Поскупљују цигарете

Након најављеног поскупљења дувана за мотање, чије ће цијене од 1. августа бити веће за 100 одсто, стиже нови удар на џепове пушача јер ће десетак дана касније поскупјети четири врсте цигарета.

Република Српска 24.07.2014 | 09:59
Поскупљују цигарете

"Независним" је потврђено да се то односи на брендове мемфис, ЛД, ронсон и винстон, чија ће пакла, од 11. августа, бити за 10 фенинга скупља.

"Мемфис са 3,90 КМ иде на четири марке, ЛД ће умјесто три марке коштати 3,10, за паклу ронсона умјесто 3,40 биће неопходно издвојити 3,50 КМ, док ће винстон умјесто 3,60 КМ коштати 3,70", навели су из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Подсјетимо, од 1. јула на снази су више цијене појединих брендова компаније ТДР из Хрватске, али из УИО БиХ обавјештавају пушаче да за цигарете треба издвојити онолико новца колико пише на акцизној маркици.

"Наиме, те нове цијене немају везе с акцизама већ су их доставили произвођачи, што значи да, ако су трговцима у залихама остале цигарете са 'старим' маркицама, оне се толико и плаћају, иако су на снази нови цјеновници. Дакле, за разлику од праксе какву имамо почетком године, сада цигарете коштају онолико колико пише на маркици", кажу у УИО БиХ.

То се, међутим, не односи и на малопродајне цијене цигара, цигарилоса и дувана за мотање, које се почињу примјењивати од 1. августа.

"Њихове цијене морају бити истакнуте на видном мјесту сваког малопродајног објекта, будући да ће се на старим залихама дувана још налазити старе акцизне маркице, све док не буду одштампане нове", истиче Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ.

По његовим ријечима, обвезници који прометују цигаре, цигарилосе и дуван морају пописати залихе ових производа, те пописне листе доставити до 8. августа у надлежни регионални центар УИО, а разлику акцизе у складу с новим прописом уплатити до 18. августа на јединствени рачун УИО БиХ.

"Према измјенама и допунама Закона о акцизама, акциза на дуван за пушење утврђује се у висини од најмање 80 одсто минималне акцизе на цигарете. То значи да ће након примјене овог закона цијена дувана за мотање и пушење бити приближна најјефтинијој паклици цигарета", прецизира Ковачевић.

Тренутно се, додаје он, акциза у једном килограму дувана креће између 25 и 26 КМ, а она ће новим измјенама Закона о акцизама од почетка августа износити 78 КМ по килограму. Наравно, то ће утицати на значајно поскупљење дувана за мотање, а ова новост, као и најава о поскупљењу неколико врста цигарета, обрадовала је борце против дуванског дима.

"С обзиром на то да је период јако тешке економске ситуације, у којој је велика борба за 'динар', поскупљење дуванских производа утицаће на потрошњу у смислу смањења броја пушача", каже Ајнија Оманић, предсједник невладине организације "Трезвеност", која помаже пушачима да се ријеше те лоше навике.

Она додаје да би, ипак, надлежне институције од пореза прикупљеног продајом цигарета требало више новца да усмјере у превенцију, односно образовање становништва, како би се "од опасног отрова сачувало што више живота, првенствено младих људи".


Извор: Независне новине
 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xxл

24.07.2014 08:16

Нека кутија цигарета кошта 20 марака,можда се неко и опамети па да не пуши више?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

24.07.2014 09:45

Порука овим дусебризницима и овим сто дају блесаве коментаре! А ста вас брига ко пуси,пуси за своје паре! Занимајте се ви за то сто народ нема хљеба да једе,а не бавите се неким тривијалним стварима! Као да вас је Додик уцио одвлацењу пазње.

ОДГОВОРИТЕ