Посао намјештен лакташкој “Калдери”

Јавно предузеће Аутопутеви Републике Српске на јавном позиву за набавку опреме за наплату путарине на аутопуту Бања Лука – Градишка изабрало је „Калдера компанију“ Лакташи чија је понуда била око 200 хиљада марака скупља од свјетски познате француске фирме „Санеф итс Технологије“.

Република Српска 24.07.2014 | 08:11
Посао намјештен лакташкој “Калдери”

Због овог случаја власти Републике Српске могле би имати проблема са једном од најјачих европских држава, Француском чија је амбасада након што је упозната, инсистирала на досљедној примјени закона, ексклузивно открива пословни портал Капитал.

Из обимне документације видљиво је да су „Аутопутеви Српске“ фаворизовали лакташку компанију Калдера која нема искуства у пословима наплате путарине, због чега је морала направити конзорцијум са Институтом „Михајло Пупин“ Београд, да би испунила формалне услове.

„Калдера“ односно њен Конзорцијум са Институтом Пупин, је за овај посао понудила око 1,2 милиона КМ, а друга група понуђача, у којој је и француска компанија „Санеф“ преко своје ћерке фирме из Сплита, око 200 хиљада КМ мање.

Специјализована компанија „Санеф“ у Европи и свијету наплаћује путарину на 1.902 километра аутопутева, има 3.580 запослених, 1,6 милијарди евра промета, а једна од њихових референци у региону је наплата путарине на аутопуту Загреб-Сплит, а вршиће и наплату на аутопутевима у Црног Гори. „Санеф“ је чланица групе понуђача за испоруку опреме заједно са две бањалучке фирме „Ексин“ и „Фитич БЛ“.

Да је избор Калдере упитан и сумњив оцијенила је и Канцеларије за разматрање жалби БиХ.

Канцеларија је 16. априла поништила одлуку „Аутопутева РС“ и вратила на поновни поступак, али „Аутопутеви“ су, како Капитал сазнаје, поново изабрали „Калдеру“.

Француска компанија, односно група понуђача у оквиру које је доставила понуду, је поново упутила приговор и 22. јула ове године су од „Аутопутева“ добили одговор да се њихов приговор одбија, потврдио је адвокат „Санефа“ и групе понуђача Давор Буноза.


Он истиче да његов клијент неће стати на овом.

„Сматрамо да су све чињенице и аргументи на нашој страни. Поново ћемо се жалити Канцеларији за жалбе. „Аутопутеви РС“ су већ једном платити 15 хиљада КМ трошкове подношења прошле жалбе и очиглено да ће је платити поново“, каже Буноза.

Он сматра да је очигледно да „Аутопутеви“ планирано фаворизују „Калдера компанију“.

Директор ЈП „Аутопутеви РС“ Душан Топић рекао је да је „избор понуђача за испоруку опреме за наплату путарине у финалној фази“, те да због тога не може да даје било какве изјаве јер би се оне могле протумачити као утицај.

На понуду да одговори на оптужбе на процес избора понуђача, Топић је поновио да не може ништа да коментариши.

„Санеф“ у жалби наводи да је ово „тешка повреда Закона о јавним набавкама“, те да Аутопутеви РС очито поступају дискриминаторски и различито према добављачима.

„Аутопутеви“ су „Санеф“ елиминисали јер су доставили потврду фирме „Гренобле“ а не крајњег корисника, „Хрватских аутоцеста“. Занимљиво, „Аутопутевима“ није сметало што и конзорциј „Михајло Пупин“ –„Калдера компани“ такође доставили потврду „БС телеком солушнс“, а не потврду крајњег корисника ЈП „Аутоцесте ФБиХ“.

„Да је уговорно тијело пажљивије анализирало, примјетили би да је потврда Конзорција ‘Институт Михајло Пупин –Калдера Компани“, издата без броја протокола и датума од стране ЈП „Путеви Србије“, те да се она односи на редовно одржавање система за наплату путарине, а не на испоруку опреме која је предмет јавне набавке“, наводи се у Приговору Конзорција „Ексин“, „Фитич БЛ“ и „Санеф Технологије“.

Ово значи, наводи се даље, да Михајло Пупин и Калдера“ нису доставили барем три валидне потврде којим се потврђује испоруке опреме наведене у обавезној референс листи, али ипак су изабрани.

Фирма „Санеф Технологије“ је упутила допис Француској амбасади у Загребу у којој их упознају са цијелим случајем и траже да заштите интересе француских инвеститора на овом подручју.

У писму које је у посједу портала ЦАПИТАЛ, наводи се да је очито да се у овом послу фаворизују Конзорцијум „Институт Михајло Пупин-Калдера“ иако њихова документација не испуњава основне услове, нити је преведена на службене језике.

