центар, што је још виши ниво од тада постојећег.

Али, Станетић је у свом другом мандату потписао оно што му је Богданић потурио под нос-издају националних интереса.

Богданић је то учинио по договору са Додиком и Шкрбићем, ту дилеме нема. Јер читав овај ужасни посао није се могао спровести без Додиковог надзора и његове одлуке.

И Игор Радојичић је тврдио да је Шкрбићев Закон штетан, али никада ништа није учинио да се он промијени, иако се зна да је такав Закон припремљен. Међутим, никада није из Владе РС упућен у парламент.

Све ово значи и нови Правилник о систематизацији и унутрашњој организацији у Универзитетској болници, што ће за собом повући масовна отпуштања.

Мало је оних који у овом тренутку знају стварне разлоге овог бруталног насртаја СНСД-ове власти на здравство РС, али многи укидање КБЦ повезују са изградњом Клинике “Аграм-Еурохерц” у Бањалуци, коју инвестирају моћне осигуравајуће куће из Хрватске. То се доживљава као утирање пута хрватском капиталу да преузме здравство РС.

Било како било, овим поступком су Додик, Шкрбић, Богданић, Станетић и сви који су им ово дозволили, показали да им је једини циљ уништење сопственог народа. И да на њему раде истрајно и врло врло ефикасно.

слободанвасковиц.блог

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Економиста

25.07.2014 07:36

Наравно све је лобо, само дај новчанице Додику и све може,слободан увоз свега, меса, воде итд... сада се и ово ради да се хрватски капитал увуче у Републику Српску и наравно да зависиш од њих - срамота, али има наде после октобра, у затвор са њима и све да се преиспита и врати у нормалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

25.07.2014 07:41

Не знам какав је закон али знам да доктори иду на специјализације у Касиндо и Фочу које нису клиницки центри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јустице

25.07.2014 07:45

Ето ко руши Републику Српску и ко прави унитарну БиХ. СНСД-ове издајице!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

25.07.2014 07:46

Мислим да треба завршити овај затвор у И Сарајеву! Ваља нам у октобру припремити пун пансион за Мила и његову родбину кумове пријатеље познанике. Лактаски клан.!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кума

25.07.2014 07:49

Хроника најављене смрти! Браво Шкрбићу! Све институције Републике Српске доживеће исту судбину, а ми ћемо изгледа и даље немо стајати у погребној колони! Браво СНСД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

илија

25.07.2014 07:53

Лопови ће наштимати изборе, хајмо народе пре избора на улице, нема нам спаса са овим лоповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈованБЛ

25.07.2014 07:57

Послије избора за нову власт це највећи проблем бити мали број затворских установа! Колико ових има пласим се да неце бити места за све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схабан

25.07.2014 08:01

Апсолутно укинути све болнице и домове здравља, и да ови из министарства здравља и фонда здравства лијече народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

граданин Р.С.

25.07.2014 08:02

Овај господин Васковић се у све одлично разумије, нема теме и проблема који он не би могао да ријеши. А само сједи за рачунаром и пискара глупости, пола или више информација није провјерено и о њима само нагађа тако да само уноси у народ немир и прави заваду. Зар смо заборавили какве су неистине све поједини новинари писали у рату и које су им намјере биле.Молим да будемо мудри и сталожени и разне информације које до нас долазе да узмемо са резервом , не мора значити да су тачне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

25.07.2014 08:04

Ма Баја би и гивит покварио, што њему у руке дође пиши пропало...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

25.07.2014 08:22

Како раде, мало по мало, ови СНСД-овци, укинуће и Републику Српску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре грађанин Р.С.

25.07.2014 08:26

Све је ово тачно и провјерено, мој грађанину Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Мрр Сции

25.07.2014 08:27

Цијело здравство у БиХ је корумпирано,то нема двојбе,Универзитетско клинички центар Тузла је најбоља здравствена установа у БиХ,непотизма и корупције наравно да има али по услугама су најбољи,Клиника за срце је најбоља на овом дијелу Балкана,можда неки нису знали,УКЦ Тузла је чак одликован и од стране СПЦ. Упитајте Србе који су били на лијечењу у Тузли како су се"провели",да вам ја кажем,само ријечи хвале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српко

25.07.2014 08:29

Баја Чуваркућа је Кум свих кумова у Републици Српској!

