Незапосленост рак-рана Српске

Незапосленост је рак-рана Републике Српске. Са више од 150.000 људи без посла и стопом незапослености од 27% (тј. 38,3%) Српска представља црну тачку у Европи.

Република Српска 24.07.2014 | 21:09
Незапосленост рак-рана Српске

Тај проблем, како се наводи на сајту СДС, једнако погађа све слојеве становништва, како оне са са основном и средњом школом, тако и оне високообразоване. Без обзира што има факултетску диплому, чак 13.375 људи узалудно чека посао на Заводу за запошљавање. Још трагичније је што су међу њима и 385 с завршеним мастером, 70 магистара, па чак и три доктора наука.

Недаће са запошљавање, међутим, немају чланови породица владајуће клике. Као по правилу имају обезбеђен посао у државним институцијама или јавним предузећима, а поред тога неки од њих имају и приватан бизнис.

Тако је, на пример, члан Предсједништва БиХ и предсједник Извршног одбора СНСД Небојша Радмановић поставио свог зета Данила Петровића за главног саветника у кабинету. То постављење Петровићу није било довољно, па је од прошле године постао и сувласник приватне хидроелектране Жираја код Теслића. Но, ни ту није крај родбинско-пословним комбинацијама. Петровићева мајка, а Радмановићева прија, директорица је Електрокрајине која купује струју од малих хидроелектрана у Републици Српској, а једна од њих је синовљева Жираја. 

Петровић је, такође, био и директор компаније Милбауер и потписао је спорни уговор са ИДЕЕА о набавци личних карти и возачких дозвола. Радмановић је, наравно, обезбедио посао и за кћерку Ану, која ради у Министарству управе и локалне самоуправе.

Кћерка Милорада Додика, Горица, прошла је још боље. Она је била на челу кабинета Министарства за економске односе док је на његовом челу била Жељка Цвијановић.

„Ко ће коме, ако не свој своме“, вероватно је логика којом се водила предсједница Владе Републике Српске и члан Извршног одбора СНСД Жељка Цвијановић. Супруг Александар је генерални директор градског Завода за изградњу Бања Лука, једног од највећих предузећа за планирање простора, пројектовање и изградњу у Републици Српској, док је сина Филипа запослила у предузећу Електропренос БиХ. Цвијановићева није заборавила ни на јетрву, па јој је нашла место у Републичком педагошком завод.

Да ли случајно или не, тек супруга предсједника Народне скупштине Републике Српске и потпредсједника СНСД Игора Радојичића, Сања, помоћник је министра финансија у Влади Републике Српске.

С обзиром на то да дипломатска примања нису мала не треба да чуди што је Никола Шпирић, министар финансија БиХ и потпредсједник СНСД, послао сина Александра на службу у Србију. Он у амбасади БиХ обавља функцију првог секретара. Није непознато је да Шпирићев син ради у ОБА и да је на њиховом платном списку.

Још један министар финансија, Зоран Тегелтија, има чланове породице у државним телима и предузећима. Супруга Душка је помоћник министра трговине и туризма у Влади Републике Српске. Једна кћерка ради у Фонду за екологију, док је друга добила посао у Електропреносу БиХ. Зет је запослен у Агенцији за банкарство. Брат његове жене, Дмитар Чичковић, директор је Нитеса који је власник 40% Милбауера (афера личне карте).

Кћерка Радмиле Стојнић, посланице у Народној скупштини Републике Српске и члан Главног одбора СНСД, помоћница је министра финансија у Влади Републике Српске.

Душанка Мајкић, посланица у Парламентарној скупштини БиХ и члан Извршног одбора СНСД запослила је два сина у Пореској управи Републике Српске. Треба напоменути да син Дејан има и функцију помоћника директора.

Примера рођачког запошљавања чланова СНСД има још мноштво. Тако је сестра Сребренке Голић директорица Пошта Републике Српске, кћерка Наде Тешановић ради у Фонду за екологију, зет министра пољоривреде Стеве Мирјанића добио је посао Миистарству трговине, кћерка директорице ПУ Зоре Видовић кћерка ради у Фонду ПИО... Примера да је неко од блиских рођака међу оних 150.000 незапослених, наравно, нема.

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Око соколово

24.07.2014 19:29

О хоштаплерској клики на позицији власти, све се зна. На предстојећим октобарским изборима, треба их све заједно згрнути у канту за отпатке. Они су коров овог друштва, отпад који се није могао замислити. Покварењаци и подлаци којих у свијету нема, свијећом да их тражиш. И уз то су криминалци само ако им се указала прилика. А оним у врху, и те каква.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин

24.07.2014 19:39

Ово зло се не може више очима гледати. Октобар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган П.

24.07.2014 19:48

Сиромаштву нема краја. Народ крај са крајем спаја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

24.07.2014 20:24

КАКВА НЕЗАПОСЛЕНОСТ? ПРЕМИЈЕРКА БЕЛА ЧИЗМИЦА СКОРО РЕЧЕ ДА ЈЕ БРОЈ НЕЗАПОСЛЕНИХ МНОГО СМАЊЕН:-) са 70% на 69%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

24.07.2014 22:16

И оно нешто фабрика што је остало да ради после рата,успјели су да униште.Створили су такав систем да је све против радника,а ко ради,углавном је радно вријеме 8-10 сати свим данима осим недеље па чак и недеља некад и то за неку смијешну плату.Ово се наравно односи на приватна предузећа,а ова државна наравно ту су углавном дјеца и родбина политичара.Докле ће све овако бити,питам се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

петруци

25.07.2014 07:43

Ови из владе ниста не раде по питању запосљавања.Све су фабрике угасили тако да нема ниста од тога.Уништили су Републику Српску.Од октобра су потребне промјене у Српској.

ОДГОВОРИТЕ