„Овај тендер је стратешки важан за нашу групу, јер се ради о првом пројекту ове врсте у Републици Српској“, наводи се у писму.

Став Француске амбасаде, каже Буноза, је да се морају стриктно поштовати законски прописи без фаворизовања било којег понуђача.

Ово је прва набавка ове врсте у РС и она је знатно значајнија од износа овог тендера. Добијање послова набавке опреме за наплату путарина на аутопуту Бањалука-Градишка, најбољем понуђачу, кажу аналитичари, ствара услове и за добијање истих послова на аутопуту Бањалука-Добој, а вјероватно и за наплату на дијелу коридора 5Ц аутопута који пролази кроз Републику Српску.
 

Извор: Капитал

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Сиротан

24.07.2014 06:45

Е мој Боже, која лоповска држава. Коштаће нас тај Миле-Калдера. Умјесто да су изабрали француску фирму и 200 000км, подјелили угроженима у поплавама на неки начин, а има их сто начина. Они плаћају скупље, намјерно да би Калдера зарадила. Нити држава ради свој посао, нити администрација ради. Све треба смјенити и довести нове људе, који ће да раде за паре,а не за мито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

24.07.2014 06:52

Ма људи шта је 200 000 горе доле, па то је Бајин кум, нећемо ваљда паре странцима давати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПрстНаЧело

24.07.2014 07:09

Запитај се народе шта ће бити када Миле више не буде на власти? Колико штетних уговора је већ потписано, и биће још потписано, а да ми немамо појма о томе. А када дође неко други на власт тај ће морати да испуњава услове из уговора које је Миле направио са фирмама којих је (тајно) власник/сувласник. Има да нас он и његови музу још барем 10 година након што их скинемо. Зато у октобру на изборе, зови сваког кога знаш да изађе. И гласа против Милета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далековид

24.07.2014 07:28

Да би неко коментарисао ово мора бити упућен у ове ствари. Наиме основни систем наплате који ће се у будућности користити и који је и дио овог тендера је такозвана Електронска наплата без заустављања која постоји у више потпуно некомпатибилних система у Европи. Тренутно је у Федерацији БИХ и у Србији исти систем , тако да ће у будућности људи и предузећа који поседују тај уређај моћи несметано да га користе између себе. Хрвати и Французи гурају потпуно други систем и да би се сутра систем ускладио требаће јоћ милион марака. Е сад да ли вам је боље да сте у складу са Хрватском на једној страни или са Србијом и Федерацијом на другој одлучите сами...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стратег

08.06.2019 12:40

Е мој далековиде, преваранту... Каквих милион марака, какво усаглашавање. Добро га ти измишљаш и радиш за Милине интересе. БИЈЕДА У ДУШИ, КОРУПЦИЈА И ЛОПОВЛУК У МОЗГУ, ТО СТЕ ВИ... ЛАЖОВИ

Name

Ацо

24.07.2014 08:00

Ова Калдера је по малверзацијама превазисла и фирме из рата.Ниста они не пропуштају,од нигдје на планети видјеног освјетљивања кањона Врбаса (за једнократну употребу и невиђену крадју новца) до назови аутопутева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВидовитаВанга

24.07.2014 08:10

Кад у октобру Милокрад и његова банда изгубе изборе, што је 100% сигурно, требаће нам интерполова помоћ, да се похватују сви лопови и заплени на њиховом имању, јер припада народу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

24.07.2014 09:41

Оваквим стварима се очигледно једино може стати на крај промјеном власти у октобру јер ово је постао један зачарани круг гдје корист извлачи само група појединаца уско повезана са актуелном влашћу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

24.07.2014 11:11

Сваки дан нова пљацка у резији лактаских хајдука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоро

24.07.2014 13:42

Па него коме ће га дати. И ви се борите да дођете на власт како би то исто радили, већ виђено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

24.07.2014 14:47

ПА ШТА ВИ МИСЛИТЕ ДА ПАВИЋ ТУ НЕМА СВОЈЕ ПРСТЕ, КАКВА ЈЕ ТО ЛОГИКА, МИНИСТАР ЧУБРИЛОВИЋ ЈЕ ИЗ МАРКОВЕ СТРАНКЕ, АКО НЕМА ПРСТЕ, А ЗНАЈУЋИ ГА - ИМА СТО ПОСТО, ОПЕТ ЈЕ КРИВ ШТО ТО НИЈЕ СПРИЈЕЧИО ИЛИ САНКЦИОНИСО, ОН ИМА ТЕ ОВЛАСТИ КАО ШЕФ ПАРТИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алекса