ОДГОВОРИТЕ
Name

српско сарајево

25.07.2014 08:35

Ово је само још један показатељ да треба казнити и ОТЈЕРАТИ моткама ову лоповску и неспособну власт !!! ДОСТА ЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

25.07.2014 08:42

Људи, па они ће до октобра уништити све што се може уништити, а за све што нам се дешава смо главни кривци ми, јер смо гласали за ове олоше и дали им могућност да раде ово што раде. А ми само ћутимо, ћутимо и ћутимо. Октобар нам није никад даље био!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

25.07.2014 08:49

Не разумијем чему се чудите. Господо Ви сте гласали за Додика и своју пропаст. Ви сте продавали гласове за 20.00 КМ. Ви сте јели бика под шатором, док вам је Додик викао на микрофон. Ви сте се смијали док је вријеђао новинарке РТВ БН. Ви ћете поново у октобру урадити исто као на прошлим изборима. Просто Ви не заслужејете бољу власт. Поново ћете се продати за приколицу шљунка или уличну сијалицу. Вас не занимају будућа покољења. Важно вам је угурати се у неку фирму преко СНСД-а. А то што за коју годину неће бити ни СНСД-а, ни те фирме а ни Републике Српске, то Вас не занима. Важно је да вам данас Ваш љубљени вођа пружи коју мрвицу, преосталу од његовог ручка. Напријед Милораде уништи све до краја. Лијепо си говорио, прије пар година, народ је стока. И то је једино у чему си у праву. Пљачкај, руши, отимај, стока боље није ни заслужила... КАКАВ НАРОД, ТАКВА МУ И ВЛАСТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

25.07.2014 09:05

И сада се питам чему све то богаство Ранку Шкрбићу, када свако нормалан зна и говори о какавој врсти лопова се ради?! Колико је ојадио пацијента да не могу да приме своју терапију? Колико је усмртио пацијената лошим руковођењем здравства у Републици Српској? Колико људи носи на души? Па несрећо једна, џаба ти све паре свијета, кад те народ проклиње!

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

25.07.2014 09:31

Шкрбић, Станетић,Богданић.....Жали Боже српски род са оваквим лажним патриотама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаркоММ

25.07.2014 09:38

Гробари, угњетавачи... И ти Баја браниш интересе РС. Ти знаш само празну сламу млатити. Намјере су ти друге. Уништавао си РС у рату, уништаваш је у миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

25.07.2014 09:40

Васковићу, свака част на храбрости да изнесеш све на видјело. али мало провјери информације прије него што их изнесеш у јавност. Није истина да се специјализације могу обављати само у клиничким центрима. Сви доктори које ја познајем су били на специјализацији у Касиндолу или у Фочи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

25.07.2014 09:41

јел то бољи ентитет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

25.07.2014 09:45

Докле више да нас уништава овај СНСД клан? Све што је вриједило у држави су уништили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

25.07.2014 09:53

Опет васковиц писе небулозе.Њега це мрзња појест неце изборе доцекат.Амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

крејААА

25.07.2014 10:14

Довољно је рећи Ранко Шкрбић!!! Одмотаће се све на крају, али до тада ће ,,гузоње,, све да уруше...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКТАСИ

25.07.2014 10:15

Сто не прогласите банкрот у Нискоградњи јер није нам дала плате 5 мјесеци а пардон он је повластен ортак извините

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

25.07.2014 10:21

Ријец је о великом спину Васковица и њему слицних. Вјерујем да це ускоро тренутни, а сасвим сигурно и будуци, Предсједник Додик изаци са образлозењем за ово. Ко је направио толике болнице, колико је само универзитета отворено за вријеме ове власти а неко сада прица да наси струцњаци неце имати кога подуцавати. Оставите куци те прице за малу дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владика

25.07.2014 10:25

Шкрбић и његов кум су нас довели за 8 година да једва дишемо и на шкрге.Издржаће патриотска плућа до октобра.Доле кумовски клан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола_исток

25.07.2014 10:36

Брука и срамота! Требаце године рада поштених и вриједних људи да се исправе грешке и малверзације ове власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Никола

25.07.2014 10:36

Никола ..не прицај глупости..Ја радим у КЦ Бања Лука и то је истина да смо сведени на ниво болнице..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗоранаБЛ

