У сиромаштву живи више од 2 милијарде људи

У сиромаштву или близу сиромаштва живи 2,2 млијарди људи широм свијета, а финансијске кризе, природне катастрофе, растуће цијене хране и сукоби пријете да погоршају ситуацију, наводи се у новом извјештају УН.

Свијет 24.07.2014 | 14:27
У сиромаштву живи више од 2 милијарде људи

Иако је глобално сиромаштво у опадању, растућа неједнакост и "структурна осјетљивост" и даље представљају озбиљну пријетњу, наводи се у извјештају Развојног програма УН /УНДП/. Скоро 1,5 милијарди људи у 91 земљи у развоју живи у сиромаштву, а још 800 милиона је на самој ивици, наводи се у документу, преноси АФП.

"Елиминација екстремног сиромаштва не подразумијева само да `дођемо на нулу`, него да ту и останемо. Они који су најосјетљивији на природне катастрофе, климатске промјене и финансијске тешкоће морају добити специфична права и заштиту", наводи УНДП. Шеф УНДП Хелен Кларк рекла је да је ово први пут да је у годишњој студији размотрена осјетљивост становништва и његова отпорност на кризе и катастрофе.

У документу под називом "Одрживи људски развој: Смањење осјетљивости и изградња отпорности" позива се на ширење доступности основним социјалним службама на све људе и стављање запошљавања на врх развојних приоритета.

У студији се наводи да би пружање основне социјалне заштите сиромашнима у свијету коштало мање од два одсто свјетског друштвеног производа.

 

Коментари / 0

Оставите коментар