24.07.2014 17:35

Па људи да ли је боље платити Калдери са фирмом Михајло Пупин из Београда или је боље платити Французима са фирмом из Сплита? Или није битно коме це паре, битно је да се пљује по власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

24.07.2014 17:40

Исти би коментари били, осим далековида, да је посао добила и француска фирма. Изгледа да је најбитније бити против, а против чега није битно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бм

24.07.2014 18:03

Овде је највазније објавити вјест о Мили и одмах се скупљају СДСовци да коментарису и дице се како су ови лопови а ови постени и да це побједит на изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран Подградци

24.07.2014 18:32

Калдера је још једна у низу фирми формирана да извлачи паре из буџета,а власник је наравно Додиков пријатељ. Добро је било док је зарада била енормна па се рекет СНСД-у и Мили лако могао платити. Могли су се покривати ручкови Миле и СНСД-ових функционера у Калдерином хотелу. У задње време се све теже опстаје. Тако да рекет прелази зараду. Калдера је повезана са свима а ево један примјер: Зоран Аџић директор Електра у Градишци и носилац листе СНСД-а за скупштину је пре 6-7 година правио викендицу у Подградцима заједно са Милом Илићем власником фирме Мистрејд из Нове Тополе. Викендица се правила у шуми и није било струје. А онда ступа на сцену Аџић и преко електра финансира изградњу трафо станице, а извођач је Калдера компани. Наравно да нису дали марку за све то. Аџић се после повукао из те викендице и препустио је Мили Илићу. Миле Илић и његов Мистертрејд је радио на реновирању бање у Теслићу гдје је био директор садашњи министар здравља... и тако би могао куцати до сутра. Сви су испреплетени као црева... Али све те фирме и све те газде би сада да се извуку. Не може се надавати политичарима и СНСД-у, али нема назад. Све те фирме је створила власт, али их је и уништила,све су готове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

25.07.2014 06:44

Систем који се треба инсталирати у Српској нема никакве везе са системом у Федерацији БиХ ни са системом у Хрватској, а нема везе ни са "електронском наплатом без заустављања" коју спомињете. Сви системи наплате који се инсталирају било гдје захтјевају од добављача тзв. ИНТЕРОПЕРАБИЛНОСТ са осталим системима наплате (уколико они уопште постоје, што у Босни није случај). Систем наплате у Федерацији БиХ је сасвим друга планета у односу на наплатну станицу Јакуповци и тендером није тражена никаква "компатибилност". У случају да се "компатибилност" буде тражила, она ће се накнадно успоставити без икаквог додатног трошка. Осим тога, систем наплате у Федерацији је такође инсталисан криминалним радњама Додиковог ортака Златка Лагумџије, који је преко свог сателита Шкрбића лоповски додијелио посао својој фирми БС Телецом Солутион у конзорцију (опет) са Институтом Михајло Пупин. Криминалцима попут Додика, Лагумџије и свим њиховим помагачима и слугама ускоро ће доћи крај. Осим тога, питање за драгог Далековида је – хоћете ли ви платити разлику у цијени од 200.000 КМ за Додиков џеп или то задовољство препуштате пореским обвезницима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин Републике Српске

25.07.2014 06:45

Драги пријатељи, Није добро пљувати по свему и свачему. Правимо само негативну енергију и никако да кренемо напријед. О Каквом паптиотизму и поштењу овдје причамо. Овај посао нема везе са Калдера Цомпанy. Учешће Калдере у овом послу је де десетак до петнаест процената укупног уговора. Институт Михило Пупин је носилац посла и врши остатак радова. Пупин је реномирани институт у Републици Србији који запосљава 400 инжињера и доктора наука електротехничке струке. У Институту Михајло Пупин ради најмање 100 инжињера из Републике Српске. Као таква институција за огромним знањем успио је добити посао на Аутопутевима у Федерацији Босне и Херцеговине. Многи овдје жале за Французима и Сплићанима. Упитајте се колико су послова добиле наше фирме у Француској и у Хрватској. Патриотизам и љубав према нашој држави морамо градити јачајући нашу привреду. Жалосно је да немамо фирми у Републици Српској много већих и од Калдере да узимамо још веће послове. Најсрећнији би требали бити да су овај као и масу других послова добила предузећа из Републике Српске: Калдера, Енергоинвест, Елнос, Елмонт из Бијељине, Интеграл, Нискоградња, Елвако па и Делинг из Тузле и други који се баве овом врстом посла. Сви они плаћају порез у Републици Српској и Босни и Херцеговини и запошљавју раднике из ове државе. Каква би срећа била да и у Републици Српској имамо институт који запосљава 400 инжињера. Ако будемо кукали зашто и овако мали посао нисмо дали Французима нема нас нигдје као државе а ни као народа. Погледајте како Њемачка, Француска Америка и Русија штите своју привреду. У Саудијској Арабији који имају вишак новца је правило да се послови могу добити само преко домаћих фирми. УСАИД је имао правило да се донације врше преко америчких фирми. Па сви они чувају своју привреду а ми овдје глумимо поштење и кукамо за Французима Нијемцима, Хрватима итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