25.07.2014 10:50

Да ли је могуће? ?? Таман кад помислимо да нам Додик и његови тајкуни не могу државу упропастити више него што су, деси се ово. Ово не само да је срамота и понижење за РС, него и за све докторе који раде у сад већ бившем Клиничком центру. Зар мислите да они неће спаковати кофере и отићи као и сви специјализанти. Шкрбић нас је уништио, а ови нас још згазили ногом. Допуштамо да нас пар људи уништава и манипулише нама. ДОКАД???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Компас

25.07.2014 10:53

Браво, Васковићу, читам твој блог редовно и све што си написао се показало као истина. За ове што тврде да се на специјализцију иде у Фочу и Касиндо- први пут чујем јер, колико знам, наши из источног дијела РС-а не иду у Фочу и Касиндо на специјализацију. Уосталом, ако је то и истина, зар није БЛучанима испод нижења да иду у Источни дио РС-а да се образују за виши ниво у области медицине. Свашта ћемо дочекати, надам се и то да ће Херцеговина убрзо постати бољи дио РС-а што би било и логично с обзиром на интелигенцију и просвијећеност овдашњег народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

25.07.2014 11:01

Ништа друго него покушај камуфлаже свих лоповлука додика и шкрбића,и њихових општепознатих тајкуна.Па и закони који дозвољавају да се упропаштене фирме пререгиструју у ниже категорије и да се покушају сакрити лоповлуци снсд-а су кројени у тајкунско-владајућим спрегама.Можетекако хоћете,али само до светог октобра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

25.07.2014 11:02

Лако це се то исправити,момци укидају сами себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

25.07.2014 11:38

Република Српска-ЗАДЊА РУПА НА СВИРАЛИ ДОДИКА И ЊЕГОВИХ ТАЈКУНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српко

25.07.2014 11:59

Ове "чуваркуће" укинуше све. На крају ће укинути и Републику Српску. Зар сте већ заборавили да су је прекинули на Брчком!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

грбавци 2

25.07.2014 12:02

Надам се да це октобар донијети нову власт која це актере оваквих дјела трпати у затвор. Мора тако бити инаце неце овдје бити зивота за насу дјецу(како ствари стоје вец га нема)... зато бих замолио гласаце СНСД-а да мало муцну главом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

25.07.2014 13:15

Министар здравља Драган Богданиц је у цетвртак 24.07 посјетио дијализни центар у Бањалуци и тразио од дијализних болесника да се одрекну једног третмана у корист здравства да покрију сто су покрали. Молим админа да ово објави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши СНСД Теслић

25.07.2014 14:15

Драган Богданић, квази доктор, је највеће зло што је задесило теслићки СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

25.07.2014 16:36

Хоће ли медицински радници изгубити своје способности ако им установа промјени назив.Јели Васковић хтио поручити ако се не зове клиника не тражите помоћ или фаворизује Тузлу и Сарајево

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо мг

25.07.2014 17:54

Ако не побједи СДС на изборима, наредне 4 године це да избије нови рат мада овај пут це бити за храну и воду! Људи це поцети да се боре за свој зивот кад им се оци отворе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

25.07.2014 21:43

Сто посто ради за неку страну силу која хоће потпуно да нас уништи. Свјестан да му није остало још много вренема, убрзано разваљује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ви не разумијете ....

25.07.2014 22:07

Народ српски не разумије..кад је Додик рекао да је главни Баја испред њега нису били ни Босњаци, ни Хрвати..ни остали..вец његов народ Срби и цак су му аплаудирали а да при том нико није био свјестан тезине његове ријеци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

25.07.2014 22:22

Шта се друго могло очекивати од ове лоповске власти. Уништавају све што се може уништити. Требаће много времена да се поправе грешке ове власти. Нека је Савезу за промјене Бог на помоћи требаће им после октобра када преузму власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

