Каква дискриминаторска зграда

Њујоршке власти су одобриле контроверзни пројекат једне грађевинске фирме која планира да на згради коју подиже направи засебне улазе за богате и сиромашне станаре.

Занимљивости 22.07.2014 | 19:34
Каква дискриминаторска зграда

Становаће заједно на истој адреси, али неће улазити кроз иста врата.

Компанија Екстел намерава да сагради зграду од 33 спратова на Менхетну, недалеко од Централ парка и реке Хадсон, у коју ће станари, у зависности од дубине џепа, улазити на велика, главна врата или на споредна, до које се долази из мале, скривене улице.

Према америчким прописима градње, велике стамбене јединице се могу градити само уколико је у њима предвиђен и један број социјалних станова.

Зграда Екстела имаће 219 стамбених јединица, од којих 55 социјалних. Станари са плићим џепом моћиће да изнајме гарсоњере и двособне станове између другог и шестог спрата по цени од 845 до 1.099 долара.Они, пак, који немају проблема с новцем, мораће да се повинују тржишној цени која достиже 1.000 долара по метру квадратном.

"Врата за сиромашне" није новина. Неколико зграда у Њујорку већ имају засебне улазе за власнике и подстанаре који обично немају дозволу да користе неке погодности као што су базен и фитнес сала.

Представник  Менхетна је обећао да ће убудуће слични пројекти бити забрањени јер, као је изјавио Њујорк посту, "фаворизују дискриминацију међу Американцима".


Коментари / 0

Оставите коментар