Имамо ли уџбенике и колико коштају?

Највећа брига родитеља пред почетак нове школске године је како припремити дијете за школу.

Република Српска 22.07.2014 | 17:16
Имамо ли уџбенике и колико коштају?

Поред нове одјеће и обуће, ставка која троши највећи дио кућног буџета су књиге и школски прибор. Уџбеници су у продаји у свих 17 књижара Завода за уџбенике.

Грешке у старим уџбеницима су исправљене, а основци у Српској су ове године добили два нова – Основе информатике за 6,7,8. и 9. и Музичку културу за 2. и 3. разред.

Могуће је и да ће бити штампан нови уџбеник за Енглески језик и то за оне који у септембру крећу у трећи разред.

- На адресу Министарства просвјете и културе Републике Српске упутили смо један захтјев за одобрење још једног уџбеника. Ријеч је о Енглеском језику за 3. разред уз пратећу радну свеску и приручник.Ових дана чекамо ту повратну информацију, уколико она буде позитивна онда ћемо имати и тај нови уџбеник до нове школске године, казао је Дејан Керлета, портпарол Завода за уџбенике и наставна средства.

Биће измјена и у уџбеницима за средњошколце. За гимназијалце се припремају нова Физика за трећи и Хемија за први разред, а за еконоимисте Монетарна економија и банкарство. Само се чека на потврдан одговор министарства и ове књиге иду у штампу.

Добра вијест за све родитеље је да се цијене уџбеника у односу на претходне године нису мијењале. Тако је цијена сваког уџбеника 7,5 а радне свеске 5,5 конвертибилних марака.

У Заводу за уџбенике кажу да се цијене годинама нису мијењале, а комплети уџбеника за први и други разред се и даље се добијају бесплатно.

- Ми ћемо почети од трећег разреда – 64,60 КМ, четврти разред 72 КМ, пети 70 КМ , шести 135,50 КМ, седми разред 119 КМ, осми 145,50 и девети разред комплет уџбеника кошта 141,50 КМ с тим да напоменем да су ово цијене без страних језика. Дакле, знамо да одређене основне школе раде по различитим програмима тако да смо ми у ова 3 комплета сврстали само наше уџбенике, без страних језика, истиче Керлета.

Поред књига у књижарама Завода у понуди је и школски прибор, а занимљиво је да се посљедњих дана у књижари у Источном Сарајеву добро продају најскупље торбе. Цијене школских торби крећу се од 20 до
80 КМ, а ове најскупље, кажу продавци, највише се и купују.


Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мики

22.07.2014 15:47

Није ми јасно сто се стампају нову удзбеници бас ко да се несто промијенило од просле године. Све исто се уци вец деценијама али ајде да се и онако сиромасним родитељима узму паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цх

22.07.2014 19:51

У "сиромасној" Свајцарској књиге буду у сколи са којима се слузе генерације по десет година и није срамота!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балканска

22.07.2014 21:35

Ми смо продали прослогодисње удзбенике и купили половне-ниста им не фали, и то по 5 пута низој цијени.Остаје нам новац за нове патике, руксак или сл.

ОДГОВОРИТЕ