25.07.2014 23:48

ИЛЕГАЛНОМ И ДУГО СКРИВАНОМ ОДЛУКОМ ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ, ЊЕН КОМШИЈА БОГДАНИЋ, МАЛИ СТАНЕТИЋ И ШКРБИЋ ЗВАНИ "ПРЛЕ ИЛЕГАЛАЦ" ПО ЗАДАТКУ ВЕЛИКОГ БАЈЕ, РАЗВАЛИШЕ УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УКИДАЊЕМ КЦ БАЊАЛУКА...САДА ЦЕ НАС МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА СА ОСМЈЕХОМ НА ЛИЦУ ЛАКО КАЗНИТИ.... ДОБИЋЕМО МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ БИХ, А ИЛЕГАЛНА ДРУЖИНА ЋЕ НАЈВЈЕРОЈАТНИЈЕ У ЗАТВОР ПО НАРЕДБИ ИСТЕ ТЕ МЕДЈУНАОРДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ. ОД ПРИВАТНЕ КАРДОХИРУРГИЈЕ У СЛАТИНИ НЕКЕ ТАШАНА - МАШНА ФИРМЕ СА СЕЈШЕЛА ИСТО ТАКО НЕМА НИШТА... ОВАКВИ ЛИЈЕВЦАНСКИ МАНГУПИ ЗА ВРИЈЕМЕ АУСТРОУГАРСКЕ МОНАРХИЈЕ НИСУ ИМАЛИ БИРАЧКО ПРАВО И БИЛО ИМ ЈЕ ЗАБРАЊЕНО ДА СВЈЕДОЧЕ НА СУДУ... ОВДЕ У БЕЧУ СЕ ПОЛАКО СПРЕМА АУСТРИЈСКА ЕКИПА КОЈА ЋЕ КАО 1875.ГОДИНЕ НА ДУЖИ РАД У БОСНУ... САМО НЕМА ВИШЕ НИ ГАВРИЛА НИ ФЕРДИНАНДА... ДРУГА СУ ВРЕМЕНА ИАКО СЕ ИСТОРИЈА УВЈЕК ПОНАВЉА АЛИ НЕ ДО КРАЈА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

26.07.2014 12:45

Браво Гастарбајтер, једва чекам да их видим како с ланцима око цјеваница и потежим куглама на крају тих ланаца чисте каљаве улице градова и села широм Републике Српске наредних колико још имају година. Биће дати мало и у Федерацију да и тамо одраде мало и за њих. Извршили су велеиздају. Бика им предводника обавезно привезати у лакташима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лун

26.07.2014 19:42

Па љеците се у Андрицграду, цист зрак, лијепа сума, дивна планинска врела, укратко љепота. Тако се некад љецило у праисторији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

26.07.2014 21:58

Препознатљиво Не ради се овдје ни о каквој издаји националоних интереса већ о личним интересима појединца. Наиме доћи ће до приватно-јавног партнерства, сви сте заборавили Савјетника у КБЦ БЛ др Талића, великог грађевинца, можда ''већег'' и од самога Министра Богданића. Талић је нечијим новцем прије неколико година изградио прву пословну зграду у главној БЛ улици преко пута Позоришта. Брат га је у обрачуну око те зграде упуцао, посљедице од метака су биле тешке али не смртоносне.... Талић је мозак свега изградиће на овај или онај начин кардиоваскуларну хитутгију, преузети и операциону салу за коронарографију и закључити Уговор са државном Болницом, црпити из Фонда створити партнерским односом УКЦ Бања Лука и спасити ''угрожени националони интерес''. Не треба заборавитида у Талића новца има 83 милиона је покојни стриц имао само на банци у Бечу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

побједа

27.07.2014 12:20

Којицу, да ти је свака злата вриједна и да говорис само, и искљуциво, истину, говори и цињеница да ти гасе профил, како би те уцуткали! Али дзаба им! Истина је процурила, све цемо на видјело изнијети и доказати! Само напријед, уз тебе смо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ

27.07.2014 12:51

Дзаба вам све, и РТРС, и Кустурица, и Додик и Вуцета, мозете укидати профиле, износити лази али једно не мозете. НЕ МОЗЕТЕ НАМ ЗАБРАНИТИ ОКТОБАР! А ОН СЕ БЛИЗИ! Е ТАДА ЦЕТЕ ВИДЈЕТИ КАКО СЕ ДЕМОКРАТИЈА СПРОВОДИ! ЗИВИ БИЛИ ПА ВИДЈЕЛИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иги

27.07.2014 20:03

Ста год били био, сад је све унистено па онда нема висе ни сврхе кад казу да је ПИО дузан 1 мијарду 200 милиона марака. А Пријасњи клиницки центар није имао све одјеле које су биле потребне да буде клиницки центар тако да су крсили закон јер су се свали кницки центар. Сад су само то урадили, паре су у дзепове стпали а болницу на Паприковцу нису заврсхили и на крају је преименовали у Болницу.

ОДГОВОРИТЕ