25.07.2014 06:47

По чему је боље платити Калдери 200.000 КМ скупље за исти посао који могу обавити Французи (фирма из Сплита им је само фирма кћерка). Ако већ хоћете тај луксуз - хоћете ли ви платити разлику у цијени од 200.000 КМ за Додиков џеп?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

25.07.2014 08:04

Да ли је правилно патриотизам градити лоповлуком и пуњењем џепова Милораду Додику? Ипак мислим да је правилнији пут да свијету покажемо да уважамо конкурентност, нижу цијену, квалитет и таквим понашањем ће нам се и свијет отворити. Докле год се понашамо лоповски и дајемо свијету слику лоповлука и корупције, свијет ће нас доживљавати као јазбину лоповлука. Ваше констатације о инжињерима Републике Српске који раде у Инситуту Михајло Пупин су скроз нетачне. Фирма Институт Михајло Пупин, која се бави системима наплате путарине је мала фирмица и нема везе са "ИНСТИТУТОМ МИХАЈЛО ПУПИН". Та фирмица има системе наплате инсталисане само у Србији и на једном малом дијелу Федерације, а како сам споменуо и тај посао у Федерацији је добијен сличним лоповлуком (само што је тамо режисер био Лагумџија) као што се покушава направити и у Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јача Република Српска

25.07.2014 09:02

200.000КМ би добро дошло поплављеним али не може јер мора владајућој касти за изборе. А наплата путарине коју заступа конзорциј ЕXин,Санеф ИТС и Фиттицх је 90% домаћи производ. Све радове на Јакуповцима изводе радници из Републике Српске а француски софтвер ће француски Санеф у соурве цоде-у предати фирм ЕXин д.о.о. Бања Лука који ће са домаћим програмерима даље радити. Па ви сад просудите да ли је Калдера Пупин конзорциј више патритски од овог. Људи кад ћете схватити да патритизмом нам само још више празне џепове и да смо одавно толико сиромашни и јадни да нас само домаћа производња и фирме које су из Републике Српске могу исчупати из овог живог блата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин Републике Српске

25.07.2014 09:07

Мирославе, Институт Михајло Пупин је један једини и он запошљава толико људи колико запошљава. За сваку похвалу је то што је добио посао, у Србији, Босни и Херцеговини. Институт поред тих послова наплате путарине ради и послове пројектовања и управљања у термоелектранама, хидроелектранама, трафостаницама. Ради за Војску, Електропривреду, Путеве, итд... Случајно сам техничко лице и знам да постоје различите цијене за сличне производе, а што зависи од нивоа квалитета и функционалности. Да ли можемо рећи да Меркеловој иде разлика пара између цијене Мерцедеса и цијене Реноа. Знамо сви да Рено исте класе сигурно јефтинији 20% од Мерцедеса. Не браним овдје никог нити цу да тврдим да ли је неко узео новац или није, али не можемо причати о томе ако немамо доказа. Како да тврдимо да од истих тих Хрвата или Француза није неко узео новац. Код многих наводно исти производ се може добити у распону од 100 КМ, па све до 50 КМ у зависности од квалитета. Можда ти исти Французи имају мању цијену костања па је неко требао да узме много више пара. Многе компаније поклањају производе или их продају по цијени 1 КМ да би после наплаћивали услугу одржавања (мобилни оператери, произвођачи софтвера). Пробајте у било којој продавници купити САМСУНГ 5 за 100 КМ и видјецете да не можете, а код Мтела може. Ко ту узима већу зараду Продавац који телефон продаје за 800 КМ или Мтел који продаје телефон за 100КМ? Ја бих рекао Мтел с обзиром да је сваки дан све већи и исплаћује већу добит, а ниједан продавац мобилних телефона није прерастао у трзни центар. Много фактора треба узети у обзир да би се извукао прави доказ. Ружно је пљувати около без икаквих доказа. Замислите кад би ја сад причао људима које знате или не знате Мирослав је лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола_исток

25.07.2014 10:22

Није Калдера једина фирма у РС! Предсједник је заборавио да и у источном дијелу Републике живи и ради његов народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јао

25.07.2014 15:57

браво миле бог си нек пüкну дусмани

ОДГОВОРИТЕ