Ðурић и Тахири у Бриселу о Косовској Митровици

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић данас ће се у Бриселу састати са представницима Приштине, а како је најавио, главна тема разговора биће ситуација у Косовској Митровици.

Србија 22.07.2014 | 07:56
Ðурић и Тахири у Бриселу о Косовској Митровици

 

Ðурић је јуче рекао да очекује да чује нове идеје везано за решавање проблема на мосту, да се нада да ће се тензије смирити и да ће се разговарати и о начинима на који се спроводи "правда" према нашим грађанима.

Подсећајући да је Оливер Ивановић у затвору већ шест месеци, а да против њега није покренута чак ни оптужница, Ðурић је рекао да је Ивановић "тамо готово на правди бога" и да за то нема ниједног озбиљног аргумента.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је истакао да је и заменица косовског премијера Едита Тахири посетила Парк мира, прешла преко нечега за шта је тврдила да је несавладива барикада и посетила северну Косовску Митровицу и да тај парк јесте у функцији нормализацији односа и разградње неповерења.

"Нормализација, стабилност и мир требало би пођеднако да буду у интересу и Албанацима, а не само нама", рекао је Ðурић и додао да је важно да "учешћем на изборима коначно добијамо добијамо полуге утицаја".

Од тога како се Срби позиционирају, зависи у доброј мери како ће изгледати будућа влада и кроз разговоре о формирању владе настојаће да реше питања отимања имовине, стварања заједнице српских општина, положаја наше цркве, рекао је Ðурић.

На питање новинара када могу да се очекују преговори о учешћу Срба у покрајинској влади, Ðурић је рекао да ће то бити предмет разговора наредних недеља и додао да ће се разговори о формирању покрајинске владе водити између представника Српске листе и косовских Албанаца.

Ðурић је рекао да је сада дошао тренутак да се формира заједница српских општина, да је то приоритет и да ће се и о томе разговарати у наредним недељама.

Приштински медији извештавају да Тахири путује у Брисел на позив високе представнице ЕУ Кетрин Ештон и износе очекивање да ће на данашњем састанку бити изнет један конкретан план са јасним роковима за уклањање барикада и омогућавање слободе кретања на мосту преко Ибра и око њега у складу са косовским законима и Бриселским споразумима.

На састанку ће, како наводе приштински медији, учествовати и градоначелници две опстине града Митровице као и представници Министарства за просторно планирање, локалне самоуправе и унутрасњих послова Косова.

Ðурић и Тахири на претходном састанку у Бриселу, 11. јула, ни после десеточасовних разговора нису се договорили о проблему "парка мира" на мосту у Северној Митровици.

Коментари / 0

Оставите коментар